STUDIU: Peste jumătate dintre copiii mici îşi pot desface singuri centura de la scaun

De Sebastian Toma
Publicat Luni, 02.05.2011
Potrivit unui studiu, scaunele pentru copii nu sunt atât de sigure pe cât se credea, micii pasagerii fiind capabili să-şi desfacă singuri harnaşamentele în peste 50% din cazuri.

Un studiu al americanilor de la Yale a relevat faptul că un copil mai mic de şase ani, care are nevoie de un scaun special de maşină, este capabil să-şi desfacă singur centura în timp ce automobilul se află în mişcare. Respectivul studiu a vizat declaraţiile a 378 de părinţi ai căror copii au reuşit să-şi desfacă singuri centurile cel puţin o dată. Dintre copiii care şi-au desfăcut centura singuri, 75% aveau o vârstă de până la trei ani, în timp ce alţii aveau peste şase ani. Cei mai mici copii care au reuşit să-şi desfacă centura specială au doar 12 luni.

Peste 40% dintre copiii care şi-au desfăcut centura de la scaunul de maşină în timp ce automobilul era în mişcare, crescând riscul de rănire de 3.5 ori. Reacţia părinţilor în situaţia respectivă a fost să tragă pe dreapta, să mustreze copilul şi să lege la loc centura. Aparent băieţii tind să încerce să desfacă centura mai des decât fetele, spune studiul realizat de Dr.

Lilia B. Reyes. Cercetările au arătat faptul că desfacerea centurii de siguranţă la vârste atât de fragede este cauzată de dezvoltarea abilităţilor motorii ale copilului, acesta neavând capacitatea cognitivă suficient de dezvoltată pentru a înţelege necesitatea purtării centurii de siguranţă.

Concluzia studiului a fost prezentată la Întrunirea Societăţilor Academice Pediatrice din Denver. În urma acestor cercetări, Dr. Lilia Reyes sugerează dezvoltarea unor sisteme mai complexe de asigurare a copiilor în scaunele dedicate, care să necesite îndemânarea unui adult, dar să nu îi pună pe aceştia în pericol în cazul unui accident. Accidentele auto sunt cauza principală a decesului în rândul copiilor cu vârsta cuprinsă între patru şi opt ani.

Via | TodayOnline

Comentarii (2)

  • nu conteaza...
    Oricum, pt noi, pt locuitorii minunati ai tarii noastre si pt toti cei care circula in masina proprie cu BEBELUSI si COPII pana in 12 ani, acest studiu NU CONTEAZA... si sa va spun si de ce???
    Pt ca majoritatea sunt niste INCONSTIENTI si nici macar nu folosesc un scaun pt copii, fie el bebelus sau copil pana in 12 ani. Pe majoritatea ii vezi ca isi tin copii in fata sau in spate intre scaune in picioare.
    De ce asa?
    Pt ca sunt INCONSTIENTI !!! ca sa nu spun retardati.
    3 1
  • paste,chitila ... un bebe este strans de pe sosea de catre medici ... nu avusese scaun/centura/orice ...
    4 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru