Audi vrea să ofere maşini pe care îţi downloadezi elementele opţionale dorite

De Mircea Meșter
Publicat Vineri, 21.05.2010
Cum ar fi ca, atunci când ai nevoie de încălzire în scaune pe o maşină care nu are această opţiune, să îţi instalezi pachetul contra cost prin sistemul multimedia? Audi spune că se poate.

Audi vrea să revoluţioneze modul în care clienţii vor avea la dispoziţie anumite opţiuni suplimentare pe maşina pe care aceştia şi-o achiziţionează. Concret, pentru a scădea la maximum timpii de livrare a modelelor sale, Audi va preinstala fizic toate sistemele şi dotările de care ar putea dispune un anumit model, urmând ca fiecare client să-şi poată activa ulterior contra cost oricâte opţiuni doreşte.

Informaţia a fost publicată de revista Car în urma unui interviu acordat de Peter Schwarzenbauer, directorul de vânzări al mărcii. "Clienţii vor putea să-şi downloadeze, prin conexiunile fără fir care vor fi disponibile pe modelele noastre, aplicaţii. Acestea vor avea acelaşi rol pe care îl au aplicaţiile unui computer, urmând ca respectivul client să poată îmbunătăţi, de exemplu, caracteristicile sistemului audio al maşinii sale", susţine oficialul germanilor.

Cea mai intersantă parte a acestei soluţii este faptul că un client care şi-a cumpărat o maşină fără pachetul de încălzire în scaune va putea să-şi activeze această opţiune ulterior. La fel se va întâmpla cu sistemul de navigaţie, cu un upgrade al controlului electronic al şasiului sau cu setările suspensiilor.

Evident, toate aceste sisteme vor fi preinstalate pe maşină, descărcarea contra cost a aplicaţiei care le activează fiind echivalentă cu o comandă aftermarket a sistemelor respective.

Evident, soluţia găsită de Audi este una care are rolul de a scurta timpul de livrare, în condiţiile în care acesta este afectat astăzi de faptul ca diverşii clienţi îşi comandă practic maşini 100% diferite, iar sistemele trebuie instalate diferit în funcţie de specificaţiile acestora. Există însă şi dezavantaje, unul dintre acestea vizând faptul că maşina va fi preîncărcată inutil cu sisteme pe care s-ar putea ca respectivul client să nu le utilizeze niciodată. Cel mai discutabil aspect rămâne însă posibilitatea piratării sistemelor informatice ale unor astfel de maşini, ceea ce va duce la probabilitatea ridicată a instalării gratuite a tuturor sistemelor respective.

via | cartech

Comentarii (34)

  • SF1
    hmmm adica.... cumpar o masina fara nimic pe ea ... chiar daca ea are instalat toate dotarile posibile si cand am bani in timp le cumpar ? eu asa am inteles .. mi se pare o prostie..ideea este geniala pt cumparator, nu si pt constructor, intrebare .. daca imi cumpar o masina, ea este full si nu mai activez nimic ? nu iese in pierdere firma respectivA?
    18 3
  • OOOH DA !!
    pt sf , e cea mai misto idee , iti iei o masina cheala , low cost , te duci la prietenii hackeri de peste drum , si iesi cu ea full options la 10% din pretul care l-ai plati la AUdi pt ele ,
    21 0
  • what ?
    chestia cu navigatia ar merge doarece downloadezi harta cea mai recenta...dar celelalte optionale ? sa zicem ca ai sistem audio standard si vrei din ala Bang & Oulfsen cum dumnezeu apar pana la 19 boxe ? chiar daca le-ai descarcat...apar holograma ?
    sistemul de inchidere al usilor soft close,daca nu are mecanismul corespunzator cum functioneaza ?
    9 3
  • mircea
    @kretzoooo
    Tocmai, maşina va avea mecanismul corespunzător. Dar el va putea fi activat doar ulterior.
    9 7
  • schumi
    Hmmm...
    Audi vine cu o idee foarte buna...


    ...pt hackeri :D.
    18 0
  • Chiar ca se potriveste sloganul "Progres prin Tehnologie"
    Abia astept sa vad o versiunea TRIAL de 30 de zile la scaunele incalzite sau alta varianta ar fi sa iti cumperi optiunea pe 1 an de zile :) ca o subscriptie.
    15 1
  • Domnul Mester
    si daca nu activez nu functioneaza mecanismul ?
    Va salut.
    8 0
  • @kretzooo tocmai.
    Mi se pare o prostie... va urca astfel pretul modelelor de baza pentru a acoperi pierderile... cu cat ma gandesc mai mult, cu atat mi se pare o tampenie mai mare.
    11 0
  • Mircea
    Oare...
    ...ce versiune de Windows o sa foloseasca ??? :))))

    De abia astept sa vad ce buguri o sa am cand trec de la SP2 la SP3... Poate pica servodirectia, ABS-ul, suspensia pneumatica, tractiunea integrala... :))))
    9 1
  • Genial
    @kretzoo

    Pai cam asta e ideea, ai boxe bang & olufsen dar degeaba ca un soft trimite muzica la ele...si cum trimite la 16 boxe poate trimite si la 10..asta pana iti cumperi softul. E o idee foarte interesanta, dificila totusi de pus la punct insa cu o echipa puna in cercetare poate sa faca un sistem chiar inteligent la care sa nu mai astepti jumate de an pentru o comanda...tot ce o sa iti faci pe comanda probabil o sa fie culoare, tapiterie si jante. Si ei nu pierd la bani ( daca o fac cum trebuie ) pentru ca economisesc la linia de productie. O sa existe hackeri mai mult ca sigur insa si azi exista piese originale si facaturi...o sa vrei garantie o sa mergi la dealer.
    Sincer ma astept ca in 10 ani sa vedem asa ceva.

    O sa aventajeze mult si clentii de leasing..daca iau masina de 50k euro si mai bag 10 in optiuni 60 adica platesc dobanda pentru 60k. Cu sistemul asta platesc dobanda la 50mii si optiunile le activez in functie de buget sau de prioritati.
    5 8
  • Windows = Monopol
    Pusa bine in practica aceasta ideea ar putea fi lozul castigator pt Audi. Modelul Microsoft imi vine primul in minte. Nu dezvolt discutia pt ca sunt prea multe de spus, dar cei care spun ca este o prostie se insala grav de tot. Aceasta facilitate ar fi miere atat pt clienti cat si pt constructor.
    2 6
  • SUnt sigur ca nu or fi asa de idioti incat sa nu faca pachete cum ar fi cel de baza sa aibe:scaune incalzite,reglaj lombar,etc oricum nu foarte costisitoare si asa mai departe
    Ar mai fi o facilitate pentru idiotii care citesc acest site consumul de ulei.Poti debloca functia de a nu mai consuma ulei le poti lua bani la prosti le zici ca ea consuma ulei si daca bagi un cod total inutil nu mai consuma practic efectul Placebo.
    7 2
  • Nu cred ca este valabil pentru toate modelele si pentru toate optiunile posibile.
    Cu navigatia vad cum ar putea face pe A5 si A6 (nu stiu sigur daca si pe A4) care oricum au ecranul pentru navigatie. Pe ei i-ar costa maxim 100 euro in plus sa puna si navigatia, care poate decat sa fie activata software. In rest scrierea in memorie a hartilor si a programului de navigatie pe ei nu ii costa nimic, sau pretul este infim, ii costa doar dezvoltarea acestuia.

    La suspensia adaptiva la fel, i-ar costa mai mult amortizoarele si controlul acestora, dar pana la urma nu s-ar apropia de cat costa montarea aceste optiuni in momentul acesta.

    Incalzirea in scaune - probabil ca i-ar costa mai putin sa le produca pe toate direct cu incalzire, s-ar simplifica linia de productie.

    In schimb: faruri/stopuri led, scaune sport, ... in principal chestii de design nu se pot incadra in randul celor "downloadabile".

    Indiferent ce optiuni vor putea fi activate in acest mod, eu vad o problema mare - securizare impotriva diverselor crack-uri. deocamdata NU exista un program 100% sigur, care sa nu poata fi piratat. Sigur cineva va descoperi o modalitate de activare a acestor optiuni, si aici ar putea pierde Audi.
    7 0
  • .....
    subscriu la ce scris cineva mai sus ... in mod automat cand iti "crackuiesti masina" mai mult ca sigur ai probleme la reprezentanta si nu cred ca daca ai banii de un A6 sa zic nu ti permiti eventual un optional de 500 de euro sa zic .. cat despre ideea AUDI mi se pare geniala daca in 10 ani realizeaza asa ceva deja sunt in fata cu muuult fata de competitie . Si inca ceva un software piratat niciodata nu e ca unu originial are foarte multe buguri si daca se intampla aceeasi chestie la masina s-ar putea sa iasa urat rau de tot atat pentru tine cat si pentru ceilalti ma refer aici la accidente
    1 9
  • posesorii de audi (fosti posesori de vw) nu stiu sa foloseasca un calculator si voi vreti sa downloadeaze aplicatii de pe net pentru masina lor.

    fiti oameni seriosi.
    9 9
  • lol
    asta inseamna ca toate audi-urile vor fi "full option" (pentru care TU platesti), dar anumite sisteme nu vor functiona decat dupa ce mai platesti o data pentru "instalarea" lor. Pun pariu ca dupa maxim o saptamana de la lansare o sa fie piratate.
    8 1
  • o noua metoda de furat de la client
    ca si majoritate celor care au scris ,cred ca este josnic sa platesti de 2 ori (imi cumpar calculator cu soft cu tot si apoi platesc iar ca sail pot folosi)
    7 3
  • @rti
    Nu platesti de doua ori, tocmai asta e este ideea, optimizarea unui proces de productie scade pretul, asadar isi vor permite sa puna toate tehnologiile inca neactivate la acelas pret, sau foarte putin in plus insa nici deblocarea acestora nu va costa cat o optiune noua... Este foarte simpla si inteligenta tactica.

    Daca citeai cu atentie textul explicata foarte clar intentia firmei.

    Stai linistit, doritorii de folie fumurie, jante, xenon din targ si manelele o sa le poata pune singuri nu o sa trebuiasca sa le ia de la audi.

    Ideile asta vin de la oameni cu cunostine si pregatiri MULT superioare voua...si cu toate asta le radeti in fata si ziceti ca sunt niste prostii...Ma intreb daca in domeniile in care lucrati ( daca lucrati ) sunteti mai competenti ca ei.
    8 10
  • prostie fara margini...
    ma stric de ras, audi demonstreaza cu prisosinta ca-s condusi de minti luminate... intrebarea mea e: si daca cumparatorii nu activeaza optiunile, audi pierde banii cheltuiti prin instalarea echipamentelor sau s-au gandit ei sa vanda masina la pret de full si asta e, daca fraierii nu pun botul sa platesaca din nou pentru activarea optiunilor ei oricum au banii scosi... penibila ideea, pe cat de prosteasca pe atat de nerealizabila!
    10 3
  • mai frate... @ george
    te agiti de parca te platesc astia de la vax,pardon vag, daca apare o stire cu vag tu si fratioru ,,geaman'' gcg incepeti sa le laudati si sa emiteti pareri de parca voi chiar stiti despre ce este vorba sau chiar aveti o contributie la ce apare nou de la vag. Acum ai scos niste idei din tine de imi vine sa cred ca daca BMW are 13 ani cum zicea unul din voi voi nici 7 nu aveti. Prietene, faptul ca am jenti , folie si xenoane pe vw care il detin (o porcarie de masina luata in contul unor datorii) este fix problema mea asa ca inceteaza cu atacurile astea ,,subtile'' caci devi agasant.. Nu este primul post in care te crezi mai catolic decat papa, mai asculta si parerea celor din jur si sa sti exista viata si fara vag.
    8 6
  • Skinn3r55
    Ineficient
    Ar fi foarte ineficient. Din moment ce trebuie sa ai hardware-ul instalat, ar insemna sa cari permanent toate echipamentele indiferent daca le folosesti sau nu, consumand combustibil fara rost.
    7 0
  • @rti
    Nu ma refeream la tine, nu iti mai da importanta. Ma refeream la toti cocalarii de romania pt care nu conteaza optiunile de la fabrica ca stiu ei mai bine...dece sa dea banii pe optiuni sau piese OEM cand poate sa o faca pe o shaorma la colt la gigel.

    Cand o sa postezi si tu ceva inteligent sau macar la obiect ai o bere de la mine...ce dacu ai 28 de ani si nu intelegi cele mai de baza lucruri...da, eu chiar am habar despre ce este vorba, tocmai termin o facultate pe domeniul marketing. Te ai obosit macar sa citesti ce am scris ? Nu, dai repede cu minus si sari cu gura. Arunca un ochi peste posturile tale sau ale idolului tau BMW si arata mi un post decent argumentat si redactat !

    Fii sigur ca daca o sa o implementeze audi o sa apara si la bmw si in ziua aia o sa zici "vai ce idee super tare, nu mas fi gandit niciodata"

    @Skinn3r55

    (Probabil o sa inceapa pe variantele mai de lux, adica de la a6 in sus) Hardware-ul este oricum instalat, radio ai oricum in masina, suspensie ai oricum la fel si boxe e.t.c singura in plus poate sa fie incalzirea in scaune si cateva boxe insa cateva fire nu cantaresc nimic. Tu o sa cumperi practic doar progamele care o sa iti permita pe acelas dispay sa ai si navi, de la aceiasi maneta care e deja pe masina pt computerul de bord sa i pilot automat, pe aceleasi suspensii sa setezi nivelul de confort e.t.c adica sunt lucruri marunte care nu aduc greutate... poate doar 10-20 de kg insa este prea putin ca sa se simta.
    6 8
  • . @ george
    Daca postezi mult si bati campi cu gratie, nu impresionezi pe nimeni. Sunt mirat cum de la o simpla vorba aruncata de audi (in scurte cuvinte ;marketingul ala pe care il studiezi tu gen E tron ) ai elaborat un intreg scenariu, reprezentantul audi nu zice cand o sa faca asta si nici exact cum o sa o faca, asa ca nu mai specula ca sa pari mai interesant aberand aici cat esti de destept. Cat despre optiuni, iar aberezi normal ca fiecare stie ce vrea,(poate nu vor toti aceleasi sisteme ) numai pentru tine trebuie sa gandeasca atii. Sper sa termini si cu fazele asta cu ,,cocalarii'', pentru ca sincer ei nu apartin de nici o marca sau clasa sociala ( poate altii au parerea asta si despre tine ), cat despre postarile tale ,ce sa zic uneori esti pertinent , dar te si contrazici aiurea pe multe subiecte. Iti doresc sa fi mai precaut in afirmatii si sa numai sari ca ars atunci cand nu toti sunt de acord cu tine.
    8 3
  • Nu cred ca treaba asta o sa fie implementata vreodata..
    Daca ar fi reala , stirea ar fi fost dupa ce ideea lor era pusa in practica..
    Asa cum zic ei.. "Audi vrea sa.." mda.
    Si eu vreau sa alimentez masina cu suc de rosii,dar pot ?!
    Deci baliverne.
    8 0
  • idee proasta
    masina se ingreuneaza inutil... eu poate nu voi incarca decat jumatate din optionalele prezente fizic pe masina; celelalte ar fi incarcatura moarta... poate eu consider reglajul lombar electric, scaunele cu ventilatie spate si alte dotari de genul asta, inutile...

    *oricum cand as vinde masina niciun cumparator nu ar fi dispus sa plateasca mai mult decat am platit eu pentru piratarea optiunilor instalate...
    8 1
  • mai multe masini FULL OPTIONS
    Probabil ca atunci clientii vor fi mai ispititi sa'si activeze optionalele pe masina stiind ca le au la indemana. Poate ca si pe asta mizeaza!
    3 5
  • @RTI
    Iti dau un Logan 1.4MPI 60.000Km reali e net net superior la Jetta ta.Ce zici facem schimb?
    1 3
  • @ ion
    daca era diesel si puneai si o diferenta... :) ,hai sa fim seriosi nu se compara ( chiar daca consuma ulei )
    5 1
  • Adica un fel de "iti dau toate componentele dar fara drivere". pai si ce rost are? nu ies in pierdere?
    5 0
  • Incercam si eu!Acum serios ai vrea un Logan Diesel?Eu unu cred ca si gratis daca l-as avea in sec.2 l-as vinde sau l-as da pe ceva ce consuma ulei(ca tot e la moda pe siteul asta) sh normal
    3 2
  • simncer
    daca nu ai bani decat de logan, atunci este ok,pana la urma pentru cat dai primesi suficient
    4 1
  • :-/
    Mi se pare ambigua treaba asta. Eu nu inteleg de ce sa-mi iau optiuni pe care sa nu le pot folosi, pentru ca apoi sa fiu nevoit sa descarc pe de internet aplicatiile pentru ele? Pai ce rost are sa le mai cumpar atunci? Ca sa "economisesc" 3-4-5000 de euro la cumparare, dupa ce am dat peste 50-60000 de mii de euro pe masina? Dar chiar si asa, daca cumperi optionalele "premontate" pe masina, oricum vei plati in plus.
    Daca se merge pe principiul asta (adica al economiei), acum sa te tii cati isi vor lua versiuni de baza cu jucarii din astea, le vor instala aplicatiile si isi vor face masinile full fara piele, si trapa :)))
    7 0
  • Nu am logan(am avut mare rahat) dar cumparam unu pentru jetta aia a ta :)
    2 2
  • Mario are dreptate. E ca si cum ti-ai cumpara o componenta dupa care ar trebui sa intrii pe net si sa iti cumperi si drivere.
    Oricum sunt sigur k o sa aibe Linux .
    Doamne fereste sa aibe Windows. Cand franezi o sa te trezesti cu un mesaj pe Navi "Esti sigur ca vrei sa franezi?"
    Ce idei mai au si astia
    3 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru