Un scenarist dă în judecată Disney şi Pixar din cauza filmului Cars

De Sebastian Toma
Publicat Marti, 22.03.2011
Un scenarist îi dă în judecată pe cei de la Disney şi Pixar pentru încălcarea drepturilor de proprietate intelectuală asupra ideii din spatele seriei Cars. Jake Mandeville-Anthony pretinde că a realizat scenariul pentru acest film la începutul anilor 1990.

Jake Mandeville-Anthony, un scenarist britanic, pretinde că Disney şi Pixar i-au furat scenariul şi ideea de film pentru seria animată Cars. Britanicul nu a stat cu mâinile în sân şi i-a dat în judecată pe cele două case de producţie cinematografică şi cere ca a doua parte a filmului Cars să nu fie lansată. Potrivit plângerii intentate de Mandeville, acesta a creat un scenariu în trei părţi intitulat Cookie&Co despre viaţa unui pilot pe nume Michael Owen Perkins. Cel de-al doilea scenariu realizat de acesta vizează un film pe nume Cars, care includea 46 de personaje animate şi descrierile lor, zece schiţe cu personaje-maşină, un plan de marketing şi merchandising şi un scenariu.

Potrivit declaraţiei lui Jake Mandeville, acesta a trimis copii ale acestui scenariu mai multor case de producţie, printre care se numără şi Disney, şi că s-a întâlnit cu un director din cadrul Lucasfilm pe nume Jim Morris. În cadrul întâlnirii sale cu Jim Morris din 1993, Jake Mandeville a adus şi copii ale operei sale pe care i le-a lăsat lui Morris în scopul examinării.

În 2005, Jim Morris s-a alăturat celor de la Pixar şi este acum managerul general al companiei. În tot acest timp, Pixar şi Lucasfilm au avut relaţii contractuale, iar Pixar a cumpărat o serie de divizii ale companiei fondate de George Lucas.

Procesul în cauză nu este prima acţiune legală a lui Mandeville împotriva celor de la Disney/Pixar. Cele două părţi au fost implicate într-o dispută semi-privată din Marea Britanie, iar decizia curţii a rămas secretă. Noua plângere a lui Mandeville a fost înscrisă la o curte de justiţie din Statele Unite ale Americii. Scenaristul britanic doreşte să primească daune materiale, pe lângă oprirea lansării peliculei Cars 2.

Plângerea lui Mandeville subliniază şi unele similitudini dintre scenariul său şi cel folosit de Disney: ambele scenarii au un personaj numit Stanley, care seamănă cu un Ford Model T. De asemenea, unul dintre personajele cheie în ambele filme se numeşte James şi este desenat după un Aston Martin.

Ambele scenarii prezintă personaje autoritare care joacă rolul unor doctori, iar acesta este doar o parte din lista de asemănări dintre cele două poveşti.

Primul film animat "Cars" a adus venituri de peste 450 de milioane de dolari la box-office şi a devenit rapid o sursă de venit pentru Disney în ceea ce priveşte accesoriile vândute ulterior. Cei de la Pixar nu au fost disponibili pentru comentarii.

Via | Abc.net.au

Comentarii (0)

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru