Finlanda construieşte o autostradă doar pentru maşinile electrice şi eco

De Mircea Meșter
Publicat Joi, 20.10.2011
Finlandezii nu sunt împinşi înspre achiziţia maşinilor electrice doar prin bonurui la cumpărare, ci şi prin şosele şi autostrăzi deschise doar pentru modelele cu emisii foarte puţine sau zero.

Guvernul finalndez a anunţat că a aprobat înecperea lucrărilor la o autostradă de 130 de kilometri. Deşi informaţia nu pare una spectaculoasă în context european, ea este una foarte importantă la nivel mondial. Motivul: autostrada finlandezilor va fi prima din lume pe care nu vor avea voie să circule decât vehicule electrice sau maşini care funcţioneză pe baza de biocombustibili produşi la nivel naţional.

Autostrada va reprezenta ultima porţiune dintr-o rută de 360 de kilometri care va lega oraşele Turku (aflat pe coasta sud-vestică a ţării) şi Vaalimaa (situat aproape de graniţa cu Rusia), proiectul fiind propus de autorităţile locale din Loviisa, un oraş de 15.000 de oameni amplasat aproape de punctul de start al viitoarei "rute verzi".

Evident, pe lungimea celor 130 de kilometri vor fi aşezate staţii de reîncărcare a bateriilor maşinilor electrice şi pompe cu biocombustibil pentru maşinile care funcţionează astfel. Conform guvernanţilor, obiectivul acestei autostrazi este nu doar acela de a sprijini noile tehnologii şi de a facilita accesul posesorilor acestor maşini pe o şosea dedicată, ci şi acela de a stimula economia locală, care va fi astfel împinsă de la spate să producă biocombustibili.
 

Autostrada verde - caracteristici principale

  • Lungime totală: 130 de kilometri
  • Reprezintă ultimul tronson al unei autostrăzi de 360 de kilometri aflată în sudul ţării.
  • Preţul total de construcţie: 700 de milioane de euro.
  • Vor fi amplasate staţii de încărcare a maşinilor electrice şi pompe cu biocombustibili produşi local
  • Iluminare inteligentă: indicatoarele şi panourile nu vor funcşiona decât dacă pe porţiunea respectivă circulă maşini.
  • Termen de finalizare: 2016. 

Comentarii (2)

  • Pret autostrada
    700 mil Euro / 130km = 5.38 mil Euro / km

    Noi cum stam la pret pe km de autostrada nefolosita/nefolosibila inca ?
    5 1
  • pret
    @razvanis: si noi stam bine la pret : 5 mil Euro spaga / km !
    11 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru