SUA adopta programul Rabla

De Mircea Meșter
Publicat Miercuri, 18.03.2009
Americanii vor primi intre 3000 si 5000 de dolari la casarea unei masini vechi. Acestia nu sunt insa obligati sa o schimbe cu una noua, cele second-hand fiind si ele acceptate.

Congresul american sa pregateste de implementarea unei masuri care, spun ei, va dinamita vanzarile auto de peste Ocean. Este vorba de un program de innoire a pietei auto de tip Rabla, diferentele fata de versiunea romaneasca a programului fiind insa foarte mari.

Concret, americanii vor primi intre 3000 si 5000 de dolari pentru a casa masinile vechi de cel putin opt ani. Marea diferenta e faptul ca, peste Ocean, cei care renunta la masinile vechi nu sunt obligati sa isi cumpere o masina noua, ci una cu mai putini kilometri parcursi, cu mai putine emisii poluante si cu un consum de cel mult 8.7 litri/100 km in regim extraurban. Pentru pickup-uri, limita consumului admis este de 9.8 litri/100 km. Cel mai mare bonus de casare, de 5000 de dolari, va fi acordat clientilor care vor alege cele mai eficiente masini de pe piata.

Masurile luate de guvernul american au rolul de a incetini ritmul accelerat de descrestere a pietei auto, care in primele luni ale acestui an a scazut cu 40% fata de anul anterior.

"Noua legislatie va ajuta consumatorii, va stimula economia, va imbunatati calitatea mediului, va reduce dependenta noastra de petrolul extern si va ajuta evident industria auto si pe cele conexe acesteia", a declarat Betty Sutton, reprezentanta a Partidului Democrat in Congresul SUA.

via | Reuters (inreg)

Comentarii (3)

  • george
    FRECTIE CU CARMOL LA PICIOR DE LEMN DE FAG
    Pe langa faptul ca somajul e la cote record in America (and growing) si ca initiativa e deocamdata o propunere, si daca se va adopta, ii va ajuta destul de putin pe cei 3 fii risipitori. Date fiind limitele de consum (care ar putea sa mai si scada in procesul legislativ) cei care vor profita la greu vor fi japonezii si nemtii...Care produc destul de mult in afara Americii. Adica o sa se repete povestea din Germania unde cei mai castigati au fost producatorii negermani...
    0 0
  • marius
    Ar fi excelent daca si in Romania s'ar putea lua masini second prin acest program...:-
    0 0
  • rabla
    asa ar trebui facut si la noi.dupa ce ca iti da 880 de euro per rabla sa nu te oblige la una noua ca nu toti isi permit ,americanii tot americani raman,de ce sa nu-mi iau una la mana a doua de 10 ori mai buna ca dacia si consum si emisii mici si nu ma inglodesc in datorii la banca plus de asta te omoara si casco si cresterea euro,vai de tara lui voda...
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru