Toyota, amenintati in Venezuela: "Produceti un 4x4 sau iesiti din tara!"

De Mircea Meșter
Publicat Vineri, 25.12.2009
Presedintele venezuelean Hugo Chavez i-a amenintat pe oficialii Toyota ca lipsa unui model 4x4 in gama proprie le va aduce iesirea de pe piata din statul sud-american.

Constructorul japonez Toyota a fost amenintat de regimul socialist din Venezuela, prin vocea presedintelui Hugo Chavez, ca va fi scos de pe piata in cazul in care nu va produce un model 4x4 la uzina proprie din statul sud-american. Motivul avansat de Chavez este legat de faptul ca un astfel de model trebuie utilizat in zonele rurale ca mijloc de transport public si ca acest tip de masina ii este necesar oricarui constructor care vinde masini in aceasta tara.

"Cum adica Toyota nu vrea sa produca un model 'rural' aici? Trebuie sa ii fortam sa faca asta. Si daca nu vor, trebuie sa plece, iar noi vom vom aduce o alta companie in locul lor. Chinezii vor sa vina aici si sa produca modele rurale", a spus Chavez, reactionand la o remarca a unui oficial al guvernului care anunta ca exista o problema cu numarul de masini 4x4 disponibile in zonele rurale ale tarii.

"Va rog sa incepeti sa inspectati atent activitatea Toyota. Trebuie sa le spuneti celor de la Toyota ca sunt nevoiti sa produca o astfel de masina si ca le impunem un ritm de productie pentru aceasta.

Daca nu vor putea sa faca acest lucru, ii vom pedepsi", le-a ordonat Chavez oficialilor Ministerului Industriei din Venezuela. In cazul in care oficialii Toyota nu vor raspunde cererilor lui Chavez, Toyota va fi expropriata de pe terenurile pe care detine uzine si showroom-uri in Venezuela, urmand sa primeasca la schimb compensatii in bani.

Reactia oficialilor japonezi ai celor de la Toyota nu a intarziat sa apara. Imediat dupa remarcile lui Chavez, sefii Toyota au cerut guvernului japonez sa se intereseze daca intentiile presedintelui venezuelean sunt reale. Pe de alta parte, oficialii biroului Toyota Venezuela nu au comentat declaratiile lui Chavez, o sursa citata de CNN sustinand insa ca sefii companiei discuta intre ei in legatura cu acest subiect.

Modelul despre care Chavez a vorbit in discursul sau este Toyota Land Cruiser 70, care nu mai este produs in Venezuela din 2007. Desi Toyota trebuia sa inceapa importul modelului din Argentina, mutarea nu a fost posibila din cauza unor probleme legale. "Guvernul de la Caracas e la curent cu situatia, acest lucru nu este o surpriza", a confirmat sursa citata.

Venezuela este cel mai mare exportator de petrol din America de Sud, ceilalti producatori care dispun de uzine de productie in statul sud-american fiind Mitsubishi, Hyundai si General Motors.

via | CNN

Comentarii (11)

  • Zelea Codreanu-Eroul romanilor
    Hugo Chavez e cam nebun de legat! Un fel de Fidel Castro paranoia!
    23 9
  • zelea misionarul de piatra
    foarte corecta atitudinea (mai putin modu de exprimare) ...
    18 5
  • .marius.
    DUSTER !!!
    Hmm...Ar fi o ocazie buna pentru cei de la Dacia sa se afirme acolo cu noul Duster.
    25 3
  • ca bine spui.....
    12 3
  • foarte bine!
    bravo lui!de ce a mers toyota acolo?doar nu ca sa le dea salarii oamenilor de acolo!?ca sa ii exploateze cu costuri minime!asa cum face si daimler in colaborare cu statul roman!doar ca romanii sunt prea fricosi si prea......nici nu stiu cum sa mai spun.............
    11 4
  • Ureaza restul
    Toyota este primul,curand urmeaza si ceilaltzi.Profitul de pe urma producatorului japonez unde se duce?La popor?Ia mai ganditzi-va!Oameni buni,este comunism acolo.Are petrol si se joaca cu focul.La noi,daca nu venea din nou renault,si acum am fi facut dacia 1310.Nebunul asta crea mai mult?Si ceasca a vrut mai mult.Si a primit.
    Sarbatori fericite!
    2 5
  • Ca sa vedeti cata putere poate avea un "Basescu" cu mult petrol sub picioare....
    7 4
  • esti " un fel de basescu cu petrol sub picoare". Inainte sa mai scoateti mizerii pe gura mai cititi putin. Nu sunt comunist si nu tin cu ei, dar si in cazul lui Fidel Castro, pt "treburile rele" pe care el le-a facut, mai ales din cauza rusilor, nu cred ca merita acea tara sa ramana sub embargou timp de 50 de ani, inca continuand. Stiati ca administratia Bush nu permitea unui cubanez care lucra in State sa trimita mai mult de 300 de dolari pe an la familie. Noroc cu Obama. Stiu ca este un offtopic da am simtit nevoia sa spun ceva
    7 4
  • VENEZ..OIL
    Puteam sa avem tot petrolul din lume,niciun jeg de conducator roman nu s-ar fi dat asa la Toyota ! La noi e alta schema; cand a venit Citroen in 92 sa facem masini la Craiova unde era traditie si loc de mai bine,a zis Iliescu ,,nu ne vindem tara!''.Dar cand au venit botanistii de coreeni cu spagile lor in dolari,uuaaaaaaaaaaaaaaaaauuuu,haideti sa progresam!!!! Dupa aia s-a vazut ce sefi aveau Daewoo,ca si-au arestat chiar pe seful lor ,la ei acasa ,pt mita samd.Obiectiv,Chavez are dreptate.Ce Toyota nu vede ca aia au nevoie de un 4x4,de ce sa-l importe,mai ales ca ei sunt specialisti in masini de teren!
    6 1
  • masini vs petrol
    cred ca cei care fac acolo masini,in special japonezii,si aici cine are cap se gandeste de fapt de ce nu si-au furato pana acum venez-oil-enii pana acuma de la americani ......fac de fapt un barther...,un troc...masini contra petrol ,deci nu e interes pentru gama ci pentru cantitate iar un 4x4 implica mai mult decat linia de fabricatie a ce fac ei acolo si e si mai scump..........cat despre comunistul Chavez cine zice ca e comunist???americanii care si-au nationalizat industria auto si cateva banci??
    4 0
  • un cretin
    Dementul ala o sa distruga tara aia de tot.S-au dus dracu zeci de mii de locuri de munca,si numai saraciile din mahalale il mai aproba pe dementul de Chavez.Nu e decit un demagog si un dement.Din pacate sufera altii si nu clica lui de la putere.Pacat de tara aia.
    0 2

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru