Maşina Google ar putea salva un milion de vieţi pe an

De Sebastian Toma
Publicat Luni, 11.04.2011
Şeful departamentului de dezvoltare a vehiculelor fără şofer de la Google estimează că aceste automobile automatizate ar putea salva un milion de vieţi în fiecare an prin eliminarea accidentelor rutiere.

Automobilele care se conduc singure ar putea salva circa un milion de vieţi anual, estimează Sebastian Thrun, şeful echipei de dezvoltare a proiectului de automobile autonome de la Google. Afirmaţia de mai sus ar fi valabilă doar dacă vehiculele autonome ar înlocui cu totul şofatul uman şi toate vehiculele de pe şosea ar fi conduse de computere. Pentru moment, această situaţie pare să fie foarte îndepărtată în timp, dar evoluţia rapidă a tehnologiei ar putea aduce o asemenea schimbare peste câteva decenii.

Până în prezent, automobilele autonome de la Google au parcurs 225.300 kilometri în toate condiţiile de drum posibile fără nicio problemă. Mai mult decât atât, şeful proiectului afirmă că şoferii celorlalte vehicule participante la trafic nici n-au observat faptul că modelele respective nu erau conduse de un şofer uman. Vehiculul circulă mereu cu o persoană pe locul şoferului, dar această persoană nu atinge în niciun moment comenzile acestui model, fiind liber să urmeze alte activităţi.

Sebastian Thrun şi-a dedicat viaţa dezvoltării unui asemenea vehicul după ce un prieten apropiat a decedat în urma unui accident auto când el avea doar 18 ani. Aşadar, profesorul de la Stanford a creat o echipă şi a început un proiect alături de Google.

Proiectul său mai promite şi eliminarea blocajelor din trafic, alături de o deplasare mult mai eficientă graţie sincronizării benzilor de circulaţie.

Via | WorldCarFans

Comentarii (5)

  • offtopic
    recomand tuturor sa acceseze www.ted.com si sa asculte ce au de spus acei oameni...
    4 3
  • Manifest...
    Nu reuseste Google sa salveze cate vieti dispar datorita "grijei" pe care Casuta Alba o are pentru unele state petroliere, macinate de lupte interne...

    P.S. Vietile celor care mor pe la noi prin spitale datorita "eficientizarii" sistemului medical, sau ale celor ce le ispravesc prin streanguri datorita reformelor intense si a masurilor de "reducere" a crizei, cine le mai salveaza?...

    Mi-e scarba cand aud de marile dorinte de a ne fi mai "bine"...
    As avea cu ce umple pagini, dar ma opresc aici... Succes in salvarea de vieti omenesti...
    7 0
  • putem sa alegem sa nu ne conduca robotii? Inteleg ca trebuie sa fim din ce in ce mai spalati pe creier ca sa ne supunem sistemului, dar poate unii dintre noi nu vor asta si sper sa mai avem dramul de libertate care sa ne ajute sa putem alege macar asta in viitor.
    2 0
  • de la idee la practica....
    ....va trece mult timp.

    Va fi ceva de tipul zborului în spaţiu.
    S-au împlinit 50 de ani de la primul zbor uman în spaţiu şi imediat se vor împlini 50 de ani de la prima aselenizare.

    Erau pline ziarele de viziuni (colonii pe lună, oameni pe Marte etc.).
    Din păcate realitatea arată altfel.

    Acum o tabletă PC are o putere de calcul pe care inginerii din anii 50 decât o puteau visa. Ei au trimis oameni în spaţiu, noi schimbăm în virtual mesaje idioate, care consumă banda inutil.

    Ideile, cât de bune ar fi, dacă nu au în spate o voinţă puternică, ca să fie impuse, (uneori cu forţa), se sting şi în cele din urmă mor.

    Trăim în vremuri în care banul şi minima acţiune conduc totul.
    Adică, cum să se facă bani, uşor şi repede.
    Paşii mari se fac cu cheltuieli, greu şi cer timp şi muncă.

    Vedeţi acum antiteza?

    În timp, vom mai avansa, dar cu paşi mici, fără mişcări spectaculoase.
    Vor fi implementate ideiile care se vor "consuma" mai uşor de mase. Ideile după care "iese banul" rapid.
    1 3
  • Cristi
    @Hadouken - www.ted.com
    Sunt pentru acesta forma de informare via site-ul conferintei. Deasemenea felicit automarket ca aduce vorba despre TED in articolele lor.

    P.S. celor care au votat negativ invitatia lui Hadouken: Ati vizitat site-ul,stiti despre ce este vorba ? Sau doar ati votat negativ pentru ca este sursa unui zvon conform caruia nu mai e smecher cel care conduce o astfel de masina? Urmariti importanta informatiilor prezentate...aflati cate din cele prezentate au fost puse in aplicare si apoi rezumati cate dintre ele se afla deja in viata voastra...
    7 2

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru