Renault a cerut sprijin economic din partea statului roman

De Sebastian Toma
Publicat Joi, 18.12.2008
Renault a cerut ajutorul statului roman sub forma unei garantii pentru un imprumut de la Banca Europeana de Investitii.

Renault a cerut un ajutor de stat in valoare de 15.4 milioane de euro si ar putea solicita garantii pentur un credit de 100 de milioane de euro de la BEI. Creditul este destinat unor proiecte de 310 milioane de euro care vor fi realizate la uzina din Mioveni si la centrul de incercari de la Titu, incepand cu anul 2009. Cererea de imprumut apare la doar cateva ore de la publicarea unui comunicat de presa in care Renault sprijina initiativa guvernului roman in privinta triplarii taxei auto.

“Diferite scenarii de finantare sunt in prezent in studiu atat pentru centrul de incercari de la Titu cat si pentru planul de investitii al Dacia, a declarat Francois Fourmont, director general al Automobile Dacia. Potrivit lui Francois Fourmont, la centrul Renault Technologie Roumanie din Titu va fi investita suma de 160 milioane de euro in decursul anului viitor, dintr-un total de 450 milioane de euro. In anul 2009, la Dacia va fi investita o suma care totalizeaza 150 milioane de euro.

Printre aceste scenarii se numara si ipoteza unui imprumut din partea BEI, garantat de staul roman(…)In cadrul investitiilor realizate am cerut, de asemenea, statului roman subventii, in conformitate cu regulile europene, atat pentru Dacia, cat si pentur Renault Technologie Roumanie”, a precizat Fourmont.

Premierul Calin Popescu Tariceanu a confirmat joi ca Automobile Dacia, alaturi de patru furnizori de componente auto vor primi ajutoare de stat pentru sustinerea si diversificarea productiei, precizand ca ajutoarele au fost aprobate de Guvern.

Dacia va beneficia astfel de un ajutor de 15.4 milioane de euro din partea statului roman. Surse guvernamentale au declarat pentru Mediafax ca atat Renault, cat si Ford au cerut sprijin din partea statului roman, sub forma unor garantii de stat pentru finantari BEI de 100 milioane de euro, respectiv de 400 milioane de euro.

Premierul a declarat ca Ford poate avea nevoie de garantii de stat pentru imprumuturi de la Banca Europeana de Investitii si ca este posibil ca Renault sa primeasca finantare BEI fara sustinerea statului roman, Guvernul avand deja prime discutii cu cele doua companii si cu institutia financiara internationala.

Via | Mediafax

Taguri: Dacia, Renault

Comentarii (19)

  • cozappz
    Garantii de stat da, bani NU
    Ce mai este de zis: au dat cu mucii-n fasole.
    0 0
  • Renault sa ceara imprumuturi din franta nu de la noi
    0 0
  • Ce treaba are renault sa ceara sprijin de la noi?Dupa ce ca si-au tras bani grei de pe rapciuga de Dacie logan mai vor ajutor?Un sut in cur le-ajunge?
    0 0
  • toteu
    A salvat singura firma din Romania care producea masini, din mana golanilor care au furat de au rupt
    0 0
  • mda
    AAA SALVAT DIN MINA GOLANILOR SI A DAT-O PE MINA TILHARILOR DOAR PE EA PE SIGURA DACIE DIN TARA ASTA DE LA RUINE,HAI SA FIM SERIOSI.LOGAN SI SANDERO SUNT REALIZARI NOI PENTRU EI SI ACUM ISI VOR BANII INAPOI CA SA RAMBURSEZE COSTURILE FACUTE IN URMA STUDIILOR DE CERCETARE.SI INCA CEVA:TOT CINEVA A AVUT GRIJA SA DISPARA ARO CA SA RAMINA DACIA
    0 0
  • Catalln
    tara arde si baba se piaptana
    Acum la vidul asta cand se face trecere de la o guvernare la alta si toata lumea este extaziata de cine este PM ce guvern si alte celea, Tariceanu cu sleahta lui da cele mai mari tunuri posibile din `89 incoace, taxa auto (inlatura concurenta), subventii si garantii la Reanul si Ford (atunci cu ce contribuie acestia la buget?) (doar omu are actiuni acolo), vind hoteluri si alte celea la preturi de cateva ori sub piata (a se vedea Societatea de Trism Feroviar) si multe altele de care noi inca nu stim pt ca nu se face la vedere, in timp ce mass-media (atat presa cat si televiziunea) manipuleaza poporul dupa bunul plac al lui Tariceanu si ceilalti.
    0 0
  • sailor66
    ajutoare pt sinistrati
    de cand si pana cand se dau ajutoare din buzunarul nostru unor firme cu capital privat? nu ne-a ajuns magaria cu petromidia? francezii sa faca bine sa impacheteze loganul si sa mute fabricatia in rusia si india...romanii nu mai vor sa moara in astfel de cosciuge pe roti!!!cat despre garantii...nici vorba!! sa vada si gosn ce inseamna sa tratezi un popor de sus si sa ii bagi pe gat tehnologie de acum 10-12 ani...se intoarce roata! cat despre moliceanu...CE BINE-MI PARE CA AI LUAT TZEAPA...!!!! pnl e full de imbogatiti peste noapte..acum sa le cumparam abonamente la DNA si sa "doneze" averile la buget...din tarana si se-ntorc...cam p-acolo...
    0 0
  • sunshine64sm
    Care pe care ? Cine pe cine ?!...
    Daca, citez: "Renault sprijina initiativa guvernului roman in privinta triplarii taxei auto", atunci n-are decit sa se descurce singur. Chiar si taxa de prima inmatriculare, varianta 1X, este o mare tzeapa. Iar daca Reno' este pentru taxa 3X atunci la gara cu el... Sa sustina taxele triplate la el in tara, nu aici. Iara daca vrea sprijin de la noi, apai sa joace dupa regulile noastre.
    0 0
  • Catalln
    Ne racim gurile degeaba
    Ne racim gurile degeaba pt ca Tariceanu in marea lui nesimtire deja a acceptat aceste cereri.
    Tampitu asta si sleahta lui trebuie sa plateasca pentru toate magariile facute.

    Unde esti tu Tepes ...
    0 0
  • @sailor66
    ...pitipoanca mica, sa le spui miilor de muncitori de pe platforma sa-si mute renault productia in rusia, dar asta public si in mijlocul lor. Cat de TAMPITI puteti fi? iar ajutorul l-a cerut de la romani in acceasi idee in care o va face si Ford (iar ford nu vandut nici macar o piulita).
    0 0
  • Robert
    Aceste ajutoare se practica la nivel mondial, nu le-am inventat noi
    Ca sa poti mentine sau sa atragi in tara investitorii strategici(industria auto fiind unul dintre cei mai mari angajatori) guvernele acorda facilitati fiscale mai ales in perioada actuala. Vedeti ce scutiri de zeci de milioane de euro au primit de la guvernul slovac VW si Kia pentru a-si mentine si dezvolta uzinele care le au in Slovacia. La fel Mercedes a primit importante facilitati pentru a construi in Ungaria uzina care va produce noul A -Klasse.
    0 0
  • Catalln
    mda
    Toate aceste favoruri sub paravanul mentinerii locurilor de munca si alte kestii de genu, constructorii de masini castiga indiferent daca este criza sau nu, in detrimentul oamenilor de rand carora li se baga pumnul in gura si maresc birurile de la luna la luna.
    Economia de piata baza capitalismului este simpla rezisti bine nu altul iti ia locul, dar pe semne este o struto-camila (nici capitalism nici comunism dupa cum pica bine)
    0 0
  • Surpriza !
    AM IMPRESIA CA AICI POSTEAZA NUMAI PROSTI , INCULTI ,RETARDATI SI ALTE SPECII SUBUMANE.......NU VA CERE NIMENI NIMIC IDIOTILOR !
    0 0
  • Alex
    da Alex, ai dreptate
    acum imi este foarte clar de ce ai postat aici
    0 0
  • FloFlo
    de ras
    daca ii ajuta acum, o sa trebuiasca sa ii ajute si alta data, piata automobilelor nu o sa isi revina, e deja saturata, iar daca francezii nu pot face fata crizei sa falimenteze, muncitorii de la dacia nu sunt singurii in perioada asta care sunt dati afara
    0 0
  • BATAIE DE JOC
    CE GARANTII ,SA NU PRIMEASCA CA AU CASTIGAT DEAJUNS DE PE URMA DACIA ( TOT S-AU LAUDAT CU CASTIGUL), SA SCOATA BANI DIN BUZUMAR !!
    0 0
  • ieap
    @FloFlo...stii ce e aia faliment? Iar piata auto isi va reveni...
    0 0
  • ha ha ha
    ha ha ha
    Hai s-o luam altfel:firma aro(adevaratul simbol national>pana si americanii au copiat gipanele noastre),cere ajutor financiar statului roman.Si primeste un sut....ceea ce ar trebui sa primeasca "francejii".Sarbatori meseriase tuturor.
    0 0
  • mda
    Sau oltcitul de la craiova....dar e mai profitabil daewoo...care numai e nici asta...ma scuzati au venit americanii de la ford...da...care este...sa speram ca dupa ce pleaca si americanii nu vin cei de la citroen cu dom* tariceanu in frunteee,sa ne f_eee.la multi b*ani.
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru