Marea Britanie: primul pas spre sistemul metric de masurare?
- Printeaza
- Comenteaza
-
Trimite pe:
Marea Britanie va introduce semnalizarea in sistem metric a inaltimii tunelurilor si podurilor dupa ce autoritatile din Albion au ajuns la concluzia ca 10% dintre accidentele care au loc din cauza nerespectarii indicatoarelor de acest tip se intampla din cauza soferilor din afara tarii. In acest moment, toate trecerile pe sub poduri si tunelurile sunt semnalizate cu indicatoare care folosesc unitati imperiale de masurare a distantelor (inci, picioare, mile).
Conform statisticilor, trei procente dintre camioanele de mare tonaj care circula pe soselele Marii Britanii sunt inregistrate in alte tari europene, acolo unde se utilizeaza unitati metrice de masurare a distantei (centimetri, metri, kilometri). In aceste conditii, este dificil pentru soferi sa aprecieze corect, de exemplu, o distanta notata 10' - 5" (10 picioare si cinci inch, echivalentul a 3.17 metri).
Masurile - initiate de Asociatia Unitatilor de Masura din UK Uniunea Cailor Ferate britanice, organizatie care are de furca foarte des cu accidente care implica poduri pe care circula garnituri feroviare - au fost primite negativ de o parte a politicienilor britanici.
Acestia considera ca o astfel de schimbare va insemna inceputul sfarsitului pentru sistemul imperial de masurare. "Probabil ca masura pare nesemnificativa daca este privita punctual. Insa este parte a planului Uniunii Europene de a ne tari in modul de gandire al tarilor de pe continent. 'Metrificarea' soselelor noastre este realizata incetul cu incetul", a declarat Derek Clark, membru al Partidului Independent din Marea Britanie.via | Yahoo
Citeşte şi...
Adauga un comentariu
Ultimele stiri din General
-
Un Porsche taycan Cross Turismo a pornit de la o altitudine de 218 metri sub nivelul mării și a ajuns în Tibet, la o altitudine de 5355 de metri. (18.09)
-
Patru piloți români au participat alături de echipa DTO Rally la unul dintre cele mai dure raliuri din WRC. Supranumit Raliul Zeilor, acesta a înșirat 270 de kilometri de probe speciale. (18.09)
-
Potrivit unui oficial al Grupului Stellantis, mașinile cu motoare termice vor continua să circule pe șosele chiar și în anul 2050. Acest lucru va fi posibil în special datorită combustibililor sintetici, care ar urma să păstreze motoarele termice în viață chiar și după 2035. (08.09)
-
Imagini noi cu viitoarele Skoda Superb și Kodiaq: au parcurs peste 1 milion de km în teste
-
OFICIAL: Acesta este noul Volkswagen Tiguan
-
Viitoarea generație de baterii pentru electricele Toyota: peste 800 km autonomie în 2026
-
Noul Nissan Pathfinder: în ce s-a transformat modelul 4x4 pe piața din China
-
Ford poate intra în faliment dacă acceptă salariul cerut de sindicaliști: 300.000 de dolari/an
asta e gandirea lor, nu pot gandi in zecimale, s-au obisnuit asa de secole.
pana la urma au reusit sa impuna pe tot globul "caii putere", desi mie personal mi se pare deplasat.
Si macar daca ar fi un lucru care sa merite sa fie pastrat dar se agata si astia de potcoavele cailor morti. Poate sa le spuna cineva ca au ajuns in mileniul 3?
Noi avem placute bilingve la numele proprii ale oraselor, pentru ei nu conteaza ca nu stie tiristu daca incape pe acolo sau nu.
Tare ar fi sa se opreasca fiecare TIR cate 5-10 minute la intrarea sub fiecare pod si sa simuleze ca isi cauta calculatoru sa vada daca incape sau nu. Atunci sa vezi reclamatii la politie de la localnici ca nu mai pot circula.
Si va fi una din putinele situatii in care vocea poporului face legea.