Marea Britanie: primul pas spre sistemul metric de masurare?

De Mircea Meșter
Publicat Marti, 20.10.2009
Unii politicieni din Marea Britanie contesta masura de a indica inaltimile podurilor si tunelurilor din Albion in sistem metric. Acestia considera ca e primul pas spre "metrificarea" Angliei.

Marea Britanie va introduce semnalizarea in sistem metric a inaltimii tunelurilor si podurilor dupa ce autoritatile din Albion au ajuns la concluzia ca 10% dintre accidentele care au loc din cauza nerespectarii indicatoarelor de acest tip se intampla din cauza soferilor din afara tarii. In acest moment, toate trecerile pe sub poduri si tunelurile sunt semnalizate cu indicatoare care folosesc unitati imperiale de masurare a distantelor (inci, picioare, mile).

Conform statisticilor, trei procente dintre camioanele de mare tonaj care circula pe soselele Marii Britanii sunt inregistrate in alte tari europene, acolo unde se utilizeaza unitati metrice de masurare a distantei (centimetri, metri, kilometri). In aceste conditii, este dificil pentru soferi sa aprecieze corect, de exemplu, o distanta notata 10' - 5" (10 picioare si cinci inch, echivalentul a 3.17 metri).

Masurile - initiate de Asociatia Unitatilor de Masura din UK Uniunea Cailor Ferate britanice, organizatie care are de furca foarte des cu accidente care implica poduri pe care circula garnituri feroviare - au fost primite negativ de o parte a politicienilor britanici.

Acestia considera ca o astfel de schimbare va insemna inceputul sfarsitului pentru sistemul imperial de masurare. "Probabil ca masura pare nesemnificativa daca este privita punctual. Insa este parte a planului Uniunii Europene de a ne tari in modul de gandire al tarilor de pe continent. 'Metrificarea' soselelor noastre este realizata incetul cu incetul", a declarat Derek Clark, membru al Partidului Independent din Marea Britanie.

via | Yahoo

Comentarii (5)

  • Mda
    Prea putin ma intereseaza acest subiect.Pentru mine e totuna.
    1 9
  • picioare
    Da, interesant cand vezi ca mai ai 1000 de yarzi si faci la dreapta, iei o oca de bere sau juma de pound de zahar. nu pricep nimic.
    asta e gandirea lor, nu pot gandi in zecimale, s-au obisnuit asa de secole.
    pana la urma au reusit sa impuna pe tot globul "caii putere", desi mie personal mi se pare deplasat.
    1 0
  • george
    MENTALITATE RETROGRADA
    Identica celei care a bagat in mormant industria auto britanica...

    Si macar daca ar fi un lucru care sa merite sa fie pastrat dar se agata si astia de potcoavele cailor morti. Poate sa le spuna cineva ca au ajuns in mileniul 3?
    2 0
  • Marian
    Imi erau simpatici la un moment dat britanicii, dar cred ca sunt patetici. Poate inca le mai e teama ca vor fi ocupati de germani si au inventat sisteme alternativa. NU la asta cu unitatile de masura ma refer, dar de ce au si pana conectarea aparatelor electrocasnice cu totul diferita de restul lumii? Sunt paranoici pur si simplu.
    2 0
  • Si daca le blochez circulatia?
    Ce e asa de greu sa inteleaga ca pe acolo trec si soferi care nu stiu sa citesca pasareasca lor? Acum ii putem numi xenofobi, nu? 'R-ar ea a dracu' de globalizare!
    Noi avem placute bilingve la numele proprii ale oraselor, pentru ei nu conteaza ca nu stie tiristu daca incape pe acolo sau nu.
    Tare ar fi sa se opreasca fiecare TIR cate 5-10 minute la intrarea sub fiecare pod si sa simuleze ca isi cauta calculatoru sa vada daca incape sau nu. Atunci sa vezi reclamatii la politie de la localnici ca nu mai pot circula.
    Si va fi una din putinele situatii in care vocea poporului face legea.
    5 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru