Zvonurile legate de vânzarea Alfa Romeo ies din nou la suprafaţă

De Sebastian Toma
Publicat Joi, 02.12.2010
Marca Alfa Romeo ar putea fi vândută de cei de la Fiat, spun unele surse, care anunţă tratative între Concernul Volkswagen şi italieni. Aparent, totul depinde de Sergio Marchionne.

Surse citate de AutomotiveNews sugerează că Sergio Marchionne oscilează între păstrarea şi vânzarea mărcii Alfa Romeo. Directorul concernului italian trece printr-o luptă internă fără precedent, în urma căreia trebuie să decidă dacă preferă să renunţe la tradiţie şi să obţină o sumă însemnată de bani rapid sau să se străduiască să pună celebra marcă din Milano înapoi pe picioare. Ferdinand Piech şi-a exprimat public intenţia de a cumpăra marca Alfa Romeo şi a declarat că Volkswagen este singurul producător care ar putea să scoată marca milaneză din datorii.

Ulterior, Sergio Marchionne a declarat că ar prefera să păstreze Alfa Romeo. Unele surse declară că Volkswagen şi Fiat discută în secret despre o eventuală vânzare a mărcii Alfa Romeo de aproape patru luni, dar Sergio Marchionne nu este încă hotărât. Pe de o parte, Alfa Romeo face parte din strategia Grupului Fiat pentru viitor, dar marca este menţionată destul de rar în aceste planuri. Mai precis, deşi italienii luau în considerare închiderea mărcii Lancia şi vânzarea produselor acestei mărci sub sigla Chrysler, au hotărât ulterior să vândă modelele Chrysler în Europa sub sigla Lancia, excepţia de la regulă fiind piaţa din Marea Britanie.

Marca Alfa Romeo ar fi trebuit să vândă unele modele Dodge, dar situaţia nu a fost definitivată public până în prezent, singurele legături fiind în Statele Unite ale Americii cu unele modele Chrysler şi Jeep.

Alfa Romeo este cel mai mare eşec al lui Marchionne, marca nereuşind să obţină niciun profit în ultimii şase ani. Mai mult, sunt şanse ca Alfa Romeo să nu fi înregistrat niciun profit în ultimii zece ani. Vânzările din 2010 abia vor depăşi 120.000 de unităţi, nici măcar jumătate din cele 300.000 prefigurate de italieni. Mai mult, Marchionne a declarat că are un plan pentru a creşte vânzările Alfa Romeo la 500.000 unităţi pe an până în 2014, dar analiştii pieţei sunt sceptici.

CE S-AR ÎNTÂMPLA DACĂ FIAT VINDE ALFA ROMEO

Dacă Fiat vinde Alfa Romeo, va obţine între 1.5 şi două miliarde de euro. Pe lângă asta, va face o economie estimată la 1.5 miliarde de euro în costuri de dezvoltare, din moment ce nu vor fi nevoiţi să lanseze încă cinci modele Alfa Romeo în perioada 2012-2014. Profitul Grupului Fiat ar creşte în anii 2011 şi 2012 prin eliminarea pierderilor reprezentate de Alfa Romeo. În plus, Dodge ar putea fi reintrodusă ca marcă sportivă în Europa şi ar face acest lucru fără să suprapună Lancia.

DACĂ FIAT NU VINDE ALFA ROMEO

Pe de altă parte, dacă Fiat păstrează Alfa Romeo, va avea un profit marginal mai bun în 2014 şi ar putea să îşi achite toate datoriile până atunci.

Totodată, prin vânzarea Magneti Marelli, Comau şi Teksid, Fiat ar putea obţine aceeiaşi sumă de bani pe care ar obţine-o în urma vânzării Alfa Romeo, iar investitorii ar fi mai fericiţi, consideră unii analişti. În plus, versiunea relansată a mărcii Alfa Romeo ar avea un profit marginal de aproximativ 10 procente. Graţie acestui lucru, Fiat ar putea obţine un profit operaţional anual de 3.5 miliarde de euro, promis de Marchionne până în 2014. Alianţa Fiat-Chrysler va economisi bani prin utilizarea multiplă a platformelor Alfa Romeo, iar concernul ar putea intra mai agresiv pe pieţele din China şi Rusia. Dacă păstrează Alfa Romeo, Fiat nu ar mai constrâns să obţină profit din segmente cu un profit marginal extrem de redus dat fiind preţul mic de achiziţie.

Via | AutomotiveNews (înreg.) | Carscoop

Comentarii (11)

  • Nu, nu !
    S-ar transforma si Alfa intr-o masina monotona daca ar trece de partea VAG. :(
    22 12
  • ?
    pai o masina mai are inima daca nu se mai strica si nu vreau sa vad un 8C cu w 12 tdi ( si masina asta chiar are suflet )
    17 4
  • Alfa
    sper sa fie doar zvonuri.
    Pur si simplu nu se leaga:Vw de Alfa Romeo.
    Daca ar fi sa plece de la Fiat, o alternativa bune ar fi BMW,dar nici intr-un caz VW.
    12 8
  • da
    desi in ultima prioada Alfa pare a fii pe drumul bun, avand in oferta mai multe masini noi si atractive, ramand la fiat foarte probabil o vor astepta vremuri la fel de grele ca si pana acum, si cu un viitor nesigur, ori unul cu gust pronuntat de sushi.
    a era sa uit, vw pune motoare w12 tdi pe masinile lor findca sta se cere pe piata, nu ca ar ave ei o placere in acest sens, e simplu, vrei sa supravietuiesti dansezi cum canta muzica , e cea mai eficienta metoda.
    4 3
  • ooups
    in loc de sushi as scrie orez de proasta calitate :)
    0 1
  • lamborghini
    bugatti
    bentley nu cred ca merge la VW asa cum nu merge nici AlfaRomeo
    3 2
  • mda
    imi doresc sa nu corceasca si marca asta cum au facut cu altele!!!
    5 4
  • Spuneti voi ce a stricat Vw la urmataorele marci :
    Seat - a fost la fiat ce era ce a ajuns ?
    Bentley, Lamborghini,Bugatti - erau aprope in faliment unde sunt acum ?
    Skoda - o marca ieftina in grupul Vag, care vinde de 5X cat Fiat, de ce ?
    Suzuki - parteneriat cu Vag or sa scoata 14 modele noi pana in 2015 si asta e de rau nu ?
    5 3
  • Nu iese fum fara foc!
    Daca nu ar fi ceva adevarat in toata istoria asta, nu s-ar face atata valva. Si oficiali Suzuki au negat zvonurile in legatura cu vanzarea la VW inainte ca tranzactia sa se incheie. Daca, asa cum spunea un coforumist, VW a demonstrat ca poate sa rentabilizeze marcile pe care le cumpara, Fiat mai are multe de dovedit in acest sens. Iar cumpararea Alfa Romeo s-a dovedit un esec. Personal nu cred ca destinul marcii Alfa va fi mai tragic in ograda VAG. Poate fanii marcii vor carcoti, insa daca ei vor renunta sa mai cumpere Alfa nu va fi nicio problema. Sub un marketing german, se vor gasi ale sute de mii de cumparatori care sa le ia locul. Pentru ca, oricat de frumoasa e o masina, scopul producerii ei este profitul.
    3 1
  • Alfa
    Intentia nemtilor de a "colabora" cu Alfa Romeo este mai veche. Acum ceva ani citeam despre o eventuala colaborare dintre Alfa si Audi, primii urmand sa primeasca secretul quattro, iar Audi know-how-ul tractiunii spate de la italieni. Discutiile erau la un moment dat destul de avansate, insa pana la urma au picat deoarece nemtii au considerat ca quatro>tractiunea spate. Tinand cont de conjuctura actuala, cand grupul VW are o forta financiara mult mai mare ca acum 5 ani, nemtii sunt pusi in situatia de a lua cu totul brandul italian si know-how-ul acestora fara un prea mare efort.
    3 1
  • Alfa Romeo 8 C Competizione a fost desenata de Wolfgang Egger, in prezent seful departamentului de design Audi
    Viitorul marcii Alfa Romeo este alaturi de VW Group !
    3 4

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru