OFICIAL: Qatar a cumparat 17% din Grupul Volkswagen

De Mircea Meșter
Publicat Luni, 21.12.2009
Dupa ce a achizitionat la inceputul anului 7% din VW Group, statul Qatar a crescut numarul actiunilor pana la 17%.

Esential

17% este procentul de actiuni VW Group detinute de Qatar.

Statul Qatar a cumparat 17% din actiunile Volkswagen Group, castigand astfel un scaun in Consiliul de Administratie a marcii Porsche, care din acest an face parte din grupul german. Pana astazi, Qatar detinea doar 7% din Grup, insa statul asiatic si-a utilizat optiunile pe care le avea pentru achizitonarea altor zece procente.

Mutarea nu este o surpriza, reprezentantii statului Qatar in Grupul Volkswagen anuntand inca din vara ca isi doresc sa devina cel de-al treilea actionar al grupului, ajungand la 17%. Primii doi actionari sunt landul Saxonia Inferioara (zona in care se afla orasul Wolfsburg) si familiile Porsche si Piech, care detin controlul asupra producatorului care a pornit in cautarea primului loc la vanzari la nivel mondial.

Imediat dupa publicarea anuntului, actiunile VW Group de la bursa din Frankfurt au scazut cu 2.53%, pretului unitar ajungand la 77.98 de euro.

via | Volkswagen

Comentarii (11)

  • Nivea for MEN
    Nu stiu daca este sa ma bucur sa nu.........................
    6 5
  • RAU DE TOT !!!!!!!
    7 7
  • .......
    ........
    nasol rau de tot:(((
    7 6
  • VW
    Pentru VW este bine care are 3 actionari mai si lati si anume familiile Porsche si Piech, landul Saxonia Inferioara si statul Qatar. Acesti trei actionari detin practic 100 % din actiunile ordinare VW ( singurele cu drept de vot ) care vor fi retrase miercuri 23.12.2009 din indicele DAX 30 ( are in componenta primele 30 companii din Germania ), locul lor urmand a fi luat de actiunile preferentiale VW ( nu au drept de vot, dar ofera dividente importante ) . Motivul pentru care au fost retrase din indicele DAX actiunile ordinare este ca urmare a maririi pachetului la 17 % de catre statul Qatar, procentul actiunilor ordinare liber tranzactionate la bursa a scazut sub 10 %, ceea ce a declansat masura de retragere, pentru ca orice firma listata in DAX 30 trebuie sa aibe tranzactionate liber pe piata minim 10 % din actiuni . Potivit presei germane de specialitate, cele aprox 10 % din actiunile ordinare care mai erau tranzactionate la bursa au fost cumparate de familiile Porsche si Piech, aceste doua familii urmand a avea in concenul rezultat din fuziunea VW AG cu Porsche Automobil Holding SE peste 50 % din actiuni, landul Saxonia Inferioara va avea tot 20 % iar Qatar va detine aprox 19 % din actiuni .
    10 1
  • foarte tare
    Poate arabii il cumpara pe tot.......abia astept!
    4 12
  • @slv83: No way
    Arabii sunt foarte buni investitori dar nu sunt extraordinari ca directori/administratori de firma (cu mici exceptii) vezi Dubai World. Asa ca baietii fac ceea ce stiu ei mai bine, investesc: auto, IT, etc.
    8 2
  • @ Automarket
    Stiti cumva cand va fi lansat in Romania modelul de clasa medie Suzuki Kizashi ? Am citit majoritatea review-urilor cu acest model in presa din SUA si toate vorbesc la superlativ despre modelul japonez care i-a impresionat pe jurnalistii americani prin tinuta excelenta de drum si calitatea de fabricatie foarte buna, dublate de un pret competitiv . In Europa, acest model cuplat cu motorul 2.0 TDI- CR de la VW are toate sansele sa fie un bestseller .
    8 3
  • kizashi
    @Dan
    Si pe mine ma intereseaza mult Kizashi,arata intr-un fel masina,mai ales ca a primit referinte foarte bune si in presa americana unde a fost lansata deja.Stiu ca are un 2.4 pe benzina,insa nimic de un motor diesel.Oricum e pe lista mea de achizitii,sper sa fie in jur de 20 000 sa mi-o pot permite daca iesim vreodata din blestemata de criza!
    2 0
  • @ slv83
    In Europa sigur va fi oferit (Suzuki Kizashi) si in versiune diesel, iar in urma acordului VW-Suzuki, VW va deveni in scurt timp singurul furnizor de motoare diesel al lui Suzuki, producatorul nipon urmand in scurt timp sa renunte la motoarele diesel furnizate in prezent de FIAT si Renault . Sper ca in curand toti cei care isi doresc sa-si cumpere un Kizashi ( si eu fac parte din aceasta categorie ) sa faca acest lucru cat mai repede posibil .
    2 0
  • @Dan
    Inta-adevar, Grand Vitara are un motor 1.9 de origine Renault iar SX4 foloseste Multijetul de la Fiat!Esti bine informat,mai tinem legatura!
    P.S. Sper ca VW nu va influenta prea tare politica celor de la Suzuki(mai ales dupa ce au cumparat 20 de procente), nu de alta dar VW a devenit un producator de masa,in timp ce astia mici si-au pastrat un pic din originalitate.
    2 1
  • @ slv83
    De acord ! Si Suzuki Jimny este oferit cu motoare diesel Renault ( 1.5 dci de 65 si 86 CP ) insa in Romania nu cred ca este importata aceasta motorizare . In schimb in Germania, in special in zonele rurale, Suzuki Jimny diesel este foarte raspandit, fiind foarte apreciat de nemti .
    2 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru