Pretul benzinei in tarile lumii

De Robert Gherghe
Publicat Miercuri, 21.11.2007
Va prezentam un raport care reda preturile la benzina existente in cele mai importante tari ale lumii.

Esential

2,29 dolari este cel mai scump litru de benzina - Norvegia.
0,03 dolari este cel mai ieftin litru de benzina - Venezuela.

Pretul benzinei a crescut in noiembrie, la nivel mondial, inversand declinul cu caracter sezonier inregistrat la sfarsitul verii, in conditiile in care cotatia petrolului se apropie de 100 de dolari pe baril, potrivit unui studiu de piata realizat de Reuters si citat de Mediafax.

Cea mai scumpa benzina poate fi cumparata in Norvegia, principalul producator de petrol din Europa, respectiv 2,29 dolari pe litru (circa 1,52 euro), iar cea mai ieftina in Venezuela, cu 0,03 dolari pe litru. In Europa, pretul benzinei variaza intre 2,29 dolari pe litru in Norvegia si 0,8 dolari in Rusia.

In urma Norvegiei se plaseaza, in ordine, Olanda, Belgia, Germania, Marea Britanie, Italia si Franta, cu preturi cuprinse intre 2,25 dolari pe litru si 1,97 dolari pe litru. in Spania, benzina costa 1,94 dolari, iar in Polonia 1,73 dolari pe litru.

In majoritatea celorlalte state europene, preturile benzinei au ramas neschimbate sau au urcat doar usor, de la jumatatea lunii septembrie. In Romania, Petrom a majorat, marti, preturile la benzina si motorina comercializate in reteaua proprie, cu 9-10 bani pe litru, ca urmare a cresterii cotatiilor internationale.

Petrom detine in Romania circa 450 de statii.

In Arabia Saudita, cel mai mare exportator de petrol la nivel mondial, pretul benzinei, de 0,12 dolari pe litru, este printre cele mai reduse. Pretul mediu al benzinei din China este de 0,6 dolari pe litru, dar acesta poate varia chiar si cu 20%, in functie de regiune, potrivit datelor guvernamentale. In Statele Unite, benzina costa, saptamana trecuta, 0,62 dolari pe litru (3,10 dolari pe galon), potrivit datelor guvernamentale.

Taguri: benzina

Comentarii (10)

  • george
    PRETUL NU COSTA
    @ autor
    Domnu` Gheorghe, va rog sa acordati un pic mai multa atentie si formei articolelor...pretul nu costa ci este...benzina (sau o marfa, oricare alta) poate sa coste...
    0 1
  • domnule george
    lasand la o parte faptul ca ati savarsit o mica neatentie asupra numelui meu, vreau sa va amintesc ca in situatia la care va referiti nu scrie ca pretul costa ci "pretul benzinei costa"- adica benzina costa !

    sper ca m-am facut inteles! sper

    multumesc
    0 0
  • george
    NO OFFENSE...
    @admin
    Imi cer scuze pentru scaparea cu numele...L-am vazut ca incepe si se termina cu "ghe", am zis ca-i Gheorghe 100%...Chiar e un studiu in acest sens care a ajuns la concluzia ca, atunci cand citim, nu citim tot cuvantul ci numai prima si ultima litera...si daca alea sunt la locul lor, nu conteaza cate greseli sunt inauntru...bifam si trecem mai departe...:)

    In ceea ce priveste formularea despre care vorbeam, insist ca e gresita (chiar si "pretul benzinei costa"). Pentru simplul motiv ca este un fel de pleonasm...verbul "a costa" include notiunea de pret. De aceea se foloseste ori "pretul benzinei este (de) x RON" ori "benzina costa x RON". Pretul poate sa "coste" numai daca e vorba de o eticheta la care ne referim metonimic intrucat aceasta contine pretul unui produs anume.
    0 0
  • AndreiRN
    Realitatea
    Realitatea este ca pretul petrolului este relativ acelasi pt toata lumea si costul litrului de benzina cam la fel.
    Diferentele apar de la impozitele cu care guvernele baga mana in buzunarele soferilor sau subsidiile cu care unele guverne is asigura existenta politica. Indirect pretul este stabilit de majoritatea populatiei dintr-o tara.
    0 0
  • Lorinser
    RE: PRETUL NU COSTA
    Nu ma mai agitati, Robert Gherghe nu este la prima greseala de exprimare sau de context (stiri traduse dupa ureche).
    Apreciez munca dansului... iar sa gresesti e uman... dar sa persisti in greseli e de prost gust. Mai bine tacea "ca filozof ramanea"
    Cius
    0 0
  • prudentul
    hop şi io !
    @ robertg

    Trebuie să vă spun că george are de data asta dreptate. Fără a fi un capăt de ţară, totuşi formularea "preţul benzinei costă" este incorect. Ori spunem "benzina costă..." ori "preţul benzinei este...". În nici un caz "preţul costă".

    @ AndreiRN

    Realitatea este că preţul petrolului (şi al oricărei alte mărfi) NU este aceeaşi pentru toată lumea. Intervin foarte multi factori, dintre care taxele şi impozitele reprezintă doar o parte, importantă, ce-i drept. Dezvoltarea economică a unei naţiuni, abundenţa sau lipsa de pe piaţă a unor produse, puterea de cumpărare, concurenţa, piaţa liberă sau mai puţin, subproducţia sau supraproducţia, inflaţia, productivitatea şi încă un milion de alţi factori fac ca domeniul economic sa fie atât de complex şi atât de imprevizibil. Din această cauză nu poate exista o formulă universal valabilă spre bunăstare. Dacă îmbunătăţeşti un indicator (salariile, să zicem) se deteriorează automat altul (inflaţia). Apa e mult mai scumpă în Sahara, şi vorbim aici de o resursă regenerabilă. Petrolul e o resursă finită, vitală tuturor economiilor. Tocmai pentru ca va fi tot mai puţin va costa tot mai mult.

    Nu ştiu cum ai ajuns la concluzia că " indirect preţul este stabilit de majoritatea populaţiei dintr-o ţară". De când majoritatea populaţiei stabileşte preţurile (altfel decât prin raportul cerere-ofertă)? Populaţia, dacă ar fi s-o laşi de capul ei, ar stabili preţul de zero lei-dolari-euro, etc., nu?

    Un ultim aspect să mai lămurim, pentru că apare frecvent în postările tale, legat de taxe şi impozite. Fiecare guvern de pe lumea asta e liber să stabilească ce taxe şi impozite consideră de cuvinţă. Aici în Europa se taxează carburanţii. La tine în SUA guvernul a cheltuit MII DE MILIARDE de dolari în "lupta contra terorismului", cu rezultatele cunoscute. Un alt posibil război cu Iranul se prefigurează. Mii de miliarde din impozitele vostre, din munca vostră, în loc să se întoarcă la voi au intrat în conturile producătorilor de armament. A deveni America mai sigură ? Din contră. Americanii sunt ţinte pe tot globul. Cum de vă puteţi lăsa JEFUIŢI în halul ăsta? Şi ne spui nouă că suntem noi furaţi la preţul benzinei ??
    0 0
  • Mircea Mester
    Articol
    Aveti dreptate. Robert a gresit in formularea sa. Este evident acest lucru. Faptul ca a incercat sa isi explice eroarea nu il absolva, dimpotriva. Dar ne vom spala rufele in familie :P

    Primiti scuzele lui prin mine. Greseala a fost corectata, asa cum e normal.

    Se poate insa si mai nasol: cum ar suna o formulare de tipul "Pretul costa scump"? :)
    0 0
  • Normal ca la noi este mai scumpa ca in America ca doar suntem o tara de bogatasi, ne permitem sa dam 1 Eur/L, Cum sa ne jigneasca sa faca preturi mai mici la carburanti doar trebuie sa traiasca toata lumea si importatorul si distribuitorul si intermediarul si intermediarul intermediarului si vanzatorul.
    0 0
  • biofreack
    HAHA @AndreiAsistenta
    Ultima data nu-l mai bagati in seama pe andreiRN asta spune numai tampenii sa mor e din rasa aia de romani care se duc in america si li se pare ca au ajuns inantea lui columb ii prinde virusul parvenitismului, ignorantei si frustrarii imediat, si eu traiesc aici (temporar si sunt mandru de asta)si cunosc multi creaturi de astea americanizate, si realitatea auto aici e total diferita fata de ce prezinta el, adica masinile is varza la calitatea materialelor toti le fac mai proaste pt americani pt ca ei cumpara orice asa ca de ce sa-i dai porcului cozonac cand lui ii place taratza,AndreiRN te rog numai posta la noi du-te la tine acolo si vb celalte fiinte naive cumparatoare de plastice japoneze cu calitatea jucariilor fisher-price
    0 0
  • AndreiRN
    Realitatea
    1. Realitatea este că preţul petrolului NU este aceeaşi pentru toată lumea.
    2. Apa e mult mai scumpă în Sahara, şi vorbim aici de o resursă regenerabilă.
    3. Petrolul e o resursă finită.
    4. indirect preţul este stabilit de majoritatea populaţiei dintr-o ţară.
    5. Fiecare guvern de pe lumea asta e liber să stabilească ce taxe şi impozite consideră de cuvinţă.
    6. Un alt posibil război cu Iranul se prefigurează. miliarde din impozitele vostre, din munca vostră, în loc să se întoarcă la voi au intrat în conturile producătorilor de armament.
    7. Si ne spui nouă că suntem noi furaţi la preţul benzinei ??
    1. Pretul petrolului brut este acelasi pt oricine in lumea libera. Ca sunt si tari mici dar producatoare de petrol care subventioneaza acest produs este adevarat dar ele nu fac parte din lumea libera.
    2. Nu APA este scumpa in Sahara ci transportul ei si tare as vrea sa vad cum regenerezi tu apa ca eu stiu cum se recicleaza.
    3. Petrolul este o hidrocarbura naturala care este produsa de natura si deci nu este finita. Ahaaa, anumite depozite de petrol sunt finite dar ce a facut mama natura in mii de ani se poate face acuma in cateva ore.
    4. Simplu. % cel mai mare din pretul benzinei in Europa sunt taxele aplicate de un guvern ales de populatie si implicit controlat de majoritatea populatiei. In alte parti taxele sunt fixe la $0,28 gall si indiferent de pret taxele raman constante. Asa au decis cetateni.
    5. Nu prea adevarat ce spui tu la ora actuala. Lumea sa impartit pe zone de influenta si taxarea este un mod de monopolizare locala si de aceea se chinuie de ani de zile guvernele sa ajunga la o intelegere economica internationala. Asta a fost si motivul principal de formare a Comunitati Europene dupa sablonul Statelor Unite.
    6. Adevarat ce spui dar un Iran cu arme nucleare ar fi mai scump decat ce s-ar plati pt un razboi si ce nu ti tu socoteala este faptul ca bani tot in US se intorc si se circula deoarece armametul nu este importat si soldati sunt platiti tot aici.
    7. Personal nu ma afecteaza pretul la benzina mai de loc pt ca imi produc singur biodiesel la $1.70 gallonul (3.8l) si am peste 2 tone in curte sa-mi ajunga la nevoie. Voi ati ati alesi oameni care va fura din buzunar la taxa de inmatriculare si benzina si ....... va scoate pielea de pe voi. Sau poate tu beneficiezi din asta.
    1 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru