Un secol de la prima masina care a depasit 200 km/h

De Sebastian Toma
Publicat Marti, 10.11.2009
In urma cu 100 de ani, un automobil Mercedes-Benz devenea prima masina care depaseste 200 km/h si cel mai rapid vehicul de pe pamant. Modelul era condus de catre Victor Hemery, pe circuitul de la Brooklands.

In urma cu exact 100 de ani, Victor Hemery a inregistrat un record mondial la bordul unui Mercedes-Benz de 200 CP, care a devenit prima masina din lume care a depasit 200 km/h. La acea vreme, modelul botezat Lightning Benz a fost cel mai rapid vehicul creat vreodata de om, fiind mai rapid decat orice masina, avion sau tren disponibil pana in acel moment. In ziua de 9 noiembrie 1909, Victor Hemery a reusit sa stabileasca cinci recorduri mondiale cu aceeasi masina.

Modelul Lightning Benz era echipat cu un motor de 21.5 litri care dezvolta 200 CP si era proiectat special pentru a dobora recorduri. Dupa ce Victor Hemery a reusit sa atinga o viteza medie de 205.666 km/h la Brooklands, Bob Burman a condus aceeasi masina la Daytona Beach si a atins o viteza medie de 228.1 km/h. Recordul lui Burman a ramas ion picioare pana in anul 1919.

Victor Hemery a fost unul dintre cei mai de succes piloti care au concurat inainte de Primul Razboi Mondial. In 1907, Hemery a fost angajat la Benz&Cie ca pilot de fabrica, iar apoi a condus un Mercedes-Benz pe primul loc al cursei din Sankt Petersburg-Moscova.

Din cauza conditiilor precare in care traia, Victor Hemery s-a sinucis pe 8 septembrie 1950, la varsta de 74 de ani.

Via | Sportscardigest

Comentarii (10)

  • catalinB
    trebuie sa ai ceva curaj sa mergi cu 200km/ora in masina asta...
    9 0
  • da frate
    Da trebe sa recunoastem ca dupa o suta de ani de progres Mercedes are si masini care in 2009 se chinuie si tot nu depasesc viteza de 200km/h.......gen A-classe.
    3 17
  • Crysty
    @ tzenu_bmw
    Cred ca nu esti informat bine!
    Cum poti face o astfel de afirmatie? Viteza unui automobil depinde in primul rand de motorizare!
    Doresc sa-ti aduc la cunostinta ca A 200 si A 180 BluEfficiency prind 200 km/h.
    Documenteaza-te inainte sa faci afirmatii de pusti de 16 ani!
    Daca era BMW dintr-un motor de 200 cmc prindea sigur 200 in 5 secunde! 200km/h nu prinde nici rechinul tau lesinat din '80 toamna cu motor de 2500 cmc!
    A, era sa si uit! Tie iti arata 200 km/h dar de fapt sunt 150 ca mai intervin si erori (trecerea timpului).
    9 2
  • @tzenu_bmw
    Si la BMW toate masinile depasesc 200 KM/h .Cu spatele.
    Hai , las-o , ca nu merge.
    11 2
  • Opinii
    @tzbmw
    Nu toate masinile sunt facute sa mearga tare. Unele sunt facute pentru viteza, altele pentru divertisment, altele pentru industrie etc. Eu prefer o masina confortabila si ultradotata uneia de mare viteza. La motorul de 21,5 litri (sper ca e corect) pe care-l avea era clar facuta pentru viteza.
    5 0
  • FLUGH
    EU foarte mult apreciez MERCEDES-BENZ, stiu ce inseamna am fost la ei in Stuttgart la fabrica si stiu toata ISTORIA marcii si am si avut W124.
    Sunt masini foarte bune LA LIMITA PERFECTIUNII.
    Dar BMW are ceva aparte , spre exemplu raportul cilindree / cp stau mai bine , si motorizarile Diesel de la BMW sunt cele mai bune precum si BENZINA sa nu intelegeti gresit , nu zic ca Mercedes nu ar avea motoare bune sunt bune dar la BMW sunt un pic mai bune .
    CUTIILE de VITEZA la BMW sunt SENZATIONALE .
    Adica intrun cuvint din propria experienta am inteles ca BMW e o masina SPORT + LUX si Mercedes-Benz e o masina LUX + SPORT.
    CINE VREA MAI SPORTIV ALEGE "Bayerische Motoren Werke" si cine Vrea mai LUX alege "DAIMLER".
    8 1
  • @tzenu_bmw
    Eu nu cred ca o masina daca nu prinde 200 nu este buna...Asta este o afirmatie de pusti care asteapta sa-si ia permisul de conducere...
    Un etalon este demarajul, consumul, transmisia etc....
    Mercedes Benz ramane o legenda...
    6 0
  • @tembelu_bmw - a-klasse si chiar si b-klasse sunt masini de oras, la ce naiba iti trebuie 200 km/h, la fel se poate spune si de mini, e o masina proasta ca nu prinde 200 km/h, yeah right...
    6 0
  • hai frate ce a sarit toata lumea pe saracul baiat ...... nu stiti ca asta e la moda acum , ca asta prinde la pustoaice de liceu cu codite si fundite ....... :)
    1 0
  • Marian
    Bai frate, cum dracu mergea masina asta cu viteza aia? Vad ca transmisia de putere la roata se facea printr-un lant. Tinea ala sa duca toata sandramaua la asemenea viteza? Ce cuplu dezvolta oare monstrul ala de 21.5 l? Se mai rupea lantul si il mai lovea pe sofer peste ochi? Vad ca nici macar ca la bicicleta nu are si el o chestie de protectie.
    2 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru