Comisia Europeana a somat Romania sa modifice taxa auto

De Sebastian Toma
Publicat Joi, 25.06.2009
Membrii Comisiei Europene au acordat Romaniei doua luni sa modifice legislatia privind taxa auto. Actuala forma a taxei a fost considerata partinitoare pentru industria auto indigena.

Romania a fost somata de membrii comisiei europene sa modifice legislatia care reglementeaza taxa auto , deoarece aceasta este discriminatorie. Comisia Europeana a tras concluzia ca taxa auto din Romania favorizeaza automobilele noi, mai ales cele de productie indigena. Scrisoarea de somare din partea Comisie Europene este primul pas din demersurile tipice care sunt luate in cazul in care un stat incalca normele dreptului comunitar.

Daca Romania nu va da un raspuns satisfacator in termen de doua luni, Comisia Europeana va trece la cea de-a doua etapa a procedurii, care inseamna emiterea unui aviz motivata si prezentarea ulterioara a cazului in fata de Curtii de Justitie Europene. Comisia Europeana a cercetat in amanunt legislatia romaneasca privind taxa auto din cauza faptului ca a primit numeroase plangeri in urma modificarii acesteia.

Desi comisia europeana sprijina masurile care urmaresc promovarea vehiculelor mai putin poluante, forma actuala a legislatiei romanesti privind taxa auto nu este pe deplin obiectiva deoarece se bazeaza pe criteriul "primei inmatriculari", iar "calitatea intrinseca" a masinilor nu este luata in calcul. Acest lucru duce la discriminarea masinilor de ocazie provenite din alte state membre ale Uniunii Europene, ceea ce incalca principiile UE privind comertul liber intre state.

Legislatia europeana permite taxarea diferentiata a unor produse similare, cu conditia ca acestea sa se bazeze pe criterii obiective si sa nu protejeze productia nationala.

Legislatia actuala din Romania scuteste de la plata taxei auto autovehiculele cu o masa de pana la 3.5 tone si un motor Euro4 mai mic de 2.000 centimetri cubi , daca sunt inmatriculate pentru prima data in orice stat din Uniunea Europeana in perioada 15 decembrie 2008-15 decembrie 2009. Alaturi de aceste automobile, hibridele si modelele echipate cu motoare Euro 5 sunt scutite de taxa auto indiferent de capacitatea cilindrica.

Via | Mediafax

Comentarii (17)

  • Din pacate...
    Astia ai nostri sunt in stare sa mai plateasca o amenda decat sa o modifice...:( Manca'i'ar...
    18 4
  • Daca amenda iese mai mica decat banii incasati, se cheama profit :))
    20 1
  • mihai2001
    pun pariu
    Pun pariu ca vor scoate scutirea de taxa la 2.000 cmc sa ca sa nu se supere UE.

    Adik o sa sa se bucure de bani in plus la buget, pt ca in ultima vreme doar masinile sub 2000 cu pret de pana in 15000 de euro au f vanzari, astfel criza se va adanci si nu o sa mai vanda nici aia care mai vand acum masini ieftine asa bine.
    9 1
  • u.e.
    "au primit numeroase plangeri"

    da, una din plangeri a fost scrisa de mine presedintelui comisiei europene (sau ceva de genu).culmea, am primit si raspuns, foarte lung, dar simplificat vine cam asa "suntem constienti de situatia din romania dar nu ne putem implica, fiecare stat are dreptul de a face propriile legi, si de a aplica taxe dupa cum crede de cuviinta cu conditia sa nu incalce bla bla bla si bla bla bla" deci ca idee ei nu pot face nimic in privinta asta.se pare ca totusi se poate.deci e bine.care mai sunteti inca nemultumiti, chiar va rog sa scrieti si voi comisie, au site, si mail pt fiecare reprezentant al comisiei, pe probleme economice, politice etc.degeaba urlam la boc ca saracu face poc.
    9 3
  • Tembelus Rex
    Mowgli tata.....
    Mowgli tata.....cu chestia ata ....faptul ca ai trimis o scrisoare si ai vrut sa iei (si chiar ai luat) atitudine mi-ai devenit antipatic.....chiar daca putin iti pasa de parerea mea......probabil te doare in cot.....
    crede-ma ca ALTELE SUNT PROBLEMELE ROMANIEI....in nici un caz taxa auto de prima inmatrculare...........sa-ti enumar cateva? - ia fii atent: taierea padurilor la ras- MAFIA PADURILOR, faptul ca nu iti poti permite ca tanar sa-ti cumperi o locuinta - MAFIA IMOBILIARA, faptul ca esti tratat cu fundul , amanat, intors din drum - CORUPTIA DIN SISTEMUL PUBLIC ADMINISTRATIV, faptul ca nu poti iesi noaptea sa te plimbi prin Ferentari de exemplu (decat daca esti inconstient) sau prin anumite cartiere din Craiova etc- MAFIA TIGANEASCA.......faptul ca politia doarme in bocanci si NU TRAGE IN PLIN IN INFRACTORI - care politie de fapt isi apara propriile interese si ale oligarfilor - nimeni nu stie de frica politiei in tara asta....., mai continui....faptul ca importam mancare.....DACA AR FI DUPA MINE AS INTERZICE (acuma suntem piata de desfacere a UE) cu desavarsire importul de alimente cu exceptia fructelor exotice, agricultura e la pamant, sistemul sanitar....ha,ha,ha o gluma proasta.....infrastructura?........"sa ne traiasca" Veyronu lu' Casuneanu si a altor regi ai asfaltului..........
    Deci in concluzie "prietene iubitor de BMW" ...altele sunt problemele tarii...nu taxa auto........
    14 5
  • @Tembelus Rex
    corect sunt si alte probleme, dar fiecare rezolva ce poate, daca ai vreo idee cum sa scapam de una dintre problemele de mai sus, eu sunt pregatit sa actionez,
    "eu sunt pregatit sa actionez" :)))) suna ca intr-un film cu Rambo, dar e de bine, ca Rambo nu si-a luato pe coaja niciodata
    9 0
  • @Tembelus Rex
    Este adevarat ca in Romania sunt inca multe alte probleme de rezolvat...nimeni nu contesta acest lucru, insa faptul ca Mowgli a luat atitudine fata de o anumita problema, din lista lunga a problemelor cu care se confrunta cetatenii Romaniei, este de laudat si nu de criticat. Mai intelept ar fi sa facem si noi la fel, fata de lucrurile care ni se par importante si nu sa aruncam imediat cu piatra. Aruncatul cu piatra este cel mai usor lucru de facut. Pana la urma trebuie sa avem "FAPTE, NU VORBE"...asta suna a slogan electoral :))
    Daca si tu ai luat atitudine fata de alte probleme atunci felicitari, daca nu sorry...
    Numai bine.
    10 2
  • @mowgli
    Ce-i, mowgli, nu-ti da mana sa-ti iei "beamveu" de 10 ani cu motor de cinci mii, ca-i prea mare taxa?
    2 12
  • @jaimz
    De ce te intereseaza pe tine ce bmw vrea mowgli?
    Poate ca lui ii place e30-ul pe care il conduce momentan, la fel cum si eu mi-am luat unul la fel ca al lui pentru ca imi place modelul (desi as fi preferat un 2.0) nu pentru ca nu am avut destui bani pt o "pisicuta", care era de altfel modelul preferat de "sponsorii" mei...poate ca pur si simplu il deranjeaza cum sunt tratati cetatenii tarii si tinuti de prosti in cele mai multe cazuri...mai sunt si persoane pe care le deranjeaza treaba asta...
    Fiecare isi ia ce-i place si cum considera ca e cel mai bine sa isi investeasca banii, nu cum fac multi: isi iau masina scumpa si cand se strica stau si se uita la ea ca nu mai au bani sa o repare sau uneori nu isi permit nici revizia sa o faca la timp....
    Daca poti sa iesi cu 500-700 de euro mai ieftin daca iei o masina de dincolo (care e folosita si intretinuta cu responsabilitate) de ce sa nu faci economia asta?Te scot cumva banii din casa?
    9 2
  • @mowgli
    mowgli a vb doar la subiect si sunt de acord cu el. daca vreit politica si sa discutati despre problemele tari cautati site-uri cu profil politic, aici se discuta strict de masini. si daca ne plangem de taxa asta de cacao, nu inseamna ca nu stim si de restul problemelor. schimabrea trebuie sa inceapa de undeva, poate taxa e inceputul schimbarii, sau poate nu .... numai bine si JOS cu TAXA :))
    5 3
  • Pana la urma sa sesizat si UE de taxa asta si a hotarat ca e ilegala conform legilor europene acuma eu ca omul intreb, cei care au facut aceasta ilegalitate nu ar rebui sa plateasca ma refer strict la persoanele care au votat pt aceasta taxa auto nu ar trebui sa fie trase la raspundere eu ca cetatean daca incalc legea sunt tras la raspundere dar cei care voteaza legi de aiurea ilegale si fara nici un rost cine ii mai trage la raspundere Mare scofala a facut UE a somat Romania de parca romania ar fi gresit ba spun ca ne mai dau si amenda si asta cine o plateste tot cetateanul si muncitorul de rand in taxe si impozite cei care ar trebui sa fie articulati sunt cei care au votat si conceput legea in frunte cu Tariceanu care a sustinuto promovato si votato pt asi apara interesele personale parerea mea e ca puscaria ar trebui sa ii manance pe genul asta de oameni si ar trebui sa plateasca pana la adanci batraneti pt tot ceea ce fac ce voteaza si ce spun ca sa se invete minte odata ca a fi politician e o responsabilitate si nu un privilegiu cum il vad unii daca ar fi dupa mine ar geme puscariile de deputati si parlamentari astia au adus tara la sapa de lemn pacat ca poporul roman suporta. Eu unul abia astept sa vad ce o sa se intample pt ca am de luat o gramada de bani din aceste taxe auto asta daca o sa ii mai vad vreodata inapoi si promit ca o sa pun deoparte pt o coroana si un buchet de flori la mormantul domnului Tariceanu. Dar pana atunci suntem buni de munca si de plata iar ei sunt buni sa ne ia banii si sa se plimbe prin lume sa faca cu ei ce doresc orice in afara de ceea ce trebuie de facut pt tara asta am ajuns de rasul europei si marea pare de vina o poarta hotii din conducere pacat de oamenii care iau ales. Sa traiti bine !!!
    5 1
  • taxe ca-n Germania
    o sa se ajunga asa:

    http://www.automobiletv.ro/event.php?id=306

    Germania introduce de la 1 iulie 2009 impozitul mixt la automobile, compus din capacitate cilindrica si CO2
    dar se va tine cont si de modelele mai vechi. Se pare ca acesta metoda, dar cu alte valori, se va introduce si la noi in locul taxei pe poluare.

    (19 Iunie 2009)
    Incepand cu 1 iulie 2009 germanii vor plati alte impozite anuale. Astfel automobilele sunt impartite in trei grupe dupa data primei inmatriculari:

    1) Inmatriculari incepand cu 1 iulie 2009; Impozitul anual va avea doua componente, una legata de capacitatea cilindrica si cealalta legata de valoarea CO2 in gr/km. Astfel la motoarele pe benzina se va plati 2 Euro pe fiecare 100 cm3, la diesel 9,50 Euro pe fiecare 100 cm3. La aceste valori se aduga 2 Euro pentru fiecare gr/km de CO2 dar peste valoarea de 120 gr/km. Motoarele diesel fara filtru de particule sunt taxate in plus cu 1,20 Euro/100 cm3.

    2) Inmatriculari intre 5.11.2008 si 30.06.2009. Toate automobilele inmatriculate in aceasta perioada de timp sunt scutite 1 an de zile de la taxa dupa care vor trece la plata impozitului anual dupa modelul de la punctul 1).

    3) Inmatriculari iniante de 5.11.2008. La aceste automobile se va calcula impozitul ca si pana acum.

    Un astfel de algoritm se va introduce si in Romania, valorile pentru fiecare 100 cm3 fiind altele.La punctul 3) vor intra toate automobilele mai vechi( Dacia, Lada etc ) iar cei care au platit taxa pe poluare marita vor ´beneficia de punctul 2). Interesant este diferentierea mare intre benzina si diesel, adica 9,50 Euro fata de 2,0 Euro.
    5 0
  • @tembelus rex
    uite ca gresesti.chiar imi pasa de parerea ta, mai mult decat atat ti-am dat rating pozitiv si mai mult de atat sunt de acord cu tine.Da avem toate problemele astea in tara, ii mafie peste tot, dar intelege si tu ca si taxa auto a provocat multe probleme in randul oamenilor.nu mi se pare corect, ca intr-o tara in care pretul masinilor si asa este mare, mai dai si taxa care valoreaza mai mult decat masina.daca asa era si in restul europei nu comentam nimic, dar asa nu mi se pare corect.De ce sa castig de 10x mai putin decat neamtu si sa am taxe triple? Am incercat sa fac si eu ce pot, macar sa trag un semnal de alarma ca aceasta taxa nu este in conformtate cu u.e.
    Nu poti scrie o petitie unei autoritati externe despre faptul ca tiganii fac ce vor la noi in tara, de asemenea nu poti scrie o plangere ca nu poti intra intr-un cartier sau ca se taie padurilor.Asta e treaba autoritatilor statului, cu care, cred ca stii bine, degeaba vorbesti.Nici nu poti prostesta impotriva rromilor, ca tot tu esti acuzat de rasism.Problemele care le-ai enumerat tu tin de politica interna, iar asemenea probleme sunt prezente in orice tara (vezi america cum e in unele cartiere).

    Crede-ma ca prefer sa umblu cu tricicleta daca as stii ca pot schimba unele din problemele enumerate de tine, dar pentru ele alta e solutia, eu nu am descoperit-o.


    @jaimz: amice, am deja masina, un bmw e34 din 94 cu motor de 2500, inmatriculat si neimportat din nu stiu ce tara.deci taxa auto nu ma afecteaza pe mine direct.eu am cu ce umbla si nici nu am de gand sa-mi cumpar alta masina.si daca are peste 10 ani, are pentru ca mie imi plac masinile clasice-moderne, clasice si de epoca.Nu-mi plac masinile de generatie noua.intelegi? e doar o chestie de gust.daca tu preferi o masina noua bravo tie, eu decat sa dau 10.000 de euro pe o masina noua mai bine imi iau 2 bmw-uri si o alfa romeo.din nou o alegere personala.
    8 2
  • hoinar
    taxa auto
    Iarasi si iarasi aceleasi probleme cu atat de mediatizata taxa de poluare/prima inmatriculare etc.
    Ei bine, eu o parte am luat-o inapoi si restul am castigat-o in instanta. Urmeaza sa duc hotararea si sa-mi alimenteze contul.
    Nu sunt de acord cu aceasta taxa atata timp cat exista alti consumatori mult mai poluatori gen: fabrici, uzine, vapoare. In urma incasarilor taxei nu cred ca am vazut nici o impadurire.
    Daca tot este sa platim taxa de poluare atunci sa plateasca fiecare cat polueaza adica daca tin masina in parcare nu poluez iar daca circul cu ea poluez si cel mai bine se poate reflecta asta prin includerea in carburant, nu ca nu ar fi supraridicat si pretul acestuia de cateva ori decat este pretul brut.
    5 1
  • gheorghespania
    raportez abuz
    Nu sunt de acord cu aceste taxe auto,care sant facute pt.omenirea romana,dar parerea mea este ca trebuie sa eliminam acest guvern cu taxe cu tot.De fapt in Romania legile sant facute doar pt. cei saraci si impotenti. Va multumesc! A-ti ruinat viata mea mizerabili guvernatori.
    3 1
  • raduku
    Taxa si criza
    Dupa parerea mea , cred ca este prea tarziu. ... :(
    2 2
  • cezar dumitru
    taxa si guvern,resp nedreptati
    parerea mea e ca trebuie eliminat guvernul,dar toti sunt la fel(gandire comunista-corupta)legat ceea ce ati mai sus..fiecare cu ce il doare probabil persona care a facut plangere la uniunea europeana il doare mai mult chestiunea cu inmatricularile auto(face bisnita)iar celelalte nereguli ii se par chestiuni cotidiene din viata de zi cu zi,dar care defapt fac s fie viata in RO de mizerie pentru o mare categorie din populatie.
    2 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru