Saab se indreapta spre faliment

De Mircea Meșter
Publicat Joi, 19.02.2009
Marca Saab este aproape de faliment dupa ce Suedia a refuzat nationalizarea acesteia, iar GM a renuntat la suportul acordat brandului.

Esential

15.000 de muncitori din zona Trollhaettan isi pot pierde locul de munca in cazul in care Saab isi declara falimentul.

Constructorul suedez Saab a fost abandonat oficial de General Motors dupa ce discutiile dintre GM si Statul suedez nu au reusit sa rezolve situatia delicata in care se afla brandul nordic. Astfel, dupa ce Suedia a anuntat ca nu doreste nationalizarea marcii, Consiliul de Administratie a marcii s-a intrunit astazi de urgenta si a convenit ca marca sa angajeze un administrator care sa determine posibilitatea ca Saab sa continue lupta cu criza economica pe cont propriu, ca marca independenta.

Oficialii Saab nu au comentat urmatoarele decizii, marginindu-se la declaratii neutre: "Nu vreau sa speculez pe marginea diferitelor solutii pe care le are Saab atunci cand vine vorba de viitorul companiei", a spus Jan-Aake Jonsson, unul dintre directorii suedezilor.

GM anuntase ieri, in cadrul intalnirii pe care oficialii companiei au avut-o cu congressmenii americani, ca Saab va intra in procedurile de faliment inca din aceasta luna daca statul suedez nu va accepta sa nationalizeze marca. Oficialii de la Stockholm au refuzat insa o preluare a brandului, analistii economici aratand ca singura solutie pentru salvarea Saab ar fi gasirea urgenta a unui cumparator, fapt putin probabil in situatia economica actuala.

O eventuala declarare a falimentului marcii ar pune in situatie delicata furnizorii Saab, care nu ar primi nimic din suma pe care marca suedeza le-o datoreaza.

In schimb, o restructurare de moment ar permite unor segmente ale marcii sa supravietuiasca iar furnizorii ar putea negocia plata unor sume mai mici decat cele normale. In masura in care uzina Saab din Trollhaettan s-ar inchide, 15.000 de oameni si-ar pierde locul de munca.

via | Just Auto | ANE

Comentarii (8)

  • ultima solutie
    Falimentul este ultima solutie pentru Saab. Poate suna precum sfarsitul, dar nu este deloc asa. In conditiile in care legea falimentului din Suedia ofera o sumedenie de beneficii, nu vad nici un rau in asta, mai ales in situatia economica dezastruoasa existenta pe piata auto.

    Statul suedez joaca o partida de sah in cazul Saab, strategia adoptata in prezenta fiind "asteptarea".

    Saab se poate regasi in afara grupului GM. Oricum, marcile suedeze nu au mai avut succesul anilor '90 pe piata americana.

    off topic- Mircea schimba "d" cu "s" - pune in dituatie delicata furnizorii Saab -
    0 1
  • Andrei.P
    Fiat
    Poate isi permite fiat sa investeasca in saab, ca din cate stiu deja saab aveau motoare de fiat(alea diesel) si fiat o duce destul de bine acum, chiar si in criza
    0 1
  • Saab
    Sa nu nationalizeze marca suedezii chair daca da faliment pentru ca o cumpara alte Grupuri dinastea mari si o sa-si revina
    0 0
  • mare pacat.
    Decat sa o cumpere alt grup, sa-i schimbe toata traditia si tot designul, mai bine sa incerce pe cont propriu.mi-ar parea tare rau sa stiu ca saab nu mai face parte din industrie, mi se pare o masina subapreciata, prea putin cunoscuta, din pacate.
    2 0
  • LauCalin
    Pacat
    Este o mare pierdere pentru industria auto. SAAB e una dintre cele mai fiabile marci din lume, mult subapreciata si datorita politicii dezastruoase a lui GM. O solutie de moment poate ar fi prealuarea marcii de catre divizia de avioane Grippen.
    Crysler o sa vada dupa criza ce greseala au facut cand au renuntat la SAAB.
    :(
    2 0
  • Devorattor
    Romanii si Saabul
    O idee naiva: La cati mari barosani avem in Romania, mastodonti financiari ca: Patriciu, S.O Vantu, fam. Paunescu, fratii Micula, Tariceanu sau G. Copos (de la clanu' Becali nu am asteptari de genul acesta) daca toti acesti fortosi financiari ai tarii si-ar uni puterile, n-am putea face noi, romanii, o figura platind cele 3 miliarde de Euro datoriile Saab? In acest fel, roamnii nostri ar putea deveni finantatori providentiali si factori de decizie importanti. "cativa afeceristi romani au salvat Saab-ul!" Ia ganditi-va, cum ar suna o asemenea stire in ziare? :) Si asa Saab Motors ar fi o pierdete mult prea mare pt lumea auto! Sincer, as fi preferat sa dea faliment BMW in locul lor!
    2 0
  • nici chiar asa
    e nici chiar bmw.da un hyundai merge ;).acuma serios vorbind, mastodontii nostri sunt mici copii pe langa consatenii lor mai vestici, ai nostrii saracii nu au fost in stare sa faca nimic nici makr cu batrana dacie, daca le-am pune in carca si saab-u cred ca ar face febra saracii.sa fie tariceanu fericit cu citronada lui si patriciu sa io alimenteze cu pompa lui mare si grasa.daca ar patrona becali saab iti inchipui ca orice model in service s-ar repara cu ranga!
    1 0
  • faliment
    Pe www.elichidare.ro poti gasi licitatii de la firmele aflate in insolventa sau in faliment precum si anunturi din marile orase gen: executari silite Iasi, executari silite Brasov , executari silite Constanta, executari silite Timisoara etc.
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru