China ameninta viitorul modelelor electrice

De Bogdan Mirică
Publicat Miercuri, 02.09.2009
China detine in prezent 95% din zacamintele de metale rare folosite in productia vehiculelor electrice. Asiaticii se gandesc sa limiteze exportul si chiar sa impuna un monopol.

Esential

95 de procente din totalul zacamintelor rare folosite in productia vehiculelor electrice se gasesc pe teritoriul Chinei.

Majoritatea constructorilor mondiali isi indreapta atentia, mai nou, asupra modelelor electrice. Popularitatea acestora, in continua crestere pe toate continentele, a molipsit deja toti producatorii, care vad in vehiculele de acest tip cheia succesului in viitor.

Planurile unor constructori ca Toyota, Volkswagen, Tesla sau Fisker ar putea fi insa date peste cap de guvernul chinez, care se gandeste sa puna piedici serioase in acest sens. In acest moment, putini stiu ca patru metale rare foarte importante, din grupa lantanide, reprezinta cheia dezvoltarii vehiculelor electrice. Ghinionul europenilor si norocul chinezilor este ca aceste elemnte se afla in proportie de 95% pe teritoriul statului chinez.

Guvernul asiaticilor a realizat potentialul de care dispune tara cu cea mai mare populatie de pe glob si intentioneaza sa exploateze la maxim cele 95 de procente. Un cotidian britanic sustine ca autoritatile chineze intentioneaza sa limiteze exportul acestor metale rare si chiar sa instituie un monopol asupra zacamintelor, resursele urmand sa fie folosite exclusiv de constructorii chinezi.

Pentru a intelege cat de importanta este decizia Chinei, este suficient sa spunem ca pentru producerea unui singur exemplar Toyota Prius este nevoie de 10 kilograme de metale rare.

via | Quattroroute

Comentarii (11)

  • NeoGalaxy
    Foarte bine si eu as face la fel daca as putea. Nu de alta dar resursele astea sunt foarte valoroase si chinezii stiu asta. Spre diferenta de noi, romanii, care suntem poate cea mai proasta natie de pe pamantul asta. Si cand te gandesti ca ne dorim un nou Ceausescu, deh... astia de la putere nu au facut nimic... se vede.
    9 2
  • Si uite-asa constructorii de masini vor fi nevoiti sa dezvolte noi tehnologii de propulsie, sau sa mearga pe ideea ca hidrogenul este viitorul.
    10 1
  • Victor
    China nu ameninta viitorul masinilor electrice, pur si simplu ve detine monopolul acestora !
    Cu aceasta masura, BYD Motors va deveni fara probleme cel mai mare producator de masini electrice din lume. BYD Company, grupul ce detine BYD Motors este al doilea producator mondial de baterii reincarcabile . In 2008, Berkshire Hathaway ( firma de investitii a lui Warren Buffett ) a cumparat pentru 230 milioane $,10 % din BYD Company . In prezent aceasta investitie valoreaza 1.3 miliarde $ .
    12 1
  • BP a descoperit azi un urias zacamant de petrol in Golful Mexic
    BP, una dintre cele mai mari companii petroliere din lume a anuntat azi ca a descoperit in Golful Mexic un urias zacamant de petrol, primele estimari fiind ca acesta depaseste 3 miliarde barili . Prin urmare, cred ca cel putin pana in 2050 masinile conventionale (cu ardere interna) vor reprezenta cea mai viabila alegere .
    6 4
  • 477 miliarde litri pertrol
    Doar atat ? :)
    Cate masini sunt pe glob ? sa zicem 1 miliard?
    asta inseamna 477 l/masina..................in 2 ani maxim s-au evaporat...........
    si tu vorbesti de 2050 ???
    2 1
  • @ LEE
    Asta-i un singur exemplu, sa nu uitam rezervele uriase din SUA care inca nu sunt exploatate (mult mai rentabil sa-l iei gratis din Irak),de rezervele din Alaska,Canada, Australia,Africa,Rusia . Zvonurile ca zacamintele de petrol sunt pe terminate sunt alimentate de marile companii petroliere din lume pentru a castiga ENORM de pe urma vanzarii de carburanti . In 2008, Exxon Mobil cea mai mare corporatie petroliera din lume a avut un profit de 45.2 miliarde $ ,din 2002 si pana in prezent profitul anual al acestei companii fiind mereu peste 20 miliarde $ !!! Desi la scara mai mica si profiturile BP, Shell,Total,Chevron si Conoco Philips au fost foarte mari in aceieasi perioada .
    9 0
  • @Dan
    Vrei sa spui ca baietii destepti arunca zvonuri pe piata ca nu mai este petrol, tocmai sa-i creasca pretul ???
    si daca pana la urma, sa zicem 2015-2020 se termina, ce vor face ?
    o sa vanda baterii pentru masini electrice :)
    vom trai si vom vedea..........
    0 2
  • @ LEE
    Cei care controleaza rezervele de petrol ale planetei au grija ca productia sa fie intotdeauna cel mult egala cu cererea de pe piata, pentru ca daca productia ar depasi cererea, pretul barilului s-ar prabusi iar marile corporatii petroliere nu ar fi prea incantate de acest aspect . Iar din cand in cand apar pe piata stiri cu presupuse conflicte cu Iranul, Venezuela nu mai livreaza petrol Americii, in Nigeria rebelii au aruncat in aer o sonda care a incetinit productia si uite cum sare pretul petrolului . Aici vorbim de adevarata manipulare a pretului (de sute de miliarde de $), nu ce ne baga presa pe gat cu cazul Porsche si actiunile VW . Ti se pare normal ca o companie, fie ea si cea mai puternica din lume (Exxon Mobil) sa castige intr-un an 45.2 miliarde $ (record absolut pentru o companie americana ) ?
    8 0
  • 1. daca marile companii vor continua sa manance KKT ca petrolul numai exista, consecinta inevitabila e ca se vor cauta solutii alternative....

    2. daca BP sau cum pana mea o mai cheama pe ea declara descoperirea noi americi asta ma lasa rece. Acu cativa ani Shell, o companie muuuuuult mai importanta declara acelasi lucru. S-a deovedit a fi o minciuna scfruntata. Care era logica? Cresterea pretulului actiunilor Shell. Dar manareala a fost descoperita si consecinta a fost ca Shell a luat'o'n goarna. Una din consecinte fiind si retragerea de pe piata romaneasca....ca sa numai vorbesc de prabusirea programului de pensii private a Shell.

    Combinand cele doua puncte rezulta (dupa creierasul meu):
    1. daca strigi prea mult hotu nu te va mai crede nici dracu. Daca Industria auto baga miliarde in solutii alternative insemna ca petrolul numai curge ci doar...picura
    2. informatiile date de companiile petroliere cum ca au gasit un Nou ElDorado ma lasa rece.

    Aurul negru se termina si gata.....

    si on-topic:
    monbopolul nu presupune in mod automat ameninatre ci daor concentrarea resurselor in mana statului. Chinezii stiu sa faca biznis. E pur romanesc sa gandesti ca amintarea exista. Nu frate. STATUL chinez va castiga prin vanzare directa. PUNCT. Cererea interna nu va fi atat de mare si va exista un surplus inevitabil de metale rare. Si cum China are nevoie de banuti va vinde cui va cere. La pretul convenit. E absolut ridicol sa crezi/ presupui ca singurii beneficiari ai resurselor vor chinezii. Cretineala idioata! Care e marele cotidian care mananca KKT? Daili miror, comva? Un fel de Can-can la noi. In acest caz, informatia e numa buna de hartie igienica.
    3 3
  • @Dan
    ai dreptate, dar............. Exxon Mobil fiind firma americana, baietii IAU petrol gratis din zonele ocupate abuziv, doar pentru asta au provocat razboaie.
    putem merge mai departe si sa ajungem la :

    < http://saccsiv.wordpress.com/2009/08/04/international-energy-agency-iea-urmeaza-o-%e2%80%9ccriza-catastrofala-de-energie%e2%80%9d/ >


    interesant,nu ?
    2 0
  • AndreiRN
    Petrol
    Ma chiar asa naivi sunt cate uni sa creada in petrol gratis?
    Petrolul ca orice alta resursa este vandut la licitatie si in europa e mai ieftin decati in US si cu toate asta benzina este dubla.
    Asa e cand va votati hoti la conducere.
    1 2

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru