REPORTAJ: Dacia Duster a fermecat Franta in Trofeul Andros

De Mircea Meșter
Publicat Miercuri, 03.02.2010
Automarket a participat la ultima etapa a Trofeului Andros, competitia franceza in care a debutat Dacia Duster sub forma unei masini de competitie pilotate de Alain Prost.

Totul a inceput in vara anului trecut, cand o stire anuntata de o publicatie din Franta anunta ca Alain Prost ar putea sa concureze in editia 2010 a Trofeului Andros la volanul unui model Dacia. Am luat la cunostinta, parea oarecum de domeniul stiintifico-fantasticului, insa asteptam si o confirmare oficiala. Aceasta a venit in toamna, atunci cand Dacia a pregatit o conferinta-surpriza in Franta la care au fost invitati jurnalistii romani.

Sub pretextul ca vom asista la o serie de comunicari comerciale si anunturi legate de viitorul gamei, Dacia a dezvaluit o mare surpriza: un model de competitie al carui design si al carui nume dezvaluiau identitatea viitorului SUV al marcii. Modelul Dacia Duster destinat Trofeului Andros urma sa fie, intr-adevar, pilotat in competitia franceza de Alain Prost, cvadruplu campion mondial de Formula 1, una dintre cele mai cunoscute si marcante figure ale motorsportului din Franta.



CE ESTE TROFEUL ANDROS?


Trofeul Andros este, asa cum le place francezilor sa spuna, un soi de Formula 1 a ghetii. O competitie anuala care are loc pe circuite acoperite pe gheata si care este sponsorizata inca de la debutul sau, din 1990, de Andros, o companie care produce iaurt. Un fel de Napolact, daca-mi permiteti paralela Franta-Romania. In competitie participa mai ales piloti francezi, publicul din Hexagon fiind foarte atras de Trofeul Andros datorita caracterului sau interesant: etapele au loc in statiuni de munte foarte cunoscute si care aduna turisti, cursele avand loc, strategic, in weekendurile aglomerate, atunci cand statiunile respective sunt pline. Cele mai cunoscute nume care si-au facut mana in Trofeul Andros sunt Yvan Muller, care a castigat de 10 ori competitia si apoi s-a mutat in WTCC pentru a castiga si aici in 2008, dar si veteranii Olivier Panis si Alain Prost, ultimul campion absolut in Andros in 2007 si 2008, cand concura pentru Toyota.

In momentul in care am aflat ca voi participa la ultima etapa a Trofeului Andros din sezonul 2010, zarurile erau deja aruncate. Alain Prost nu mai avea nicio sansa in lupta cu Jean-Phillipe Dayraut, care a reusit sa scoata maximum din Skoda Fabia de competitie in anterioarele sase etape. Scopul meu nu era insa sa urmaresc parcursul unui pilot sau al altuia, ci sa vad motivele pentru care Dacia a decis sa intre in aceasta competitie, necunoscuta la noi. Ce avea Dacia de castigat?

PROFESIONALISM 100%


Primul contact cu etapa de final a sezonului 2010 care a avut loc in superb statiune franceza Super Besse, aflata in Masivul Central Francez, a fost una naucitoare. Stiam ca aceasta competitie este una foarte urmarita in Franta si chiar in Europa, fiind transmisa live de cateva canale TV cu nume, insa experientele repetate romanesti imi spuneau ca ar trebui sa ma astept la un soi de competitie de karturi ceva mai organizata.

Nimic mai fals. Trofeul Andros este un WRC sau o Formula 1 in miniatura. Formulare de acreditare, badge-uri peste badge-uri care iti asigura accesul in motorhome-uri si in centrul de presa, un circuit fascinant prin natura sa si public mai numerous decat la un meci de fotbal din Romania. Iar in mijlocul actiunii, Dacia.

TEAM DACIA


O Dacia departe de cliseul imaginii de marca a poporului pe care o avem cu totii in Romania. Dacia din Trofeul Andros aliniaza cel mai respectat si titrat pilot din competitie, are motorhome-ul sau si o echipa speciala care se ocupa de oaspeti, de presa straina si de invitatii speciali. Da, marca low-cost care acum cativa ani incepea sa scoata capul incet dintr-o mare de modele prezentand Logan a ajuns astazi la nivelul in care isi permite sa se prezinte ca un brand puternic, cu o imagine puternica si cu o identitate clara. Stiu, vazuta din Romania, alaturarea Dacia-motorsport pare cel putin ciudata. In Franta, insa, totul parea natural si normal.

In Motorhome-ul marcii tronau afise mari cu Duster-ul de competitie, pe spatiul adiacent statea intreaga gama a constructorului de la Mioveni, in frunte cu un exemplar Sandero Stepway personalizat special pentru Andros, iar numele Dacia devenea brusc asociat unei companii cu adevarat importante, care le oferea celor interesati toate elementele de imagine ale unei echipe adevarate. Oaspetii care intrau in motorhome nu se sfiau sa ceara si erau fericiti primeasca produse promotionale pe care trona deja cunoscutul J'aime ma Dacia, motto-ul lansat de francezii adunati acum cateva luni la cel mai mare picnic al pasionatilor Dacia din Europa. Magnetii de frigider si stickerele cu Dacia Duster de competitive se aflau de asemenea la mare cautare, la concurenta cu seriile de carti postale semnate de Alain Prost. Toate acestea erau puse la punct de Team Dacia, o echipa de profesionisti intr-ale organizarii de evenimente care coordonau totul: de la bauturile oferite invitatilor, pana la mecanicii care il sprijineau pe Alain Prost. Recunoasteti in aceste randuri marca low-cost pe care tindem sa o vedem cu totii de aici?

CADOUL PENTRU UN COPIL REUSIT


Din tot acest peisaj lipsea insa ceva. Renault. Cu toate acestea, francezii au parut prezenti tocmai prin Dacia, in conditiile in care majoritatea celor din public care erau atrasi de zona de service preferau Duster in detrimentul Skodei Fabia care se cocotase pe prima pozitie a clasamentului. Senzatia mea a fost ca Renault le-a daruit celor de la Dacia prim-planul. A fost un fel de cadou pe care francezii l-au facut celui mai reusit copil al lor. Copilul a fost rasfatat pentru doua luni, in iarna dintre doi ani dificili pentru industria auto si dupa un sezon in care acesta a reusit sa se impuna ca unul dintre putinii constructori care au muncit zi lumina la uzina proprie pentru a face fata cererilor din afara tarii.

Dacia a primit atentia care i se cuvenea dupa turul de forta din anul precedent. Fara a face abuz de nationalism, toti jurnalistii romani prezenti la eveniment au simtit acelasi lucru.

Evident, probabil ca miscarea de marketing prin care Duster a fost prezentat in premiera in Trofeul Andros, chiar daca exclusiv ca nume, este programata de ceva vreme. Dar probabil ca reusita de imagine nu era completa fara un dublaj din partea vanzarilor in crestere in Franta.

COMPETITIA


Alain Prost castigase etapa anterioara, a sasea, astfel ca regulamentul l-a obligat sa isi incarce masina cu 60 de kilograme de metal in plus. Acestea au insemnat sanse reduse la minimum pentru o figura frumoasa la Super Besse. Prost a terminat calificarile pe locul al zecelea, fiind batut in finala de masinile mult mai usoare si mai usor de manevrat ale concurentei. Atmosfera pe circuit a fost de senzatie, desi competitia a inceput la ora 14 si s-a terminat in toiul noptii, undeva in jurul orei 2, iar cele 15 grade cu minus de afara nu i-au alungat pe pasionatii care au umplut pana la refuz colina transformata ad-hoc intr-o tribuna improvizata. Este adevarat, in sprijinul acestora au venit si serviciile impecabile pe care le-au sigurat organizatorii si partenerii acestora, dar si spiritul relaxant al intrecerii. Iar intrecerile in sine, pline de drifturi pe gheata si de adrenalina, au venit ca o completare a unui eveniment fantastic.

Pana la urma, locul al doilea la general intr-o competitie foarte importanta in Franta cu o masina care poarta sigla unui producator nebagat in seama pana acum cativa ani este o performanta imensa. Si, pentru ca noblesse oblige, Prost ne-a anuntat intr-un interviu ca nu este exclus ca Dacia sa ramana in Andros si in 2011. Un motiv numai bun pentru a ne programa si la anul o excursie intr-una dintre statiunile franceze de iarna care au ocazia de a se afla in calendarul competitiei.

Comentarii (40)

  • ieeee
    BRAVO! au facut o masina care sa se bata cu altele mult mai bine cotate si sa stea in frunte.
    51 6
  • @demin2609
    Masina nu are nici un fel de legatura cu masina de serie, ce vezi tu e doar o carapace cu sigla Dacia ceea ce este foarte frumos, dar atat, in rest nici suruburile nu seamana.
    28 41
  • georgemed
    @gtrazvan
    si tu ce crezi mai razvane ca celelate masini au ceva in comun cu masinile de serie pe care le reprezinta? dar na asa e romanul cand aude de dacia trebuie sa zica si el ceva ca daca tacea.... era problema mare. cred ca romanii au o mare problema legata de dacia, trebuie dom-le sa gaseasca ei ceva, e mai usor sa arunci cu noroi decat sa stai sa gandesti
    59 7
  • Alain Prost cu numele Dacia pe cască...
    Am trăit s-o văd şi p-asta.
    45 1
  • Felicitari!
    Bravo Dacia pt reusita de marketing si bravo Mircea pt articolul placut.

    Breaking News: In luna ianuarie 2010 Dacia este pe locul 6 la vanzari in Franta, vanzand cu 1000 unitati mai mult decat urmatoarea clasata Toyota si cu 2000 mai mult decat locurile 8 si 9, adica mighty Opel si Fiat.
    34 4
  • ........
    felicitari Dacia.....e un inceput in sporturile cu motor
    34 2
  • loool
    Ce tare! In imagine dacia duster zici ca e din clasa mini, cel putin asa se vede din foto cu san'dero, nicidecum nu pare a fi un suv, cross, sau ce se mai vrea. Macar sa-l fi pus intr-o pozitie normala, sa nu zic publicitara.
    7 15
  • Corbul
    Take, take...
    In foto cu Sandero este masina de competitie, un exemplar unicat, cu garda la sol coborata, cu motorizare speciala, etc. Nu are nimic de a face cu modelul de serie.
    E atat de greu de inteles?
    Dar nu-i nimic, cand o sa mai cresti o sa devii mai intelept si o sa inveti sa gandesti (citesti) inainte de a scrie.
    Eu unul iti doresc succes!
    16 6
  • @ georgemed
    Cred ca nu ai fost atent la comentariul meu care era referitor la cel anterior si iarasi nu cred ca ai fost atent ca am si laudat asta, singurul lucru de care trebuie sa fim constienti este ca este doar o reclama, nu este nici o piesa de Dacie sub carapace.
    Normal ca ma bucur si de reclama asta, nu stiu unde ai inteles tu ca am ceva impotriva.
    7 19
  • Nu e real.
    Mda e frumos ca idee,dar hai sa fim seriosi,o dacie tot o dacie ramane.sunt de acord cu razvan,este decat caroseria de ea,atat.
    9 26
  • @robymlg
    la 18 ani ai tai nici nu avem ce sa ne asteptam de la tine... incearca totusi sa gandesti mai mult... poate nu vei mai fi privit ca un baietel cu nasul scurs... poate te vei maturiza... poate...
    26 8
  • FELICITARI
    Intr-adevar - FELICITARI DACIA !!!!!
    Desi sunt cateva lucruri cu care nu sunt in clar in ceea ce priveste mai ales conducerea Dacia, nu vreau sa pun in umbra meritul eforturilor constructorului roman.
    17 5
  • romani laudarosi
    nu stiu dc dar noi romani suntem o natie de laudarosi, avem si noi o amarat de masina si asa o laudam si o slavim de mama mama, cand alte tari produc cate 5-10 marci de masini in milioane de unitati nu se lauda asa ca noi, daca vedem un tantar, mintim pana il facem elefant , ar fi bine daca am fi realisti dar asta suntem noi
    oricum sa fac parte din turma bv dacia dar nu vad legatura dintre dacia duster andros asta si una de serie poate numai insigna
    6 31
  • AndreiRN
    Gluma
    Prost a condus o Dacie pe bani.
    Multi o fac pe gratis.
    Gluma
    7 15
  • URAGANU
    bleah
    Cascarabete de masini =))

    Va dati seama, i-a vrajit pe franceJi =)))))))) de parca franceJii fac masini =)))))))))) Expertii planetei =))))
    8 22
  • Cristian
    cat de putin le trebuie unora
    Ce mai bucurie ?

    Vai ce eveniment. :)

    Pana una alta tot o caruta care se balanseaza la prima adiere de vant mai puternica pe autostrada o sa ramana.
    Cu o caroserie din tabla groasa ca un plastic de pet si cu niste interioare care abia abia se ridica la standardul la care altii isi fac dubele.

    Neata !
    Imi pare rau ca v-am trezit :) :) :)
    8 21
  • Carlos
    Dacia Duster
    ideea de baza e ca Dacia s-a descurcat bine luand in calcul ca e prima participare la competitia asta cu o masina complet noua... Asa ca... bravo Dacia!
    16 7
  • Un roman
    Avem minte, pacat ca nu o folosim
    Mah baietei, daca pe masina aia scria Dacia inseamna un pas imens pentru tara noastra, pentru motor sportul romanesc, pacat ca nu avem si noi pe cine competent sa ne conduca msinile ca de obicei apelam la straina pentru ca printre cei 22 de milioane de romani nu se gaseste unu in stare sa ne conduca masina aia "prapadita", care a facut o surpriza la general avand in vedere ca in una din poze se vede o skoda si un bmw, de competitie dar totusi noi niste prapaditi sa tinem piept unora care au o vasta experienta zic ca neam descuracat bine, as mai avea mutle de spus la adresa internautilor care nu stiu cum sa mai comenteze despre Dacia, scuze ca ei se dau numai cu mertzanu cumparat de tata pe banii care i-a muncit saracu numai el stie cum, si habar nu au ce tip de caroserie are masina lor. Un pas mic pentru noi Romanii, Un pas mare pentru Dacia.
    12 7
  • Dacia a crescut
    Cu toate dezamagirile provocate de a lungul anilor nu pot decat sa spun BRAVO DACIA , e totusi pacat ca tot straini ne au facut sa scoatem capul din nisip .
    10 4
  • Da cia
    Ce bucurosi sunt fani dacia! Au si ei cate un faras (Solenza, Nova su Golan) si gata se vrea sa concureze cu nume mari Skoda sau mai stiu eu ce.
    nationalistii astia care sustin Golan-ul tin si ei cu marca dacia, si le place sa creada ca dacia este pt reno ce este skoda pt vw.
    Le place sa creada ca au reno dar conduc dacie!
    6 21
  • mdea
    Ce nume `mare ` e skoda? ia adu-ti aminte acum ceva ani cum arata o skoda...dar vad ca uitati cu totii . faptul ca a venit vw si a schimbat-o e super ok ...la dacia daca a venit renault si a schimbat-o ..nuuu nu e bine deloc...mai buna era skoda nu ? Romani cu capul plin de rumegus..ce sa le ceri. nu e vb ca avem si noi o masina ..dar chiar e buna asa cum e ea . Nemtii se bat pe ele tocmai pt motivul pt care au fost creeate . Sunt bune si ieftine. Nu ar cumpara nici un german ceva ieftin si foarte prost. ca ieftine si proaste au si ei.
    14 2
  • @ Me
    Draga Me...

    iti fac cunoscut faptul ca nu am capul plin de rumegus asa cum sustii tu. ce face dacia acum este o "afacere" pe termen scurt. Aveti un pic de rabdare sa le rugineasca aripile spate ale carutelor pe care voi le sustineti (golan) si o sa vezi apoi ce scad vanzarile!
    Din cate imi dau seama cel cu capul plin de rumegus esti tu pt ca esti fericitul posesor al unui golan fara abs care la o frana brusca te duci "sanie"! cum ai putut sa-ti iei asa ceva? nu ai pic de persoanalitate? uita-te in jur (nu te injur) si ai sa vezi aceeasi "masina" ca si a ta: golanul a devenit ce era dacia 1310 in 1998! toata lumea are!
    pe deo parte va inteleg ca ati dat si voi niste bani greu munciti pt un autoturism, dar putea sa fie altceva la banii aia (nu neaparat second).
    ar trebui sa te puna pe gandit acest lucru!
    4 23
  • Este mai urata decat Albea
    Si spunand asta, e probabil cea mai urata.
    4 18
  • Lorem Lipsum
    @NUN
    Hmm. Inteleg din logica ta ca este mai bine sa iti iei un VW Fox nou cu banii de Logan nou.
    Ai perfecta dreptate. Ai avantajul ca atunci cand te duci in concediu cu familia te poti intoarce tu singur dupa bagaje...
    12 2
  • @ Loren Lipsum
    Ieftina glumitza ta!
    Nu Fox, dar Polo da!
    Sa facem un mic calcul: tu utilizezi masina tot anul in concediu sau prin oras, in traficul greu de zi cu zi?
    In concediu pleci de cateva ori pe an (pe prafurile astea mai rar cu plecarile) dar in rest utilizezi masina prin oras.
    Am inteles ca esti posesor de golan!
    3 17
  • Bravo!
    Felicitari echipei Dacia si lui A. Prost, dar mai mult decat atat felicitari lui M. Mester, care intr-un final a demonstrat ca poate sa fie si original si sa scrie ceva de la sine! Bravo baiatule! Ar trebui sa faci asta mai des...
    12 3
  • o lacrima de mandrie...
    A fost un fel de cadou pe care francezii l-au facut celui mai reusit copil al lor...
    mi-au dat lacrimile cand am citit asta...
    Mare "Mester" mai esti Mirceo... i-ai pacalit pe cei de la Dacia sa-ti dea comisionul?
    ca pe miile de romani care isi vor cumpara mashinuta asta si nu vor putea urca o panta cu ea probabil ca nu...
    hai sa fim serioasi si sa vedem ca este doar o chestie de biznis... si socoteala din reclama nu va pusca cu cea din magazin...
    Tot respectul pentru Alan Proust care nu si-a luat banutii degeaba!
    Sunt curios citi dintre citittorii articolului au fost convinsi sa-si vanda "ARO-urile" si sa-si cumpere DUSTER adica... praf-er...
    hmmmm
    2 14
  • aha
    Foarte buna stirea,bvo Dacia.Iar pt cei care au ceva cu Dacia nu o au pt ca ar fi neaparat o masina proasta,o au pt ca sunt ei ROMANI(roman=cam prost prin europa).vorbea unu de VW si Skoda si fel si fel de comparatii.Poi u compari VW cu Dacia ?Inseamna ca tu ai o problema grava la cap,nu ala care cumpara Loganul.Am si VW Bora si Logan,si imi sunt foarte dragi aman2 masinile,dar sincer pt drumurile din Romania,traiasca Loganul !
    9 2
  • @ me
    Skoda , draga mea a fost fondat in 1895 ca un manufactor de motociclete , si din 1905 produce autovehicule... Dacia din 1966 produce modele Renault epuizate !
    4 14
  • certaretilor
    Unii sariti ca sub capota nu e nimic Dacia. Da ce, sub capota Skoda de competitie e vreo masina de serie submotorizata??? Skoda de azi e in buna parte munca nemtilor, cum Loganul e tot asa a francezilor. Dar daca Loganul n-ar fi oarecum convenabil ca raport pret/fiabilitate, nu l-ar cumpara nici francezii nici nemtii; si se pare ca il cumpara si unii, si altii... Pe de alta parte, faptul ca un mare pilot isi asociaza numele (fie si pe bani multi) de marca noastra traditionala inseamna ceva si pt Romania, si pt cei de la Pitesti. Nu va place Loganul, luati-va ce vreti voi, dar nu cartiti degeaba; e masina de familie, conceputa sa te duca de la A la B relativ ieftin si in siguranta. Care aveti fite luati-va Lamborghini si nu uitati sa-i faceti RCA in duminica Pastilor cand il scoateti la plimbare in targ...
    6 0
  • Bun pt Dacia, pt Romania
    Un lucru foarte bun. Usor usor ne ridicam si noi.
    4 3
  • Semtex
    @Jolerto
    1. "manufactor" hai nu ma innebuni! ce cuvant e asta? =))
    2. fondatorii skoda au inceput cu biciclete pana cand au desoperit la inceputul secolului 20 ca pot castiga mai multi bani din vanzarea automobilelor.
    3.skoda de-a lungul istoriei nu s-a remarcat prin absolut nimic...
    poate doar prin fiabilitatea indoielnica a masinilor care le produceau.
    4. Dacia, skoda si vw au mai multe in comun decat ai crede...
    Atat Dacia cat si skoda sunt marci din fostul bloc comunist si au obtinut sprijinul unor mari concerne auto dupa caderea regimului... cu un decalaj de 10 ani in favoarea skoda totusi...
    Dacia (1968) si Vw (1938) sunt niste ambitiile a 2 lideri marcanti in istoria omenirii: CEUSESCU si HITLER. Nu am fi auzit azi de Dacia, Vw si foarte probabil si skoda daca nu ar fi fost ei doi...
    skoda ar fi fost doar un vis urat... istorie ! o marca disparuta, asa cum a fost Talbot, Duesenberg, Wartburg, Simca... nu au supravietuit ! Marcile astea au fost infiintate in aceeasi perioada cu skoda... crezi ca are vreo importanta acum ca nu mai exista? cati isi mai amintesc de ele?
    4.du-te la cehi, vezi poate te primesc ei daca ti-e rusine cu valorile mostenite de Romania.
    10 0
  • HA HA HA
    HA HA HA
    OARE DACA CEI CARORA NU LE PLAC MASINILE DIN TARA UNDE TRAIESC DE CE NU SE MUTA IN ALTA TARA ? DACA LUCRAU LA DACIA PITESTI NU MAI CRITICAU "GOLANUL".ASTEPT PARERI SI DE LA CEI CARE AU "DACII".SI-A DIN CE IN CE MAI MULTI......
    4 4
  • George
    Dacia
    Eu nu am un autoturism Dacia asa ca nu pot fi acuzat de cine stie ce in legatura cu aceasta marca. Va pot spune insa ca din punct de vedere al relansarii imaginii Dacia se afla pe drumul cel bun. Inca nu a ajuns acolo unde poate ca si-ar dori unii, dar sa nu uitam ca in lumea reala nu exista minuni (poate doar in creierele prea incinse ale unora). In Occindent nu exista afaceri nascute si crescute peste noapte, domnilor!!!!!!!!!!!! Totul se face prin munca si perseverenta timp de ani de zile!
    Cred ca singurul motiv pt. care indivizi precum o parte din cei care au postat mai sus, tin sa denigreze cu orice pret Dacia, este un amestec tipic romanesc de rautate endemica si prostie crunta! Se conduc dupa mentalitatea "daca mie imi merge rau las' sa mearga si la altii".
    10 2
  • Cosmin
    @George
    perfect spus
    2 1
  • gyonni
    bai fraierilor
    si vechea dacie e copiata de la renault asa ca numai vorbiti ca prosti,pe dacia doar materialul din care e confectionat piesele e romanesc in rest nimic
    2 4
  • Stefan. D
    faras
    dacia a fost si este o porcarie.
    3 4
  • andro-man
    verze de bucuresti
    ce de priceputi, vai steaua lor! e bine sa iti dai cu parerea, dar cind asta seamana mai degraba cu datul batistei in fasole, te faci singur de ris si inca in public.
    bravo celor numiti Stefan D, gyionni, NUN, URAGANU, Cristian si probabil multi alti androizi inteligenti precum comentariile pe care le posteaza, obligatoriu agramate, ca altfel nu le sade bine. stiu ca nu facem gramatica aici, dar e foarte relevant dupa cum scrie fiecare.
    sint admirabili astia, isi dau cu parerea despre ceva ce habar n-au (sport national la romani), ca aia care sustin ca nemtii sint fraieri ca nu se pricep sa repare o masina, ci numai parti din masina, pe cind noi, romanii, stim de toate (dar fireste, de mintuiala).
    o tot tineti cu masinile nemtesti (facute in cehia, turcia, spania, italia, slovacia si dracu' mai stie pe unde, cu piese fabricare in china si cu mina de lucru turcia-pakistan, ca india nu, aia sint prea evoluati pe IT si nu mai fac munca de-asta nasoala!
    in legatura cu parerile critico-belicoase si scriboase despre masina facuta in tara, le-as ura din suflet un hai-siktir pe nemteste, ca daca nu era Dacia, anul 2009 era un dezastru de 2 ori mai mare pt tara.
    capete seci, ar fi culmea sa priceapa ceva.
    mergeti la cazanele voastre de masini tari (din 1990-1994) si faceti pe jmecherii, cu benzina de 20 lei, ca mai mult e scump, ca mai sint inca destule gisculite care pun botul la o vraja cu un BMW ursulet sau pisica (doar stim ca femeile iubesc pisicile).
    2 3
  • Stefan. D
    cotet
    am avut LOGAN si bine ca am scapat de el.
    2 2
  • laurentiu
    calitatea dacia
    Mai baieti! am citit mai sus tot felul de pareri am vazut ca uni critica loganul altii apreciaza loganul.....eeu va pot spune atat...Sunt posesor de Q7 ..3.0TDI/250cp(resoftat) pe care am dat (adica o sa dau mai mult)80000euro,rata laesing 1120euro pe luna(media)pe 5 ani...nevasta-mea este posesoare de seat Cordoba 1,4/75CP..de 5 ani de zile la terminarea leasingului a iesit suma de 20000 de euro....masini de servici avem skoda fabia1,2(sotia) si eu am avut o skoda octavia unu1.9tdi primul model si acum am varianta 2-a tot 1.9 tdi 105cp..in firma avem flota de LOganuri si skoda.....si acum sa le iau pe rand
    -audi..are un consum de cel putin 14l/100km motorina.....e fff greu....suspensia pneumatica ..am dat bani de pomana....pe ea...am uract la pestera ..la cabana si am ramas suspendat in zapada...abia cu un pajero am reusit sa-l scot dupa ce mi-s-a rupt si stanga si am spart farul respectivului pajero pe care a trebuit sa-l platesc(normal)...pe zapada de 20cm pierd tractiunea..sistemul de control proceseaza fff greu...recunosc "m-au facut un tip cu honda crv si unul cu hyundai tucson ...la ei sistemul lor de tractiune este mai eficient....in teren namolos sau pe zapada...sistemul de comanda mmc.....e o balarie cu atatea comezi si submeniuri.....ca te apuci de cap...pana gasesti ce vrei. probleme pe linia de electronica..inainte de schimbarea softului..dar..de e audi....(parerea mea..nu-si merita bani)..service-ul e fff costisitor..un schimb de ulei la 30000km...m-a costat 39mil lei vechi
    -seat 76000km schimbat un rulment la alternator....ca era spart...intrerupator de la pedala de frana....capetele de bara stanga dreapta,bucsile bascula....in rest nimic..consuma 9l benzina in oras..si e cam chel ..are climatronic si geamuri si oglinzi electrice,jenti magneziu..si vopsea metal..pret pornire14000euro..final 20000 euro..si fiabilitate...las la latitudinea voastra...
    -skoda fabia 1.2...64cp..consum bun 7l in oras..dar e chiala..doar geamuri fata electrice si aer conditionat..in rest nimic..pret de pornire 11790 euro final 17000(se merita??..eu zic ...nu!)....service-ul cum se stie la skoda..e jale...te furaaaa..engros
    -skoda octavia 1.....800000km...mananca ulei..telescoape spate schimbate de 2 ori suspensie spate (arcuri) schimbate,aceleasi probleme ca la cordoba...alternator..schimbat..ca cei de la skoda nu au meseriasi care sa schimbe doar rulmentul(sa te faca la bani),bucsi bascula ..fara numar..cam la fiecare 70000km schimbat capete de bara si bucsi bascula..aceste probleme apar si la masinile din flota fara exceptii..si pretul de pornirea fost 14680euro...la oferta (si au fost cumparate mai multe si a am avut discount)..la final de leasing20600euro..pe 5 ani..rata 250 euro pe luna..si era basic.ca si dotare,consum 7l motorina in oras
    -skoda 2.....are deja 130000km si la ce am spus(la octavia1) mai sus adaugati si telescoapele de la hayon care la 2 ani..adio...satateam cu prajina in masina ca sa tin capota deschisa..pretul masini..20000euro initial..si final 35700euro cu rata de 360euro pe luna..asa este ,asta are cutie DSG,climatronic..bord gen pasat..magazie de 6cd,cd recorder,tapiterie crem sahara,pachet de drumuri grele DSC ESC(tot alfabetul) ..full airbag..la vremea aia..adica acum 2 ani..dar isi merita bani....nu prea..consum de 7l motorina in oras
    -dacia logan 1,4/75.....au deja 130000..din 6 bucati..la unul am schimbat discul de ambreiaj la 76000km..in rest nimic..nici o problema .consum 9l benzina in oras..cost 7600euro initial...final 12470 euro rata pe luna undeva la 4,3mil lei vechi
    -dacia logan 1,6/90cp...tot 130000..max 160000km...depinde de sofer...consum 10l in oras..avem11 bucati..si pana acum nici o problema pret de pornire 8900 euro....final bate la 15000 euro.rata este de 6 mil/luna
    -dacia logan 1,5 dci/68cp...200000km...5 bucati din care 2 full option(aer,conditionat geamuri electrice,oglinzi electrice,proiectoare de ceata,cotiera,cd player)cele doua au plecat ca si pret de la 10500euro restul au fost mai ieftinesub 10000 euro...pana in prezent nu au nici o problema..srvice la zi cu ce se cere..ulei curele..placute frana..lichid si alte filtre...
    ....si acum..rezultatul...cel mai scump service la dacii(indiferent de motorizare) nu a sarit de 7 mil si asta la diesel ca la benzina nu sar de 4,5 mil pe cand la seat,skodafabia.octavia 1,sau octavia 2.incep de la 7 mil (seat,si fabia) si ajung la 14mil..16 mil la Octavia 1sau2...si unde este avantajul..eu ca sociatate si ca si persoana eu vreau profit..si fiabilitate..nu bani cheltuiti si timp pierdut in service....vreu ieftin si bun..si sincer cred ca astia de la dacia si-au atins scopul....iar referitor la ce nume se foloseste in stainatate.la logan....in brazilia,argentina,mexic ,maroc,franta,rusia,india..este Reanult,in turcia,spania,italia,suedia,algeria,egipt,germania,belgia,olanda,coasta de fildes,columbia...este de DACIA.......vazute cu ochi mei..nu din auzite..asa ca..vizitati si o sa vedeti...si nu mai comentati..doar pe ce vedeti in jurul vostru pe 200km patrati...vizitati si informati-va..si mai este si netul online....aveti posibilitati..de informare..vaste..si mai sunt si cartile...si revi
    3 1

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru