Viitorul BMW M3 va avea un motor supraalimentat cu sase cilindri in linie

De Sebastian Toma
Publicat Vineri, 20.03.2009
Normele de emisii din ce in ce mai stricte vor forta BMW sa foloseasca un motor turbo cu sase cilindri pentru viitorul M3.

Potrivit declaratiilor lui Ludwig Willisch, directorul grupului BMW M, viitorul BMW M3 va fi echipat cu un motor turbo cu sase cilindri. Aceasta schimbare dramatica in gama M3 este datorata normelor de emisii din ce in ce mai stricte, care forteaza inginerii BMW sa aplice o politica de downsizing. Aceasta schimbare ar putea fi aplicata si lui BMW M5 si M6.

Primul model BMW M3 era bazat pe caroseria E30 si avea un propulsor aspirat cu patru cilindri, disponibil in patru versiuni: S14B23, S14B23Evo, S14B25 si S14B20. Acestea dezvoltau intre 192 si 238 CP. Cel de-al doilea model BMW M3 era bazat pe caroseria E36 si avea doua motorizari aspirate, toate cu sase cilindri. Motoarele lui BMW M3 E36 erau S50B30 si S50B32. Cele doua motorizari dezvoltau 286, respectiv 321 CP.

Cea de-a treia generatie a lui BMW M3 era bazata pe caroseria E46 si a beneficiat tot de o unitate cu sase cilindri. Motorul se numea S54B32 si dezvolta nu mai putin de 343 CP. Acest propulsor a fost folosit si pe Z3M Roadster si pe Z4 M Roadster, precum si pe modele de serie limitata ale producatorului german Wiesmann.

Cea de-a patra generatie BMW M3 este bazata pe caroseria E92 si are un propulsor S65B40, care dezvolta 420 CP.

Ludwig Willisch nu a dezvaluit daca motorul viitorului M3 va avea o singura turbina sau doua turbine, dar a mentionat faptul ca acest propulsor nu va fi bazat pe unitatea bi-turbo de 3.0 litri folosita pe 335i. Pe langa asta, noul propulsor ar putea avea o configuratie in V. Aceasta configuratie l-a face mai compact si ar putea beneficia mai mult de spatiul de sub capota. Pe langa asta, viitorul M3 s-ar putea sa nu aiba nici macar aceeasi putere ca E92, ci doar o masa mai redusa care ii va conferi performante mai bune.

Viitoarea generatie BMW Seria 1 va avea si un model M. Desi acesta nu va fi denumit M1, acesta va fi reincarnarea lui E30 M3. Mai exact, spiritul acelui model puternic si jucaus va putea fi regasit in viitoarea versiune M a lui Seria 1. Acesta va avea un motor turbo cu patru cilindri care va dezvolta circa 300 CP.

Via | Leftlane

Taguri: 335i, BMW, E30, E36, E46, E92, M1, M3, M5, M6, Roadster, Seria 1, Z3, Z3M, Z4, Z4M

Comentarii (14)

  • Nu ma surprinde. De ceva ani se preconizeaza aceasta trecere sivor avea parte de foarte multe proteste si injurii din partea fanilor M .
    0 0
  • george
    bmwclub
    acum vin aia de pe bmwclub si se dau interesanti in afirmatii
    0 0
  • verssatu
    buhniciului
    si noi salutam buhniciu si de asemenea si inovatia M-ului
    0 0
  • Ciupanezu
    Buhniciului
    George, doar tu poti sa te dai interesant? Te simti amenintat? Esti nesigur pe tine?
    0 0
  • @george
    daca nici BMW mai ales divizia M nu fac masini si motoare atunci cred ca ne intoarcem la carute si partolete ....
    0 0
  • ?
    Nu inteleg, de unde stiti voi ca george e buhnici?
    0 0
  • streight fukin' six
    eu ma bucur ca revin la propulsorul de 6 cilindrii, respectand astfel traditia,sunt cele mai bune motoare de bmw.sper insa sa nu fie v6.pacat ca nu le mai pasa de traditie.de ce v6?doar nu e japoneza sau vw cu pretentii. 335i cu motor de 3 litrii? pai atunci sa fie 330i, cum era de obicei.

    cea mai buna veste e renasterea e30-ului, dar iarasi nu inteleg de ce pe seria 1? de ce nu seria 3?au luato razna astia.oricum si e92 seamana cu e30 oarecum, asemanarile sunt mari.e30 a fost cel mai apreciat model, o adevarata legenda, si ma bucur sa vad ca nu au uitat modelul care le-a adus atata faima.iar propulsorul de 4 cilindri iarasi va fi unul foarte performant, ca si pe e30, egalat de putine motoare.
    0 0
  • George
    BMW M3
    Bullshit!Nu se poate!Ce se va intampla cu fanii M ???Nu se poate punde pe un M motoare turbo!Inginerii BMW sunt suficient de destepti sa scoate un motor aspirat care sa polueze putin!(nu e nevoie de turbo)...
    0 0
  • george
    mda!
    NU stiu de ce va atacati asa bmwclub . O simpla privire pe forumul vostru si te face sa-ti dai seama ca-ti pierzi timpul !Pacat !Pasionati de a pierde timpul ! Dar in continuare putiti emite axiome cu pretentii de adevar absolut . Simpatic!
    0 0
  • kretzu
    bmwclub
    care-i problema aicea ?....aveti ceva de lamurit veniti la intalnirile bmwclub si comentati acolo , in fata calculatorului si un pusti de 14 ani se da smecher , lasati vorbele de cartier....pierdeti timpu in loc sa luati o gura de aer.
    0 0
  • MMarkus
    george
    Tu cui dai lectii de management al timpului din moment ce iti pierzi vremea tinand evidenta bmwclub ?

    Get a life.
    0 0
  • verssatu
    domnu' geo
    Nu stii de ce ne atacam?Tu, in primul comentariu faci trimitere la forum. Cumva ai probleme de perceptie? Nu faci diferenta intre atac si aparare? pffff.....
    Macar scuteste-ne de elucubratiile tale infipte bine in cel mai putred limbaj de lemn asociat unui comentariu, vezi-doamne, auto...

    p.s. un sfat personal: mai lucreaza la dictie, da bine pe sticla putina coerenta in exprimare...ca in rest, esti baiat ok
    0 0
  • George
    so
    Asa... si ?
    0 0
  • george
    da
    Nu am probleme de perceptie ..In mod sigur aveti voi de receptie ! Nimeni nu e agreeat daca daca e la standardul vostru de gandire !.Cu alte cuvinte Comunism !..Dar e si asta un mod de viata !.
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru