Toyota a dezvoltat scaunul cu rotile care se misca prin puterea gandului!

De Mircea Meșter
Publicat Luni, 29.06.2009
Desi pare preluata din filmele SF, informatia este reala. Toyota a dezvoltat o tehnologie revolutionara care ar putea schimba viitorul multor obiecte de uz personal.

Toyota a anuntat astazi ca a dezvoltat un scaun cu rotile care are toate sansele sa intre in istoria tehnologiei mondiale si sa rastoarne tot ceea ce a fost inventat pana acum in materie de tehnica. Motivul: scaunul dezvoltat de Toyota este manevrat prin puterea gandului, cel de pe scaun utilizand in acest sens o casca speciala care detecteaza activitatea cerebrala si transmite comenzile rotilor in functie de ceea ce vrea sa faca "pilotul".

Tehnologia Toyota se bazeaza pe pachetul Brain Machine Interface (BMI) si se foloseste de o serie de electrozi care masoara activitatea cerebrala din momentul in care utilizatorul se concentreaza asupra anumitor miscari fizice. Semnalele prelevate de sistem sunt imediat transferate intr-un computer central, sunt afisate pe un display si apoi sunt "traduse" in comenzi.

Conform companiei, sistemul este exact in proportie de 95% si se poate adapta in functie de caracteristicile fizice ale fiecarui utilizator. La dezvoltarea pachetului au lucrat, alaturi de Toyota, cateva mari laboratoare de cercetare din Japonia.

Pachetul BMI este relativ asemenator cu cel utilizat de Honda pe robotul-experiment ASIMO, membrele acestuia fiind comendate de la distanta, non-verbal, de o alta persoana, prin simpla miscare a bratelor si picioarelor pe care sunt atasati electrozi.

Desi noua tehnologie care utilizeaza puterea gandului va fi utilizata in prima faza pentru ajutorarea pesoanelor cu paralizie partiala sau totala si a persoanelor in varsta, sistemul ar putea fi implementat ulterior in electronica, unde aplicatiile de acest tip vor duce treptat la disparitia mouse-ului sau tastaturii computerelor.

via | AFP

Comentarii (2)

  • se misca
    nu sunt deacord , nu se misca prin puterea gandului , este controlat prin puterea gandului
    0 0
  • Nu sunt primii
    Yamaha a facut deja asa ceva!zilele trecute am vazut pe bbc parca un reportaj!
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru