Mihai Marinescu: "Romania are resurse pentru un circuit de Formula 1"

De Cornel Șocariciu
Publicat Vineri, 09.10.2009
Automarket a realizat un interviu in exclusivitate cu Mihai Marinescu, una dintre sperantele romanesti in motorsportul mondial. Pilotul roman a participat in 2009 in World Series by Renault.

Putina lume il cunoaste pe Mihai Marinescu, un tanar pilot roman care anul acesta a avut sansa sa participe in competitia de motorsport organizata de Renault. Aceste evenimente reprezinta rampa de lansare pentru participarile in Formula 1. Cariera pilotului brasovean in sportul cu motor a inceput de la varsta de 10 ani. In anul 1999 a urcat pentru prima data la volanul unui kart, Mihai dominand pentru urmatorii patru ani. Campionatul National de Karting. Talentul, antrenamentele zilnice, dar si rezultatele obtinute de Mihai Marinescu au facut ca in anul 2008 sa semneze pentru echipa Fisichella Motor Sport International, cu care a participat in cadrul competitiei Formula BMW. In acelasi an castiga cursa de la Macau, acesta fiind, de altfel, cel mai mare succes al lui de pana acum. Anul acesta a avut sansa sa mearga alaturi de echipa austriaca de la Interwetten Racing si sa participe in cadrul competitiei World Series by Renault. Suportul finaniciar scazut a facut ca acesta sa alerge doar in cateva etape, insa ne-a dovedit ca talentul, dar mai ales munca sunt foarte importante in acest sport, el reusind cateva rezultate bune.

 

Automarket: Care a fost primul automobil pe care l-ai condus?
Mihai Marinescu: Kartul. Pentru prima data m-am urcat intr-un kart in anul 1999. De acolo a inceput totul, dar ceea ce m-a determinat sa fac lucrul acesta s-a intamplat in acelasi an. Eram la Marele Premiu de la Monza impreuna cu tatal meu, iar Dan Alexandrescu ne-a invitat sa mergem alaturi de el in paddock. Atunci am vazut pentru prima data ce inseamna acest sport, si de acolo a inceput aceasta nebunie.

AMK: In viata de zi cu zi ce masina conduci?
M.M: Conduc masina mamei mele, un Citroen Xsara Picasso. Ma distreaza enorm feeling-ul pe care il am atunci cand sunt la volanul ei (rade).

De multe ori evit totusi sa merg cu masina si prefer bicicleta sau mersul pe jos.

AMK: Cat timp iti ocupa antrenamentele?
M.M: Pe zi ma antrenez cam doua, trei ore. Fac multa forta si rezistenta. De asemenea ma antrenez mult pe drumul spre Poiana Brasov, iar in loc de masina folosesc bicicleta.

AMK: Care este dieta unui pilot profesionist?
M.M: Multe proteine, putine grasimi, iar dulciuri foarte rar. In timpul weekend-urilor, atunci cand particip la curse, de multe ori aleg sa mananc dulciuri pentru ca am nevoie de multa energie.

AMK: Spune-ne cateva persoane care au avut o importanta mare in ascensiunea ta ca pilot.
M.M: In primul rand il voi aminti pe tatal meu. Fara ajutorul acestuia cu siguranta nu as fi ajuns aici. De asemenea, echipa de la District Racing m-a sustinut si m-a ajutat tot timpul. Nu as fi putut sa patrund in aceasta lume fara ajutorul lor.

AMK: Ce piloti de Formula 1 cunosti personal si cu care dintre acestia ai o relatie mai apropiata?
M.M: Il stiu pe Robert Kubica. Ne cunoastem destul de bine, am mers si la el acasa, insa cel mai bine ma simt alaturi de Alguersuari. Ne intelegem bine mai ales ca ne stim de cand am inceput sa practicam karting-ul.

AMK: Ce parere ai despre gestul lui Nelson Piquet de la Singapore din 2008, dar mai ales ce ai fi facut tu intr-un astfel de caz?
M.M: Este unfair ceea ce a facut el, insa in Marele Circ exista foarte multa politica impusa de echipe si din aceasta cauza il inteleg. Daca as fi fost eu in locul acestuia cu siguranta nu as fi acceptat sa fac asa ceva.

AMK: Cum te descurci in cursele pe ploaie? Unii piloti sustin ca au un avantaj pe o astfel de vreme.
M.M: Am ramas suprins si eu de calitatile mele anul trecut, cand concuram in Formula BMW. Am avut parte de antrenamente pe ploaie, si chiar de cateva curse bune in aceste conditii meteo.

Am inceput sa merg mai bine pe o astfel de vreme, iar anul acesta, in World Series by Renault, am fost placut surprins de cat de bine m-am simtit pe ploaie. In timpul cursei de la Barcelona si de la Le Mans am avut parte de o astfel de vreme si pot spune ca am fost in largul meu.

AMK: Care este parerea ta despre astfel de curse, care de obicei sunt foarte spectaculoase?
M.M: Este foarte dificil pentru concurenti sa piloteze atunci cand exista multa apa pe pista, insa pentru public inseamna mai mult spectacol. Pe ploaie, diferentele dintre masini se reduc si atunci se vede cu adevarat munca pilotului.

AMK: In ce masura crezi ca ar putea Romania sa construiasca un circuit care sa se preteze la o competitie de monoposturi?
M.M: Tara noastra are toate resursele sa o faca si a demonstrat acest lucru la Bucuresti in cadrul competitiei Bucharest City Challenge. Avem totul la dispozitie si trebuie doar sa vrem acest lucru.

AMK: De ce crezi ca un pilot roman tanar si talentat, cum esti tu si cum sunt foarte putini, de altfel, nu poate semna un contract pe cel putin un sezon intr-o competitie mare?
M.M: La aceasta intrebare voi raspunde scurt. Nu ajunge niciodata doar sustinerea parintilor.

AMK: Tinand cont de faptul ca Ayrton Senna, David Coulthard si Michael Schumacher au castigat cursa de la Macau, cum te-ai simtit tu anul trecut cand stiai ca vei intra in acest "club" select?
M.M: Incredibil! Tot anul trecut m-am chinuit sa scot cat mai mult din masina. La Macau am mers cu o echipa englezeasca, iar masina aceasta a fost pusa la punct perfect din punct de vedere tehnic. Am reusit atunci sa o duc la limita, mai ales ca la Macau era ultima mea sansa sa ma afirm.

Comentarii (3)

  • Mihai
    E un baiat simtit, la locul lui. Ii doresc mult succes in cariera!
    3 0
  • florin
    Mihai
    La multe succese in continuare.
    1 0
  • ion birjarescu
    Romania are resurse pentru un circuit de Formula 1..."pa" bune!?

    poate ca are resurse asa cum avem si resurse pentru drumurile europene, judetene sau locale. Era sa uit de sutostrazile pe care si nemtii ni le invidiaza.

    Stai cam prost cu REALITATEA romaneasca domnu' Marinescu.
    0 1

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru