Vehiculele pe hidrogen ar putea fi prea scumpe pentru utilizatorii obisnuiti

De Sebastian Toma
Publicat Vineri, 27.11.2009
Daca ati visat sa va cumparati un vehicul pe hidrogen peste zece ani, nu va entuziasmati inca. Analistii economici avertizeaza ca acestea nu vor fi rentabile pentru utilizatorii privati in momentul in care vor debuta pe piata.

Desi marii producatori de automobile au dezvoltat deja vehicule alimentate cu hidrogen, acestea ar putea fi prea scumpe pentru productia de serie si comercializarea rentabila a acestora. Producatorii de autombile precum Honda vor oferi modele de serie alimentate cu pile de combustibil in anul 2015, dar acestea ar putea avea un pret extrem de ridicat. Desi nu vor fi mai scumpe decat un Rolls-Royce, vehiculele alimentate cu hidrogen nu vor fi tocmai ieftine.

O prima solutie pentru comercializarea acestor modele ar fi vanzarea lor in sistem de leasing, care le va reduce cheltuielile initiale ale proprietarilor de vehicule alimentate cu hidrogen. Cu toate acestea, primele estimari anunta ca Toyota FCV va fi oferit in leasing contra sumei de 9.400 de dolari pe luna, respectiv 110.000 de dolari pe an. Pretul ridicat al vehiculelor pe hidrogen este vizibil si in numarul redus al acestora, chiar si pe pietele pe care modelele cu hidrogen sunt disponibile, doar cateva sute de unitati fiind pe sosele la nivel mondial.

Expertii japonezi se asteapta ca vehiculele pe hidrogen sa fie eficiente din punctul de vedere al costurilor doar pentru flote, cel putin in primii ani de existenta ai acestor vehicule. Desigur, exista posibilitatea ca vehiculele pe hidrogen sa fie rentabile si pentru utilizatorii privati la momentul in care vor intra in productia de serie, dar analistii nu pot sa estimeze daca acest lucru va avea loc in 2015 sau mai tarziu.

Via | Allcarselectric

Comentarii (3)

  • mda.... tot nu vad unde e ecologia in sitemul pe hidrogen, avand in vedere ca e nevoie de un consum de energie mult mai mare pentru producerea hidrogenului decat cel obtinut prin consumarea lui. Asta nu face decat sa "mute" poluarea din oras....
    0 1
  • @castravete
    Stimate castravete... ar putea si poza din articol sa te inspire sa iti dai singur un raspuns la problema ridicata de tine.
    Energia eoliana este, in mod sigur, de viitor. Nu numai ca energia se produce fara poluare, dar exista acele "idle time" cand vantul invarte generatorul, dar nu exista destula cerere pe retea, iar atunci ar putea intra in functiune automat producerea de hidrogen (e si asta o modalitate de stocare a energiei).
    Pana atunci, va doreste tataia sanatate si aer curat !
    2 0
  • Ce poti sa le crei la prosti.
    Atat pot ei, nu ii duce mintea la eoliene si alte SF-uri.
    Ei saracii au ramas la golf 2 si sacii de cartofi din porbagaj.
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru