Chinezii de la BYD vor produce primul hibrid plug-in din lume

De Sebastian Toma
Publicat Joi, 18.12.2008
Producatorul chinez de automobile BYD a anuntat ca va produce modelul hibrid F3DM in 2009. Daca va reusi, proiectul va naste primul hibrid plug-in produs in serie.

Chinezii de la BYD au planuri mari si vor sa fie primii care produc in masa un vehicul hibrid incarcat de la priza, acesta fiind modelul F3DM. Desi nu este cunoscuta pentru productia de automobile, compania chineza BYD are experienta in productia de baterii pentru telefoanele mobile.

In China, BYD are o cota de piata de 30% in domeniul auto, pe langa productia de baterii pentru telefoane mobile si laptop-uri. Acestia au achizitionat compania Qinchuan Automobile Company in 2003, si au produs 100.000 vehicule inca din primii 4 ani de posesie.Potrivit chinezilor, modelul F3DM are o autonomie de 100 km in modul electric si poate fi incarcat de la o priza obisnuita in noua ore. Modelul ar trebui sa fie lansat in 2009, cu doi ani inaintea lui Chevrolet Volt. Compania chineza a creat planurile pentru o infrastuctura electrica speciala pentru a incarca F3DM intr-o perioada de timp mai scurta decat ar fi necesara printr-o priza conventionala.

Pretul modelului F3DM Hibrid va fi dublu fata de varianta pe benzina, care are un pret de pornire intre 7.500 si 9.900 dolari. Pentru 100 kilometri parcursi, masina are nevoie de curent electric in valoare de 1.40 dolari, fata de sapte dolari,cat are nevoie versiunea pe benzina – preturile sunt valabile pentru China.

Compania lucreaza la o retea de puncte rapide de incarcare, care au capacitatea de a incarca bateriile la 50% din capacitate in doar 10 minute.

Vehiculul foloseste 100 baterii de 3.3 volti legate impreuna si amblasate sub bancheta din spate.Acestea sunt bune pentru 160.000 km sau 2000 reincarcari. Motorul pe benzina are cilindreea de un litru si este folosit doar pentru a incarca bateriile atunci cand vehiculul este trecut pe functionarea pe benzina.

Oficialii companiei chineze pretind ca vehiculul lor este mai bun decat Toyota Prius deoarece propulsia hibridului japonez este bazata pe motorul pe benzina, pe cand propulsia lui F3DM este bazata pe electricitate asistata la nevoie de un motor pe benzina. Chinezii de la BYD vor sa vanda 350.000 vehicule in 2009, ceea ce ar fi o crestere semnificativa fata de 2008 si 2007. In ciuda economiei defectuoase, oficialii companiei declara ca vanzarile auto au crescut in octombrie si noiembrie cu un procent de 75%, fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Via | WorldCarFans

 

Taguri: BYD, F3DM

Comentarii (1)

  • AndreiRN
    Oauuuuu
    Da, China face un pas gigantic. Un pas pe care producatori vechi l-au evitat ca sa nu supere monopolul petrolier si guvernele care profita de pe urma lor.
    O astfel de masina o sa revolutioneze automobilismul.
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru