Bosch a dezvoltat sistemul complet automat de franare

De Mircea Meșter
Publicat Miercuri, 16.04.2008
Bosch a inventat sistemul de franare care, atunci cand simte iminenta unui accident, franeaza maxim si opreste masina.

Esential

2011 este anul in care sistemul Bosch ar putea aparea in serie.

"Viitorul apartine tehnologiiilor total independente de sofer". Aceasta este motto-ul sub care Bosch a prezentat, in cadrul Congresului Sigurantei la Volan, un nou sistem de franare care preia in totalitate initiativa in cazul in care senzorii sai detecteaza iminenta unui accident.

Pachetul a fost dezvoltat de Bosch in urma unui studiu care arata ca doar unul din trei soferi actioneaza conform semnalelor luminoase si acustice de prevenire pe care le utilizeaza sistemele actuale de siguranta activa. Altfel spus, doar 33% dintre soferi franeaza atunci cand martorii luminosi de pe bord ii indica faptul ca urmeaza sa se loveasca de masina din fata. Diferenta se face in milisecunde in acel moment, o marja de timp mult prea scazuta pentru ca reactiile a mai mult de jumatate dintre soferi sa fie rapide.

Concluziile Bosch au fost clare si sunt enuntate de Jason Forcier, unul dintre sefii diviziei electronice ai companiei germane: "Sistemele de prevenire multipla induc in eroare soferul. tehnologia si inovatia auto vor salva multe vieti.

Viitorul apartine sistemelor automate".

Acestea sunt premisele care au condus la realizarea sistemului activ predictiv de asistenta la franare, prezentat de Bosch in premiera in aceasta saptamana. Senzorii sai monitorizeaza constant tot ceea ce se intampla in jurul masinii si calculeaza momentul in care trebuie sa preia controlul asupra franelor pentru ca masina sa nu fie implicata intr-un accident. Astfel, franele hidraulice sunt pregatite non-stop pentru a opri complet masina atunci cand senzorii detecteaza un impact iminent.

Pachetul Bosch urmeaza sa fie testat in conditii reale si, in cazul in care probelem vor fi incununate de succes, sistemul va fi introdus in serie incepand cu 2011.

via | Automotive News 

Taguri: Bosch

Comentarii (2)

  • ......
    Confuzeaza? Cate clase iti trebuie ca sa scri prostia asta???
    0 0
  • cozappz
    Dumnezeu sa ne ajute
    Daca sistemul ramane in stare de "asistenta", atunci mai avem sanse, altfel Velsatis scrie pe noi :(
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru