Gamerii au şanse mai mari să facă un accident auto

De Sebastian Toma
Publicat Joi, 03.02.2011
Pe lângă ruperea de realitate şi amorţirea capacităţilor de socializare, gamerii înfocaţi prezintă un risc suplimentar de provocare a accidentelor rutiere.

Potrivit unui studiu efectuat de Continental, persoanele care apreciază jocurile video cu automobile sunt cu 44% mai predispuşi să îşi asume riscuri inutile pe şosea şi să provoace un accident. Printre riscurile la care se supun aceştia sunt trecerea pe culoarea roşie a semaforului, neadaptarea vitezei la condiţiile de drum şi depăşirile riscante. Russell White, fondatorul Fatality Free Friday, este de acord cu cei de la Continental în privinţa jocurilor video cu automobile, despre care spune că le conferă conducătorilor auto care le joacă prea mult curaj pe şosea.

În schimb, experţii în siguranţă rutieră spun că nu trebuie confundate simulatoarele auto folosite în scop educativ cu jocurile arcade. Spre exemplu, adolescenţii din Queensland petrec câteva ore jucându-se pe un simulator auto special pentru a învăţa mai multe despre pericolele pe care le pot întâlni pe şosea. Importanţa simulatoarelor a fost recunoscută şi de Russell White, care a subliniat faptul că piloţii folosesc şi ei simulatoare profesioniste pentru a-şi păstra licenţa de zbor.

Bineînţeles, putem să continuam cu exemplele, amintind de simulatoarele utilizate de piloţii din Formula 1.

Cei de la Continental spun că pasionaţii de jocuri video tind să nege şi să minimizeze riscurile pe care le presupun acţiunile lor de pe şosea din moment ce greşelile lor din jocuri pot fi oricând corectate cu un reset. De asemenea, gamerii par să fie cei mai slabi la capitolul parcări, majoritatea jocurilor video fiind orientată spre viteză şi acţiune, nu spre precizie şi parcări cu bun simţ. Există şi o statistică în acest sens – conducătorii auto care se joacă pe calculator mai mult de opt ore pe săptămână au avut de trei ori mai multe accidente decât şoferii care se joacă mai puţin de o oră pe săptămână.

Via | Carsguide

Comentarii (13)

  • Arcade
    Modul arcade nu are nici o legatura cu realitatea la simulare auto, desi cine reactioneaza pe sosea ca intr-un arcade are sigur probleme psihice, nu cred ca ar lua testul psihologic pentru permis.

    In schimb simulatorul adevarat auto, au fost cateva realtiv bune si pe piata, disponibile tuturor, imi vine in minte NFS Porsche, pot aduce un plus de finete, anticipatie in reactii, dar atentie, simulatoare bune si jucate in acest scop, in scopul rafinarii capacitatilor, doar de asta se "joaca" si pilotii F1 toata ziua si iau si bani pentru asta .
    22 1
  • iata o alta stire din seria informatiilor care nu ne intereseaza, sau de 2 bani.
    m-am convins inca o data, daca mai era nevoie, ca aveti o norma.
    bravo!


    azi cat m-ai aveti de prasit?
    13 18
  • @eu.. . te poti intoarce la joculetzul infantil
    aici e informatie pentru adulti...iti va fi imposibil sa pricepi ceva

    nu esti tu vinovat, e genetic
    12 7
  • problema nu cred ca este jucatul de jocuri ... cred ca este undeva pe parcursul dintre scoala de soferi si soseaua adevarata. Multi copii ajung in masini cu cai multi ... si multi dintre ei ajung .... nu mai ajung...

    Personal am crescut cu NFS, F1, Driver, si tot asa ... dar pe strada sunt "melc", pentru ca vreau sa ajung acasa . . . pe picioarele mele.
    ( mi-ar placea sa vad un camikaze pe sosea facand ca intr-un joculetz de prin 98' in care scopul era sa kilaresti lume si sa rupi masini :P )
    apropo', stiati ca sunt niste studii care spun ca accidentele auto sunt cauza principala de moarte pentru copii intre 12-19 ani ? :P .. citit pe net asta undeva pe la americani :)
    5 3
  • mda
    @unckle si alti speriati de genul..

    care-i problema daca unii dintre noi ajungem in masini cu cai multi?

    daca eu vreau sa-i dau in gura prin oras si sa-mi rup gatul, ii treaba mea oke? incetinesc la trecerile de pietoni, respect culoarea semaforului, dar mi se pare o prostie sa pui limita de 50 in oras, mai ales acolo unde ai drum drept sau sa ai masina de 500 de cai si s-o tii la 50, cand franele tale pot tine in frau toti caii de sub capota.

    "melcii" gen dumitale sunt cei care blocheaza traficul prin marile orase, din momentul in care se face verde, eu nu ii inteleg pe unii, stau si viseaza, vorbesc la telefon, se preocupa de altele numai de condus nu, si dupaia te miri de ce ii tot traficul dat peste cap.

    eu unul cand conduc, conduc, nu vorbesc la telefon, nu ma scarpin la oua, sau verific sa-mi vad machiajul(ca unele pitipoance adormite). si cred ca prin faptul ca sunt atent, si ma preocup NUMAI de condus, sunt un risc minim pe sosele, fata de "melci" ca voi si multi alti adormiti.

    cum a spus si Jeremy Clarkson, mare dreptate avea: "Speed doesn't kill, drivers do"

    Pace "melcilor"!
    5 14
  • @GELU DEFULATORUL LAMENTABIL
    prietene urs, iti recomand cu caldura sa stergi circumvolutiunile tale inacrite de pe creier cu ajutorul laserului. nu cred si nu am cum sa cred ca un pustan, care inca ii mai curg balele pe butoane si care abia i s-a uscat cerneala pe buletin, are voie sa stea la calculator.

    nu e vina ta, e genetic.
    5 7
  • care inca ii mai curg....
    caruia....

    nu e vorba doar de genetica ci si de educatie

    incurabil
    6 1
  • games
    De ce nu se precizeaza in "studiu" ca la fel de bine , din simulatoare pe calculator, un copil de 14 ani poate invata cum sa contrabracheze in cazul in care masina supravireaza? sau ca un copil poata invata ca in conditii de aderenta scazuta sau intr-o masina fara abs daca apesi frana pana in fund pierzi controlul? De ce nu mai precizeaza ca , cu ajutorul unui volan performant poti invatat si intelege importanta transferului de mase? Sau ce ar trebui sa faci cand masina subvireaza? Sau cu ce viteza si in ce viteza se abordeaza diverse tipuri de viraje? Eu unul am invatat lucrurile astea cu ceva vreme inainte sa-mi iau permisul si am fost nevoit sa le aplic. Diferenta s-a vazut si ai mei m-au incurajat de mic sa joc simulatoare auto. Personal am invatat toate lucrile de mai sus pe calculator, am invatat cum , ce si de ce se face heal&toe si franarea cu stangul, ba chiar le pot aplica in viata reala, am invatat ce sa fac cand imi fuge fundu la masina pe gheata , am invatat cum sa folosesc frana de mana in avatanjul meu sau cum sa fac pendul inainte de un viraj strans, dar mai mult decat atat mi-am ascutit simturile si reflexele jucandu-ma pe calculator.Cine are impresia ca daca pe calculator intrii cu 300 intr-un ac de par asa faci si in trafic e tampit. Sigur ca or fi si dezavantaje dar eu sustin ca beneficiile sunt insurmontabile.Sa nu vorbim de faptul ca la o competie intre piloti amatori desfasurata anul acesta la noi in tara, nu a iesit invingator un sofer care a facut cursuri de pilotaj, nu a iesit invingator un posesor de BMW cu jde mii de cai, nu a iesit invingator nici macar un pilot amator care participa de ani de zile ca competitii, nu; din 600 de inscrisi a iesit invingator un campion european in simulatoare de racing pe calculator. De ce? pentru ca el poate sa exerseze franarea cu stangu 24 de ore pe zi daca vrea ca apoi sa le aplice pe traseu. Eu zic ca asta spune ceva. Asa ca cei interesati ar fi bine sa investeasca intr-un volan "competent" si sa bage mare ca sunt multe de invatat. Need For Speed SHIFT sau LFS sunt 2 exemple bune de jocuri din care poti ramane cu ceva.

    @EU: pardon, nu te intereseaza pe tine voiai sa zici dar vad ca tu gandesti pentru toti. Poate inca n-ai inteles dar Automarket este un site de stiri "free for all" de la iubitorul de Trabant pana la fanaticul Ferrari, de la pasionati F1 pana la WRC, nu e facut special pentru tine.Nici pe tine nu te intereseaza ce-mi place mie asa ca tine-ti parerile pentru tine si treci la stirea care e pe placul tau.Deasta este un titlu la fiecare stire ca tu sa poti alege ce crezi ca e interesant pt tine.Aceeasi chestie si cu programele TV, nu mai tot urla ca nu se baga manele pe TVR Cultural, schimba canalul prietene ca cica e democratie...
    6 1
  • @gabi
    Sa-ti fie tzarana usoare prietene kamikaze, singura mea suparare este daca in cazul in care te hotarasti sa-ti rupi gatul, sper sa fie cat mai curand, ai sa iei si pe un nevinovat cu tine, un nevinovat care respecta viata si tine la ea.
    Ai dreptate ca nu viteza ucide, ucid idiotii ca tine care se cred dumnezei pe sosele, dar si voi tot in pamant ajungeti.
    5 2
  • EMIGREZ
    Cu asemenea viteji pe strada, care se lauda ca au invatzat condusul pe calculator si se dau mari "jmekeri":
    ".... mi se pare o prostie sa pui limita de 50 in oras, mai ales acolo unde ai drum drept sau sa ai masina de 500 de cai si s-o tii la 50, cand franele tale pot tine in frau toti caii de sub capota."
    E de mirare ca nu sunt zeci de morți pe unde trece viteazul asta, sau poate ca ceilalți sunt cu picioarele pe pământ și il feresc.
    Da-ne doamne psihiatri ne-mituibili ca murim cu zile!!!
    5 1
  • pt gabi
    am inteles ca ai pe mana o masina puternica..si eu conduc prin prisma meseriei mele (lucrez la o firma de leasing) masini de 500 CP si poate mai mult (vezi ce se recupereaza in ziua de azi) dar asta nu inseamna ca sunt nemuritor la volan sau ca nu rasp in fata legii daca omor vreun om cu racheta "mea"..oricum nu imi pari prea destept asa ca nu ma astept sa prinzi ceva :)

    te saluta un melc...
    3 1
  • "gamer" e un termen mult prea generalist. Si eu sunt "gamer", cu multe ore la volan pe canapea. Insa in jocuri precum LiveforSpeed, GTR, GranTurismo - e vorba doar de finete, atentie si anticiparea eventualelor zone in care se pierde aderenta. Nu ma ating de prostii in genul NFS, Test Drive, RidgeRacer sau ce alte prostii arcade mai apar. Eu consider ca jocurile m-au facut un sofer mai bun, pregatit sa reactioneze in anumite situatii - numa eu stiu de cate ori am derapat, alunecat, blocat rotile etc. cazuri in care, fara a avea un minim de cunostinte si antrenament cu privire la ce ar trebui si ce nu ar trebui facut in asemenea circumstante, m-ar fi trimis pe lumea cealalta. Iar cum cursurile de condus preventiv incep de la 400 si ajung la 1000 euro, un volan si un pc cu un simulator ramane pentru multi o varianta buna pentru exercitiu. Conduc cuminte, respect limitele de viteza (sau incerc), ma gandesc mereu la ce as face daca s-ar intampla imprevizibilul, asa ca nu va imaginati ca sunt ceva teribilist la volan.
    0 0
  • de la PC la volanul real
    Am la mine, in Constanta, un nebun de sofer cu un BMW E46 tunat cu numerele CT-**-NFS. Il cunosc din vedere, pustiul e unul din cei mai descreierati soferi posibili: depasiri prin dreapta la greu si fara sa semnalizeze, acum vreo 3 zile l-am vazut parcat f aproape de mijlocul strazii, etc. Probabil baiatasu' crede ca traficul din oras nu e altceva decat un alt decor din NFS carbon ;))
    @razvan, normal ca asa ar trebui sa fie: cine confunda strada cu jocul, n-ar trebui sa aiba permis niciodata. Dar uite ca in Romania totul e posibil cand cash-cavalul e cu tine...sau, mai ales, cand taticu' are bani.
    @automarket: felicitari pt articol!
    1 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru