Statul Qatar vrea o "felie" din actiunile Porsche

De Bogdan Mirică
Publicat Luni, 01.06.2009
Autoritatile din Qatar au anuntat ca inca se gandesc la achizitionarea unui pachet de actiuni in cadrul Porsche sau a altui constructor auto german.

La inceputul lunii aprilie un ziar german a anuntat ca emirul statului Qatar ar fi interesat de o potentiala investitie in cadrul aliantei Porsche-Volkswagen. In ultimele zile, surse citate de Reuters, anunta ca statul arab este interesat in continuare de cumpararea unui pachet de actiuni in cadrul Porsche sau a oricarui alt constructor german.

Seicul Hamad bin Jassem al-Thani a declarat pentru Reuters ca "acest subiect se afla inca in discutie. Din punct de vedere legal, nu am voie sa comentez astfel de decizii".

Intentia arabilor ar putea fi de bun augur pentru Porsche, care in acest moment a blocat actiunea de majorare a capitalului de 51%, detinut in cadrul grupului Volkswagen, din cauza datoriilor nete de 9 miliarde de dolari.

O serie de informatii oficiale anunta ca Porsche va gasi o solutionare a problemei pana la mijlocul lunii iunie, actiunile puse la bataie de constructorul din Stuttgart fiind o tentatie greu de refuzat pentru marile companii.

via | Reuters

Comentarii (5)

  • Flavius C
    ASA E!
    Sunt cu totul de acord cu preluarea Porsche de catre arabi. De ce? Va dau argumente de va saturati! Porsche in ultimul timp nu mai face masinile sport de altadata.
    1 7
  • NeoGalaxy
    9 Miliarde...
    Cum a putut pierde Porsche 9 miliarde???????
    1 4
  • @ NeoGalaxy
    Porsche a cumparat din 2005 si pana la inceputul lui 2009, 51 % din grupul VW, pachet ce valoreaza azi 40 miliarde euro . In plus are optiunea de a cumpara inca 20 % din VW pana la sfarsitul acestei luni . Porsche ar fi putut vinde aceste optiuni dar nu doreste acest lucru deoarece sunt mult sub pretul actual al actiunilor VW fiind in valoare de 6 miliarde euro fata de 16 miliarde euro cat valoreaza in prezent 20 % din grupul VW . Cele 9 miliarde euro reprezinta datoria pe care Porsche Automobil Holding SE o are la banci datorita achizitiei de actiuni VW si nu sunt datorate unor eventuale pierderi . Un eventual investitor arab ar avea un pachet minoritar si ar ajuta Porsche sa-si exercite dreptul asupra celor 20% din VW de care dispune si este obligat sa-l exercite pana la sfarsitul acestei luni sau sa-l vanda unei terte parti .
    3 0
  • NeoGalaxy
    @Vlad
    Da, am inteles asta. Am inteles si ca s-au imprumutat deja mai mult din alte parti, deci ceva nu merge. Plus ca avand atatea actiuni la fiecare sfarsit de an primesc dividente care trebuie sa valoreze ceva deoarece VW are un profit destul de mare. Deci cele 9 miliarde se pot considera pierderi daca Porsche nu a fost in stare sa inceapa plata lor. Plus ca treaba este mai serioasa daca... incep sa apara si restante sau depasiri nu? Si nu cred ca ei au cumparat 51% deoarece detiuneau cel putin 10-20% de mult timp. S-ar putea ca problema sa fie mai complicata, dar nu vad toate informatiile pe aici. Din pacate, dar multam de informare :)
    0 1
  • @ NeoGalaxy
    Cred ca tu ai boala contrazicerii.
    Mai clar de cat ti-a explicat Vlad nu stiu daca se poate.
    La tine investitia inseamna pierderi??? :))))
    Crezi ca VW are dividente cat 60% din valoarea concernului? :))
    Cum .. de nu intelegi ca e la mintea cocosului, mai citeste de cateva ori ce a scris Vlad.
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru