Viitoarele modele Ferrari vor monitoriza gradul de oboseală al şoferului

De Mircea Meșter
Publicat Vineri, 07.01.2011
Un sistem pe care Ferrari îl dezvoltă în această perioadă promite să schimbe automat caracteristicile dinamice ale maşinilor Căluţului Cabrat în funcţie de starea şoferului.

Ferrari vrea să revoluţioneze conceptul de suspensii adaptive, inginerii italieni lucrând asiduu la dezvoltarea unui sistem care îşi propune să monitorizeze în timp real starea mentală, psihică şi fizică a şoferului şi să modifice automat setările maşinii în funcţie de aceasta.

Conform britanicilor de la Autocar, Ferrari a patentat deja la nivel european tehnologia care se bazează în principal pe o serie de senzori biometrici şi fiziometrici şi camere montate în maşină. Senzorii şi camerele monitorizează astfel intensitatea respiraţiei, presiunea sanguină, temperatura, pulsul, ritmul în care şoferul clipeşte, activitatea creierului şi conductivitatea pielii, aceasta din urmă având rolul de a determina nivelul de transpiraţie la nivelul epidermei.

Conform documentelor oficiale ale celor de la Ferrari, sistemul va avea în principal rolul de a mări siguranţa celor din maşină. Evident, acesta va putea fi însă folosit şi la adoptarea automată a setărilor suspensiei, stabilităţii şi a controlului tracţiunii. "Performanţele dinamice ale maşinii ar putea fi modificate pentru a îmbunătăţi nivelul de siguranţă al celor din maşină în cazul în care şoferul este iresponsabil sau obosit, dar şi pentru a ridica plăcerea de a conduce a unui şofer alert, rapid", se arată în documentele Ferrari.

via | Autocar

Comentarii (5)

  • gabi_o
    ARDEEEE
    Analizeaza cand este momentul oportun pt a se aprinde! Bineinteles, in functie de starea soferului!
    4 2
  • oricum la noi majoritatea soferilor de ferari sunt niste "obositi"

    asta vara era un "obosit" de asta, evident si mai bronzat cu tricoul alb de rigoare si lantoiul la grumaz, de se dadea pe strasse si claxona FMI-le poa' poa' il baga una in seama
    5 2
  • Foarte utila inventia
    ... numai ca au gresit masina. Doar daca se vor apuca unii de facut distributie cu Ferrari.
    1 3
  • Ochelari
    Daca are ochelari de soare si manusi, ei ce mai masoara?
    2 3
  • ... sau sa-i stropeasca cu apa rece ...
    lasand gluma , pot spune ca e respectabil faptul ca cei care urasc romanii vor sa puna pe masini ce nu se gandesc romanii la asa ceva nici pe plan medical
    2 1

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru