Japonezii au tehnologia care încarcă maşinile electrice în timpul mersului

De Bogdan Mirică
Publicat Joi, 22.09.2011
Un grup de cercetători niponi au testat un sistem de inducţie care poate încărca maşinile electrice în timpul rulării lor pe o autostradă specială.

În viitor vom putea să încărcăm maşinile electrice doar prin simpla rulare pe autostradă. Japonezii lucrează în prezent la o tehnologie care ar putea permite încărcarea bateriilor fără a fi conectate printr-un cablu. Echipa de cercetători ai Universităţii din Toyohashi este de părere că tehnologia pe care o testează ar putea încărca bateriile cu ajutorul undelor radio.

Testele niponilor au presupus instalarea sub asfalt a unor metale pe post de transmiţător şi montarea unor receptori în interiorul vehiculelor, mai exact în cauciucul acestora. Astfel, metalul de sub asflat a fost capabil să transmită energie maşinii care a rulat pe acea porţiune de drum.

Principiul de încărcare este o evoluţie a fenomenului de inducţie, pe care nume importante precum General Motors şi Google îl testează deja. Spre deosebite de inducţie, care presupune plasarea vehiculului staţionar sub un loc de parcare cu instalaţie de încărcare, tehnologia japonezilor poate fi folosită la scară largă de orice automobil electric care rulează pe autostradă.

Totuşi, şi această soluţie se loveşte de probleme: voltajul ridicat necesar pentru alimentarea transmiţătoarelor aflate sub asfalt şi interferenţele pe care un asemenea sistem le-ar produce.

Rămâne însă o soluţie ieftină de alimentare, ce ar putea ajuta vehiculele electrice aflate în prezent în dificultatea de a oferi o autonomie suficient de mare pentru trasee extra-urbane. Cantitatea de energie înmagazinată în actualele baterii litiu-ion ar fi însă suficientă pentru a permite atingerea unei "autostrăzi reîncărcabile". 

via | nydailynews

Comentarii (4)

  • Tehnologie din 1893, toamna...
    5 15
  • razvanis
    din 1893 toamna
    adica japoneza
    0 3
  • /bullshit ... daca tot construim autostrazi speciale de ce nu montam magneti permanenti sub masina si electromagneti+senzori in sosea... ca sa nu ne mai chinuim...
    2 0
  • @andi
    corect!

    insa ceea ce a descoperit Tesla acum mai bine de 110 ani noi inca nu am reusit sa intelegem...
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru