Maşina fără şofer a celor de la Google e un succes: 225.000 km fără incidente majore

De Mircea Meșter
Publicat Luni, 11.10.2010
Exemplarul experimental Toyota Prius care circulă de un an pe şoselele americane fără să aibă un şofer la volan a trecut de 200.000 de kilometri parcurşi.

Google testează în California o maşină fără şofer pe drumurile publice, aceasta reuşind până acum să parcurgă 225.000 de kilometri fără a genera vreun accident. Este vorba de un exemplar Prius modificat pentru ca maşină să poată rula fără şofer.

Experimentul Google este realizat în colaborare cu două mari universităţi americane (Stanford şi Carnegie Mellon), scopul fiind acela de a dezvolta tehnologia necesară pentru ca şoferul să devină cantitate neglijabilă atunci când vine vorba de pilotajul maşinii. 

Estimările celor de la Google arată că o astfel de maşină ar înjumătăţi numărul de accidente fatale de pe şosele, tehnologia utilizată împiedicând apariţia unor evenimente pe care un şofer obişnuit nu le poate intui. Exemplarul prius utilizat de Google funcţionează pe baza unui sistem de camere video care operează 360o, de senzori şi de hărţi GPS detaliate. 

Deşi maşina-experiment a fost testată implicit în traficul aglomerat din Los Angeles, aceasta s-a chitat până acum foarte bine de îndatoriri.

Prius-ul celor de la Google a fost implicat într-un singur accident, o maşină lovindu-l din spate la semafor.

via | Thegreencar

Comentarii (15)

  • Se poate
    Bravo Google
    10 4
  • nu-i adevarat
    uitati-va atenti la clip , e un om in scaunul soferului
    6 15
  • Sunt chiar 3 "pasageri" in acea masina! Asta inseamna insa ca o si conduce cineva?
    10 1
  • om pe scaunul soferului
    Normal ca este un om acolo!! Acesta este un test momentan, doar nu o lasa o masina pe strazi de nebuna sa calce pe toata lumea... :|
    15 3
  • Acum se explica declaratiile de saptamana trecuta. Nu reprezentau nimic altceva decat o reclama. Daca scot masina pe strazi si merge la fel de bine ca sistemul de evitare al impactului de la volvo o sa aiba firmele de asigurari multa treaba :))
    2 8
  • SI UNDE MAI E FARMECUL de a conduce, asa pot sa ma sui si sa stau in autobuz k tot aia e.
    5 3
  • SF
    Incetul cu incetul ne apropiem de filmele Science-Fiction facute acum cativa ani in care "soferii" erau simplii pasageri iar masina ii vorbeste soferului si conduce singura.

    Bun, asta e doar un inceput. Tehnologia asta implica si anumite riscuri, vad ca masina functioneaza cu Harti GPS si probabil se actualizeaza/se va actualiza automat. Dar ce se face in cazul in care pune mana un hacker pe harti, masina descarca acele harti si dupa merge prin paduri pentru ca asa ii zice harta.

    Oricum e doar un inceput, s-ar putea sa mai treaca inca 10-20 ani pana o sa se produca masini in serie cu astfel de dotare.

    Good work Google.
    6 1
  • Dr Felix
    MIE IMI PLACE SA CONDUC
    SI DACA VREAU SA CONDUC DE PLACERE VOI FI NEVOIT SA-MI FAC UN ABONAMENT LA UN CIRCUIT AUTO?!
    1 3
  • BrillClubKIA.ro
    Si placerea?
    Oare cati oameni ar cumpara aceasta masina? Ce calitati trebuie sa aiba un "sofer" care conduce o masina din asta? Daca se viruseaza softul sau da vreo eroare? In fine... Raman la placerea de a tine de volan si de a schimba vitezele :)
    6 3
  • georulz
    intrebare
    Oare cum ar merge intr-un mod sport, daca ar exista asa ceva? :D
    1 1
  • Codrin
    Tehnologie
    Din cate stiu eu exista tehnologie pentru aeronave pentru a decola si ateriza singure oriunde in lume insa - desi factorul uman este raspunzator de majoritatea accidentelor aviatice - este preferat inca sa stim ca exista piloti in cabina. (nu stiu daca vor fi eliminati vreodata)
    1 0
  • Codrin
    Fifth Gear - 10x01 - Self driving GTI
    exista un golf 5 care memoreaza traseul automat (incet) iar apoi merge sportiv - e foarte tare
    http://www.youtube.com/watch?v=U88UlyjM4Pc&feature=fvsr
    0 0
  • si totusi
    daca apare ,,blue screen'' ?
    3 0
  • @...
    Nu foloseste Windows, foloseste Linux, ca e de la Google. Alea nu dau blue screen ;))
    Interesant experiment, oare la noi cand o aduc sa o testeze?
    0 1
  • neata cristian
    cristi
    ce vrajeala pe fata se vede clar in videoclip ca are sofer sa ne lase cu povesti deastea
    1 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru