Constructorii afectaţi de seismul din Japonia reîncep activităţile în această săptămână

De Mircea Meșter
Publicat Luni, 21.03.2011
Producătorii japonezi de maşini vor reîncepe producţia în cursul acestei săptămâni. Toţi depind însă de stocurile furnizorilor de piese.

Cutremurul şi tsunami-ul care au provocat mari daune materiale în nord-estul Japoniei acum o săptămână şi jumătate şi care a făcut ca statul asiatic să rămână în atenţia media internaţionale a afectat atât producţia producătorilor auto niponi, cât şi cea a constructorilor care depind de furnizori japonezi. Automarket vă prezintă situaţia la zi a pauzelor de producţie pe care constructorii afectaţi le-au luat forţat în urma dezastrului natural care a lovit coasta estică a Japoniei.

Toyota - Toate cele 12 fabrici pe care le are Toyota în Japonia şi-au oprit activitatea imediat după cutremurului din 11 martie, pauza de producţie urmând să dureze până marţi, 22 martie. Totuşi, Toyota a anunţat că uzina sa de piese din Toyota City (centrul Japoniei) îşi va reîncepe activitatea în cursul zilei de azi (21 martie). Conform prognozelor oficiale Toyota, întreruperea activităţii uzinelor proprii a dus la pierderea a 95.000 de maşini care erau planificate să fie produse în această perioadă.

Honda - Activitatea în uzinele Honda va începe miercuri, 23 martie, deşi termenul fusese iniţial 20 martie.

pauza suplimentară de trei zile este datorată faptului că producătorul nipon a fost nevoit să recalculeze timpul de livrare pentru toate maşinile destinate pieţei din SUA care vor fi produse începând cu luna mai. 

Nissan - Marca japoneză a început deja să producă maşini la propriile situri de producţie din Japonia, ritmul fiind însă unul foarte coborât. Activitatea în regim normal va începe joi, 24 martie, aceasta urmând să continue până când piesele de furnizori aflate în stoc se vor termina. Nissan a avut una dintre cele mai afectate uzine din Japonia, situl de producţie Iwaki (acolo unde Nissan produce motoare pentru modelele sale) urmând să revină în activitatea de producţie cu mare întârziere. Conform companiei de audit Goldman Sachs, fiecare zi în care Nissan nu produce maşini îi costă pe japonezi două miliarde de yeni (aproximativ 1.8 milioane de euro).

Mazda - termenul iniţial acordat de Mazda pentru reînceperea producţiei la uzinele sale din Japonia a expirat ieri, în 20 martie. Activitatea constructorului japonez a reînceput, dar se desfăşoară într-un ritm scăzut, cauzat în principal de stocurile limitate de piese ale furnizorilor.

Subaru - Fuji Heavy Industries, compania care deţine Subaru, a anunţat că activitatea la propriile uzine va fi închisă "cel puţin până duminică, 20 martie".

Nu se ştie dacă marca niponă a început sau nu activitatea la uzinele proprii începână de astăzi.

RENAULT SAMSUNG - Constructorul sud-coreean a anunţat că nu-i va mai chema pe muncitori la muncă în weekend-uri şi nu va mai cere ore suplimentare din cauza scăderii stocurilor de piese din partea furnuzorilor japonezi.

GENERAL MOTORS - Americanii au aceeaşi problemă - lipsa stocurilor de piese ale furnizorilor din Japonia. Uzina din Louisiana, acolo unde GM produce pick-up-uri, a avut activitatea blocată pentru câteva zile din această cauză. 

Pe lângă constructorii auto, producătorii de electronice din Japonia au fost şi ei nevoiţi să întrerupă fluxul de producţie la uzinele proprii. Cele mai afectate au fost - evident - companiile mari: Sony, Toshiba, Canon, Nikon, Panasonic sau Renesas.

via | Reuters 
foto | Big Picture 

Comentarii (0)

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru