2011: Taxa auto pentru un motor Euro 5 de 1.4 litri şi 2 ani vechime va fi de 125 euro

De Sebastian Toma
Publicat Marti, 02.11.2010
Laszlo Borbely, Ministrul Mediului, a dat primul exemplu oficial al valorii taxei de mediu în 2011. Pentru un automobil Euro 5, second-hand, echipat cu un motor de 1.4 litri şi vechi de doi ani, proprietarul va plăti echivalentul a 125 de euro.

Laszlo Borbely, Ministrul Mediului şi Pădurilor, a făcut astăzi prima afirmaţie punctuală despre taxa auto din 2011. Ministrul s-a referit în principal la automobilele echipate cu motoare Euro 5 şi a dat drept exemplu un vehicul propulsat de un motor de 1.4 litri, vechi de doi ani, pentru care s-ar plăti o taxă de 125 de euro. În cazul în care vehiculul respectiv ar avea un motor de 3.000 centimetri cubi, taxa auto ar fi de 3.642 euro, informează Capital. Pentru moment, nu există o formulă clară de calcul a taxei auto, dar aşteptăm informaţii suplimentare până la finele lunii.

Luna septembrie a adus o serie de informaţii care ar fi anunţat mai multe variante de taxare pentru automobilele second-hand începând cu 1 ianuarie 2011. Una dintre aceste variante anunţa o taxă auto de 933 de euro pentru automobilele echipate cu un motor Euro 4 de 1.4 litri şi o vechime situată între 4 şi 6 ani. În cazul în care motorul respectivului autoturism ar fi respectat doar norma Euro 3, taxa auto ar fi de peste 3.000 de euro.

Nivelul ridicat al taxei auto pentru un automobil Euro 3 cu o vechime între 4 şi 6 ani ar duce la reducerea semnificativă a înmatriculărilor second-hand în România şi chiar la îngheţarea pieţei de automobile second-hand româneşti.

Pentru automobilele echipate cu motoare Euro 1 şi Euro 2, taxa de înmatriculare va "creşte puţin", după spusele ministrului. Majoritatea autoturismelor din această categorie plătesc oricum o taxă de înmatriculare serioasă, deci românii vor fi neinteresaţi "din oficiu" de înmatricularea acestor modele. În schimb, există şi o parte bună în anunţul Ministrului Mediului. Practic, nu a fost anunţată nicio schimbare în ceea ce priveşte impozitarea vehiculelor în funcţie de poluare, dar sunt şanse ca această atribuţie să îi revină Ministrului Finanţelor, sau ca acest criteriu să nu fie schimbat după dublarea impozitelor din acest an pentru vehiculele cu motoare de peste 2.000 cmc.

Via | Capital.ro

Comentarii (25)

  • nu se merita sa cumperi de dincolo........
    astia vor face tot ce viseaza noaptea........
    de ce nu lasa romanu in pace sa cumpere si sa inmatriculeze ce masina vrea cu bani putini(ca V10 si V12 sigur nu se vor inmatricula ca nu sant bani de benzina si altele......)
    18 4
  • varu" lu' tepes
    e o forma de prostitutie
    Iti ingradeste optiunea de ati cumpara masina dorita punand taxe de 2000 de euro in medie pe auto second , bani ce ii baga indirect in fundul marelui logan.
    Cu poluarea e o mare gutuie, o crestere de 5 % a noxelor se traduce in cresterea cu 100% a taxei ?
    le doresc sa-si ia coliva de banii astia...iar lui renault SAMI fuga FU!A !
    11 5
  • sunt prosti nu ai ce le face.....
    obliga la masini de doi lei ieftine si cu motoare mici si proaste doar prin taxa aia nenorocita......

    taxa nu iese din calcul decat la cei cu adevarat bazati( ics 6 Qsepti range rover la pisde a8 s-classe etc etc).....dar noua care vrem masini medii(nici 1.2 euro 7 nici 3.0litri euro 3) si care avem o pasiune este PUR SI SIMPLU bataie de joc cu asemenea taxe.....

    asta este......trecem pe ulei de soia si de fl-soarelui si gata....ca eu cu 70km/h cu electric nu merg...... sa ii vad atunci ce taxe mai baga pe ulei.....
    21 6
  • Daca avem baietii pe interese
    Ia de la Basescu....Ia de la Basescu
    7 2
  • Marius
    Mi se pare ca li se pare
    Romania are de protejat industrie nationala. Este lesne de inteles de ce se aplica aceste taxe. Este de fapt o intelegere intre frantuji si nemti, pentru impartirea zonelor de vanzari auto. Iar noi suntem sub umbrela Dacia-Renault.
    OK, la o masina second, mai merge o taxa decenta. Treaca de la noi. Ce nu inteleg este, de ce mama dracului mi se percepe taxa pentru cumpararea unei masini noi. Adica imi cumpar un lucru nou, si statul roman ma amendeaza?
    La urma urmei, e ca pe vremea comunistilor, in armata:
    -Nu stii? Te invatam noi! (sa-ti iei Dacie; ai pe alese)
    -Nu poti? Te ajutam noi! (ai o multime de banci dornice sa-ti ia banul si sa te spolieze)
    -Nu vrei? Te obligam noi! (iti punem niste taxe auto de toata frumusetea si te-am saturat de scule second).

    PS: Daca imi iau o sareta "motorizata" de un magarus, ale carei roti mai sunt ajutate si de un set de baterii lithium-ion cu autonomie 50 km........trebuie sa mai platesc vreo taxa pentru acest atelaj hibrid? Tot voi fi amendat?
    13 1
  • astia sunt cu mu-mu
    tare m-as ca penetratul ala de ministru bucura sa "guste" din capota roata sau parbrizul unei masini non-euro ! Fratilor dak il vedeti pa ministru ala la plimbare cu bicicleta pe trotuar "ramaneti brusc fara directie" si "nu veti sti" cum masina se va indrepta subit si va "tavali" pa mr.
    8 3
  • isi bat joc de noi
    sigur banii vor ajunge in buzunarele lor , intrucat la TV a anuntat ca salariile senatorilor vor creste cu 30% in 2011 , deasemenea ca vor schimba masinile de servici , dar nu cu loganuri , ca le considera porcarii si le e greata de ele .
    14 2
  • marius
    da fac asta ca "romanii sunt prosti si platesc"...
    oricat si oricum. Ei nu ies in strada sunt prea lasi....Asa gandesc cei de la "putere" care numa romani nu sunt...

    Asa ca va fi tot mai rau si greu pt ca noi toti nu ne mai saturam sa inghitim prostiile lor !!

    Normal ca sunt ff multe accidente , pai daca ai motor mic si slab/prost (dar fara taxe etc) intri in depasire si faci crucea cu limba.Normal ca toti am vrea motoare mari puternice si fiabile dar in RO nu se poate asta...
    7 1
  • deci ... electric powa...eventual dublat si de un sistem privat de alimentare de la soare, vant etc..ca sa nu depinzi de hotii ceilalti de la electricitate.
    cine are ceva bani deoparte, ar face bine sa investeasca in asa ceva. undeva la vila de resedinta sa isi construiasca un sistem de generare curent electric. oricum acum poti face cam totul prin casa cu electricitate, fara gaze. daca mai alimentam si masina, gata treaba. chiar daca are autonomie mica, asta e. alimentam mai des
    6 1
  • parte buna?
    ar trebui sa se plateasca impozitul in functie de poluare
    7 1
  • no comment
    e cam tarziu ce zic ei...oricum piata e saturata..altele or fi motivele...importul de masini second se putea bloca pana acuma.
    3 1
  • OFERTA
    cumparati masini cu panze.
    7 0
  • cum frate ?
    cand taxa e ilegala si se stie lucru asta ei vor sa o mai si modifice (sa o inaspreasca) asta e culmea legislatiei din Romania.
    7 1
  • Si banii, banii unde se duc, ajuta mediul cu ei? :)
    10 1
  • :)
    nu dragilor, voi si noi poporu roman (tigan) suntem aia prost pentru ca ii lasam sa faca ce vor ei, sa puna ce taxe vor, sa dea domnu sa puna taxe si mai mari pana cand "desteaptate romane din somnul...etc" pana tatunci sa puna ce taxe vor ei, e drept ca daca unu plateste si taxa de poluare, pe urma ii mai ridica si impozitul in functie de poluare, asta inseamna ca ai platit pt acelasi lucru de 2 ori sau mai mult ca impozitu o platesti in fiecare an, bravo RROMANIA (TIGANIA).
    9 2
  • Marius
    Pfff
    Hai sa plec de aici cat mai repede putem!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    3 3
  • Rusine
    deci numai la Euro 3 si Euro 4 cresc taxele de vreo 10 ori? Care e scopul? Ca doar euro 4 polueaza putin si in Germania si in Romania, iar Euro 3 nu sunt asa mari gunoaie, ca aproape toate sunt fabricate dupa anii 2000. Se v-a ajunge, ca daca nu ai 5000 de euro sa iti iei o masina (ieftina cu taxa mare su scumpa ca e euro 5 si cu taxa mica), nu vei mai putea conduce nimic.
    2 1
  • Niste lepre
    Cind se afla in opozitie,boc facea spume la gura cind vb de taxa auto.E o hotie,o mizerie de-a lui Tariceanu,o vom scoate imediat ce ajungem la guvernare.Rezultatul,il vedeti acum.A inzecit-o prin mina bozgorului de la mediu.Pt toti cei care au votat leprele astea mizerabile si acum se pling,nu am decit un singur comentariu:SA TRAITI BINE.
    4 3
  • Doamneeee cat sa ii mai supoartam.
    Ma tot gandesc oare cat va mai supoarta pamantu ?
    2 1
  • Mare branza.
    Din ce in ce mai multi isi inmatriculeaza masinile in alte tari. Si ce daca se scumpeste in Bulgaria. Oricum nu o sa se scumpeasca k la noi.
    Cred k avem cele mai mari taxe auto din Europa. Asa k ce rost mai are sa ne inmatriculam masinile aici?
    3 1
  • florin
    taxa auto
    asta e o hotie schimba taxa dupa cum viseaza noaptea daca romanii care sint afara ce siau cumparat o masina nu au dat pe ia cit trebuie sa plateasca taxa in rohotia metete la mierda hombre guvern de mierda
    1 0
  • Borbely asta-i plecat cu sorcova rau,
    1 0
  • ZoomIn
    E timpul sa actionam!
    Fratilor.. sunt 3 solutii !!!
    1. Iesim cu totii in strada si blocam bucurestiul timp de 5-7 zile cu masinile
    2. Ne mutam cu totii in Bulgaria (ceea ce este mai greu de realizat ;)) )
    3. FACEM REVOLUTIE CA LA 1989
    1 0
  • ha ha ha
    ha ha ha
    Asa va trebuie ma...sa-i mai votati pe astia de la guver = nare, pentru o galeata din plastic, 1 litru de ulei, un pix, 2-3 mici cruzi sau 2-3 kile de peste stricat...sau pentru 2 beri pe care le dati apoi la gard...
    1 0
  • vai de tara noastra scumpa!
    stiti...
    as dori sa stiu daca noua taxa a intrat in vigoare, nu pre sunt informat si as vrea sa inscriu un euro 3. Unde pot sa gasesc informatii actuale, pe net am gasit numai vechituri. Multumesc anticipat.
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru