STUDIU: Luminile interioare ambientale le oferă şoferilor un sentiment de siguranţă

De Sebastian Toma
Publicat Vineri, 20.08.2010
Americanii au descoperit că luminile interioare ambientale le conferă şoferilor sentimentul că au o maşină mai spaţioasă, cu materiale de calitate superioară şi că sunt în siguranţă.

Un studiu realizat de Jurnalul de Cercetare şi Tehnologie în Iluminare din Statele Unite ale Americii a relevat faptul că şoferii sunt liniştiţi de LED-urile care au invadat autovehiculele moderne şi oferă iluminare ambientală la interior. Evident, nu vorbim aici de şoferi care merg cu luminile de plafon aprinse, ci de aceia care beneficiază de ceea ce se numeşte iluminare ambientală. Este vorba de un set de LED-uri amplasate cu atenţie la bordul vehiculului care furnizează o lumină slabă, dar plăcută ochiului. Studiul americanilor a relevat faptul că aceste lumini le conferă şoferilor un sentiment de siguranţă, iar calitatea percepută a materialelor este la un nivel superior graţie iluminării ambientale, ceea ce ar putea oferi o explicaţie referitoare la expansiunea acestor sisteme în lumea auto.

O lumină ambientală la interior măreşte capacităţile vizuale ale şoferilor şi îi ajută să observe mai uşor butoanele de la interiorul vehiculului şi eventualele obiecte personale pe care le-au plasat la interiorul acestora.

Astfel, nu le este necesar şoferilor să se concentreze prea mult pentru a găsi lucrurile de care au nevoie în timpul mersului – cum ar fi semnificaţia unui buton sau comutator multifuncţional care nu este foarte vizibil. Amplasarea luminilor ambientale la interior confer şi o senzaţie de spaţiu, iar design-ul interior este pus în valoare de o iluminare ambientală de calitate şi bine gândită.

Americanii nu au specificat ce culoare îi linişteşte pe şoferi cel mai mult, sau care nuanţă este mai potrivită pentru oferirea unei senzaţii de spaţiu sau de siguranţă. Având în vedere faptul că mulţi producători premium au introdus asemenea sisteme pe modelele lor care permit schimbarea culorii, există posibilitatea ca preferinţele şoferului să facă diferenţa din acest punct de vedere. În plus, posibilitatea de a schimba culoarea iluminării ambientale aduce un element care taie din plictiseala şoferilor.

Via | Autoblog

Comentarii (1)

  • frumoasa ar fi fost o poza cu interiorul noului E-klasse. Aia da lumina ambientala....
    1 1

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru