Record de viteză pentru o maşină alimentată cu cafea: 107 km/h

De Sebastian Toma
Publicat Marti, 27.09.2011
O echipă din Marea Britanie a construit cea mai rapidă maşină alimentată cu resturi organice. Aceasta arde lemne şi zaţ de cafea şi poate atinge o viteză maximă de 107 km/h.

Britanicii au construit o maşină alimentată cu zaţ de cafea care poate să aintgă o viteză de peste 100 km/h. Modelul a reuşit să parcurgă şi o distanţă record la o încercare anterioară, făcând o călătorie de la Londra la Manchester, ceea ce însumează peste 336 de kilometri. Baza pentru maşina alimentată cu cafea este un Rover SD1, echipat cu un motor cu şase cilindri în linie. Modelul funcţionează prin arderea lemnelor şi a resturilor de cafea la o temperatură extrem de ridicată, în urma căreia se formează un gaz sintetic, capabil să alimenteze un motor cu ardere internă.

Respectivul gaz este format din monoxid de carbon, hidrogen şi metan. Pentru a putea obţine gazul respectiv, temperatura din camera de ardere trebuie să treacă de 700 de grade Celsius, ceea ce depăşeşte nivelul uzual atins de motoarele otto obişnuite. Odată obţinut, gazul este împins în galeria de admisie la o presiune de peste 10 bari. Pentru a răci întregul ansamblu, modelul foloseşte un intercooler căruia i-au fost aplicate două ventilatoare de 12 volţi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Via | Jalopnik

Comentarii (0)

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru