Volvo garantează: „Mai puţine accidente mortale în 2020”

De Bogdan Mirică
Publicat Joi, 10.06.2010
Volvo intenţionează să reducă aproape la zero numărul accidentelor mortale produse în vehiculele sale. Suedezii studiază mai multe sisteme de siguranţă active, menite să evite un accident grav.

Volvo continuă să îşi concentreze principalele resurse pe dezvoltarea unor sisteme de siguranţă, care să protejeze cât mai bine clienţii săi, de pericolul unui accident. Constructorul suedez promite că, începând cu 2020, modelele sale vor avea un nivel de siguranţă capabil să şteargă din memoria tuturor accidentele mortale şi rănirile grave. Volvo va continua să lucreze la elemente de siguranţă activă şi pasivă.

Prima noutate va fi adaptarea sistemului Pedestrian Detection, dezvăluit odată cu lansarea lui S60. Tehnologia va putea detecta nu numai pietonii ci şi animalele, micşorând astfel numărul accidentelor produse de şoferi, în încercarea de a evita un impact. Totodată, în anii următori, modelele suedezilor vor primi un sistem care va ajuta şoferul să afle ce se ascunde după curbele cu vizibilitate redusă, bazându-se pe actualele sisteme GPS.

Suedezii se gândesc însă şi la lucruri neconvenţionale, care cu greu vor câştiga încrederea publicului.

Este vorba despre un sistem botezat „road train”, care îi permite unei maşini să se conecteze la cea din faţă, pentru a-i oferi şoferului câteva clipe de odihnă. Pilotul automat adaptează viteza de rulare şi distanţa între cele două maşini, permiţându-i şoferului să tragă un pui de somn sau să citească un ziar. Testele acestui sistem vor începe la sfâşitul lui 2010, având la baza tehnologia oferită de actualul cruise controlul adaptiv.

Peter Janevik, manager al departamentului de siguranţă Volvo, a ţinut însă să precizeze că sistemele de siguranţă ale viitorului nu vor afecta controlul vehiculului, responsabilitatea principală revenind tot şoferului. „Aceste sisteme vor sări în ajutor doar în cazul unei situaţii limită, însă nu va interveni deloc asupra dorinţei de deplasare a soferului.”

via | autoblog

Comentarii (9)

  • Ma lasa fara cuvinte si totusi...
    Tare asta cu 2020! Or sa fie mai putine ca mor multi pana atunci si nu o sa mai avem soferi sau nu o sa mai avem drumuri sa mergem pe ele?!?!

    Pe mine nu ma incanta asta cu sisteme de franare si alte chestii care sa preia controlul masini. Din punctul meu de vedere masinile trebuie sa fie conduse de oameni, pentru ca numai cine merita dreptul sa iasa pe sosele trebuie sa conduca, atat timp cat nu or sa aiba toate masinile sistemle astea nu ma incalzeste cu nimic pentru ca e deajuns sa fie o singura masina simpla in coloana care sa produca catastrofe. Sistemele astea te scapa de tine dar nu si de cei care intra in tine!
    6 3
  • @ Automarket
    In urma cu 1 ora a fost lansat in Ungaria noul Suzuki Swift
    http://totalcar.hu/magazin/hirek/2010/06/10/bemutato_suzuki_swift_modellfrissites/
    9 6
  • @alexei ai dreptate dar acum vezi si tu cum se acorda azi un permis....asa ca....
    5 0
  • Stiu cu se acorda
    stiu cu cum sa dau acorda un permis in ziua de azi, ca in timp ce eu cheltuiam bani si invatam sa il iau altii veneau si luau pe degeaba, asta e, asta e tara! Numai cand ma gandesc la aia care luau pe degeaba cand eu ma chinuiam ma ingrozeste iesitul pe strazi!
    3 0
  • "Volvo intenţionează să reducă aproape la zero numărul accidentelor mortale" Ei pe dracu! :)) Adica daca o sa intri cu 150 km/h intr-un cap de pod o sa pleci pe jos fluierand?? dupa un taxi ma refer...
    6 4
  • mihai2001
    Volvo....se preocupa !
    Ceea ce trebuie retinut este ca VOLVO nu numai se preocupa de siguranta dar a facut asta o misiune pentru firma.....asta spune de fapt articolul asta.

    Volvo. for life !
    3 4
  • bravo ?
    asta daca o sa functioneze sistemele , nu ca in celebra prezentare.
    6 1
  • Sunt fan Volvo de mai bine de 10 ani si imi place foarte mult marca asta, insa nu prea cred ca Volvo va reusi asa ceva. Cel putin pana nu vad. Mi se pare o tehnologie extrem de complexa, foarte scumpa si poate ca va pune si probleme de fiabilitate. Ma intreb ce s-ar face un posesor de Volvo din Romania, care ar avea astfel de sisteme, daca i se strica. Le repara "mecanicii" de la Primus? :)))
    6 0
  • volvo 4 life!
    nu s-a crezut nici cand s-a spus despre actualele sisteme de pe volvo si iata-le dupa cativa ani pe sosele. aia cu un pui de somn, ce sa zic e cam marketing..dar nah, sunt tari!
    respect VOLVO!
    1 1

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru