Vehiculele electrice de la BMW vor emite sunete pentru siguranţa pietonilor

De Sebastian Toma
Publicat Joi, 06.01.2011
BMW ar putea echipa viitoarele sale modele electrice cu un sistem de avertizare sonoră la viteze mici pentru a preveni accidentele cu pietonii.

Inginerii BMW cercetează posibilitatea echipării viitoarelor modele electrice pe care le vor realiza în cadrul programului Megacity cu un sistem de avertizare sonoră pentru pietoni. Problema nu este deloc nouă în lumea auto, apărând pentru prima dată în Japonia, unde Prius este un model extrem de popular şi are un mod de funcţionare în care nu este folosit deloc motorul cu combustie internă. Graţie acestui element, modelul poate să circule cu o viteză de peste 40 km/h (în cazul celei de-a treia generaţie) fără să emită nici măcar un sunet. În unele cazuri, aceste caracteristici au provocat accidente din cauza neatenţiei pietonilor, care aşteptau să audă un motor cu combustie internă, sau orice fel de sunet din spate.

Sunetul artificial care ar fi degajat de vehiculele electrice va fi auzit doar la viteze mici. Cei de la BMW nu au stabilit exact dacă vor echipa viitoarele modele electrice cu aceste sisteme sau nu, dar analizează tehnologia necesară implementării fără costuri reduse a unui sistem eficace.

Inginerii BMW au demarat deja o colaborare cu organizaţiile persoanelor cu disfuncţii de vizibilitate din Germania pentru a descoperi un sunet potrivit şi pentru acestea.

Primul model electric de serie de la BMW va debuta în 2013. Modelul respectiv va fi primul din proiectul Mega City şi va fi alimentat doar cu energie electrică. BMW Megacity Vehicle este destinat oraşelor aglomerate ale viitorului, deci pietonii vor fi o privelişte frecventă pentru modelul respectiv. Nemţii trebuie să găsească o soluţie pentru a emite sunete la viteze reduse, dar să evite zgomotele nedorite într-o coloană de maşini care merge în trafic stop/start.

Via | AutomotiveNews (înreg.)

Comentarii (3)

  • e mai ieftin
    sau poate sa scoata soferu capul pe geam si sa faca:

    vruuummm....vrummmm
    1 0
  • Sau sa scoata soferul capul pe geam si sa-ti umple frigiderul cu carne, ca doar asta fac soferii de bmw!
    " Fa, ai grija ca vopseaua asta costa cat echivalentul...#>*&%^# ... ... puncte puncte-puncte puncte "
    1 5
  • E un "must have" pe o masina electrica, dar nu cred ca sunt primii care s-au gandit la asa ceva.

    Esan secretul tau nu consta in inteligenta asa-i? lasa poate ai alte calitati.
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru