VIDEO: Lotus a creat un monstru pentru Polul Sud

De Mircea Meșter
Publicat Joi, 14.08.2008
Concept Ice Vehicle este un vehicul creat de inginerii Lotus pentru a asista expeditiile la Polul Sud.

Vremurile in care Roald Amundsen si Robert Scott isi dadeau viata pentru a ajunge la Polul Sud au apus demult iar tehnologia s-a dezvoltat enorm din 1911, anul in care cel mai sudic punct al Globului a fost atins de om. Ca o demonstratie a acestui fapt, Lotus a dezvoltat recent Concept Ice Vehicle (CIV), un vehicul gandit pentru a face fata celor mai dure expeditii din Antarctica.

Desi in denumirea sa exista particula "concept", CIV este un model perfect utilizabil in cele mai dificile conditii de rulare, fiind principalul punct de interes al expeditiei Moon Regan TransAntarctic. CIV este alimentat de un motor pe baza de biocombustibil, are aceeasi lungime si latime (4.5 metri), dispune suspensie independenta si de trei talpici care aluneca pe zapada si care permit inaintarea. CIV dispune, de asemenea, de un radar care poate sa citeasca eventualele crevase in blocul de gheata pentru ca acele zone sa fie evitate. Pentru stabilitatea pe teren alunecos, cum este gheata, CIV vine cu un picior central retractabil cu talpa aderenta la acest tip de suprafete.

Vehiculul creat de Lotus este construit din material usor, poate fi tractat de un singur om in caz de nevoie si are rolul de a deschide drumul pentru cele doua masini de suport de tonaj greu care vor asista expeditia.

via | Autoblog

Comentarii (7)

  • clarkson
    Scott
    Robert Scott a murit la Polul Sud.
    0 0
  • geografia
    si Antarctica e tot la Polul Sud.
    0 0
  • raduku
    ???
    Arata bine in poza, dar este manevrabila ?
    Poate daca ar avea si un ampenaj vertical ca la aeronave ar fi mai eficienta directia ...
    0 0
  • Amundsen
    Polii planetei
    Intr-adevar, magaoaia e mai degraba pentru Antarctica, care, de bine de rau, mai e acoperita cu gheata. La Polul Nord e mai putin complicat, merge si cu o barca cu motor mai zdravana fiindca, mai nou banchiza se topeste vara aproape complet.

    Inca o questie: nu cred ca e mai putin periculos cu vehicolul ala decat cu o sanie de caini, pentru simplul motiv ca acolo se moare mai degraba din cauza crevaselor (adevarate capcane mortale). Amundsen a inhamat cainii la sanie in sir indian, astfel incat daca primul caine din sir cadea in crevasa, ceilalti observau si se opreau. Cu vehicolul ala e mai complicat, daca nu ai vazut tu crevasa, te duci dreaqu'.
    0 0
  • shackelton
    polul de la Ecuator
    Sunteti varza cu geografia.Mare pacat
    0 0
  • POLUL SUD
    Oameni modificati repede ca e de kkt. Antarctica e la Polul Sud !!!
    0 0
  • Mircea Mester
    Pol
    Evident, era vorba de Polul Sud, din moment ce Polul Nord e relativ peste mana Antarcticii. Multumim de sesizare, mii de scuze.
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru