Australia: sase copii fara centuri cuplate intr-o singura masina

De Mircea Meșter
Publicat Miercuri, 14.01.2009
O soferita de 25 de ani de la Antipozi este aratata cu degetul de intreaga tara dupa ce a fost surprinsa in masina cu sase copii neasigurati cu centuri sau scaune speciale.

Diferenta de atitudine dintre autoritatile romanesti si cele din tarile ceva mai civilizate este enorma atunci cand vine vorba de siguranta rutiera. Acelasi lucru se poate spune si despre modul in care soferii abordeaza capitolul siguranta.

O soferita de 25 de ani din Australia a fost oprita de politie in timp ce rula pe autostrada cu sase copii cu varste cuprinse intre noua luni si sase ani in masina. Problema e ca niciunul dintre acestia nu era asezat pe un scaun special pentru copii si, mai rau, niciunul nu avea centura atasata. Patru dintre copii se aflau pe bancheta, iar ceilalti doi erau asezati in picioare in fata scaunului din dreapta soferului.

Politistii australiana s-au aratat "dezgustati" de gestul femeii. "Imi petrecusem ziua anterioara investigand un accident periculos in urma caruia un copil de 11 ani si-a pierdut viata. In cazul de fata, vorbim de un accident mortal care se putea intampla in orice moment. Cand se vor invata minte oare soferii?", se intreaba retoric Brad Cummins, unul dintre politistii care investigheaza cazul.

Australianca a fost dezaprobata public chiar si de Primul Ministru australian Rob Hulls, care sustine ca gestul femeii este incredibil si ca purtarea centurii de siguranta este "absolut cruciala". "Este un gest in mod evident necontrolat, iar oamenii ar trebui sa inteleaga ca primul lucru pe care trebuie sa il faca atunci cand intra in masina este sa isi cupleze centura de siguranta.

Daca vorbim despre copii, situatia este si mai complicata. Acestia trebuie sa fie asigurati pe toata perioada in care se afla in masina", a spus seful guvernului de la Antipozi.

"Tanara de 25 de ani isi va pierde dreptul de a sofa iar amenda pe care o va primi va fi direct proportionala cu pericolul la care i-a spus pe copii", a declarat purtatorul de cuvant al organizatiei australiene Kidsafe Victoria.

Opinia publica din Australia se afla inca sub influenta unui accident petrecut anul trecut, cand o mama aflata sub influenta alcoolului s-a rasturnat cu masina iar copilul sau, care nu avea cuplata centura pe benacheta din spate, se afla in spital, la recuperare, dupa ce accidentul i-a provocat rani grave.

via | Drive

Comentarii (0)

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru