Noile tichete Rabla 2010 vor fi valabile doar trei luni

De Sebastian Toma
Publicat Joi, 11.03.2010
Din cauza discrepantei dintre numarul de autovehicule noi cumparate prin programul Rabla 2010 si numarul de vehicule casate, Guvernul a luat o serie de masuri de precautie pentru a evita specula si incuraja achizitia de masini noi.

Esential

50.000 de vouchere Rabla 2010 pentru persoane fizice vor fi emise saptamana viitoare pentru suplimentarea numarului de locuri disponibile in program.

Executivul a suplimentat numarul de tichete Rabla 2010 cu 50.000 de unitati si aplicat o masura inovatoare impotriva bisnitei. Guvernantii au decis ca noile tichete sa aiba o valabilitate de doar trei luni din momentul casarii vehiculelor in schimbul carora au fost primite. Astfel, valoarea de revanzare a acestui tichete scade drastic, iar bisnitarii vor fi nevoiti sa le vanda cat mai repede in cazul in care le achizitioneaza in scopul realizarii de profit. Suplimentarea programului Rabla 2010 cu inca 50.000 de vouchere extinde perioada in care unitatile REMAT vor accepta masini la casat cu cel putin o luna.

Cele 50.000 de tichete valorice au o valoare de 190 milioane de RON si urmeaza sa fie tiparite si trimise centrelor de colectare a fierului vechi incepand cu saptamana viitoare. Tichetele emise pana in aceasta data sunt valabile pana in luna noiembrie, deci posesorii actuali de tichete si cei 26.500 viitori posesori de tichete emise pana in 15 martie vor scapa de grija tichetelor care nu mai sunt valabile dupa trei luni.

Masura anti-specula din programul Rabla 2010 a fost luata dupa ce romanii au casat 32.500 de masini si doar 1.828 de tichete au fost utilizate pentru achizitia de masini noi. La fiecare 17 vouchere distribuite in cadrul Programului Rabla 2010, doar unul a fost utilizat pentru achizitia unei masini noi.

Daca toti clientii au folosit trei tichete valorice Rabla 2010 pentru a-si cumpara o masina noua, putem presupune ca au fost deschise doar 610 dosare de achizitie a unei masini noi. Pana la sfarsitul saptamanii trecute, romanii au deschis doar 458 de dosare de achizitie a unei masini noi, deci valoarea mentionata mai sus este extrem de aproape de adevar.

Decizia guvernantilor este cu atat mai neobisnuita in contextul in care acestia declarau in urma cu cateva saptamani ca nu sunt interesati de ce se intampla cu tichetele valorice de 3.800 de lei dupa ce le primesc clientii. La acea vreme, guvernantii declarau ca elementul important al programului Rabla 2010 este reprezentat de disparitia masinilor vechi de pe strazile Romaniei, nu eventuala bisnita care are loc ulterior cu tichetele valorice. Pretul unui voucher Rabla 2010 valabil pana in noiembrie este de 1.500-1.800 lei.

Via | EVZ

Comentarii (12)

  • Mircea
    Logica romanului...
    "Decizia guvernantilor este cu atat mai neobisnuita in contextul in care acestia declarau in urma cu cateva saptamani ca nu sunt interesati de ce se intampla cu tichetele valorice de 3.800 de lei dupa ce le primesc clientii."

    Nu vad de ce este atat de neobisnuita in conditiile in care obiectivele unui asemenea sunt de obicei doua:
    1. sa se scape de rable.
    2. sa se dea un impuls industriei auto prin stimularea vanzarilor de auto noi.

    Nicidecum scopul unui asemenea program nu este stimularea gainariilor (pentru ca asta sunt), specifice de altfel poporului asta. Cand e vorba sa castige rapid niste bani, romanul e foarte inventiv. Mai rau sta el cu munca sustinuta....
    13 0
  • @Mircea
    Din moment ce declarau ca nu ii intereseaza ce se intampla cu tichetele valorice dupa ce pleaca de la REMAT-uri cu doar o saptamana inainte si apoi se intorc cu 180 grade este neobisnuit.

    Sistemul asta putea fi implementat inca de la inceput, sau eventual o limita de proprietari ai voucherului si o limita de timp in care poate fi folosit.

    Decizia este tipica pentru politicienii romani, care isi schimba orientarea dupa cum bate vantul.
    12 0
  • adrian
    de necrezut
    pai si ce daca exista bisnita oricum acest tichet este nenominal si nu are nici o valoare daca ei nu cumpara o masina noua,daca ei raman cu tichetele pana n noiembrie or sa piarda si statul castiga prin casarea de rable pe moca,nu vad rostul tichetelor valabile pe 3 luni.
    5 3
  • Mircea
    @Sebastian
    De acord cu tine. Trebuiau din start sa impuna o asemenea limita. Ori au avut interese (asta inseamna ca sunt amatori de asemenea gainarii pina si guvernantii nostri - ceea ce nu m-ar mira), ori chiar nu se asteptau la semi-succesul asta: sa se ingramadeasca lumea sa scape de rable si totusi vanzarile de masini noi sa stagneze.

    Ce nu intelege "plebea" e ca in Romania patura care-si permite sa puna diferenta pina la pretul unei masini noi este destul de limitata, si aceasta patura sociala nu poate absorbi in totalitate preturile - deseori fabuloase (18-2000 RON) - pe care le cer samsarii de vouchere. Si pentru ce ? Care este valoarea lor adaugata ? Ofera ei ceva care sa contra-balanseze pretul cerut ?
    3 1
  • costel
    vouchere
    vor ajunge voucherele din vara sa le vanda pe doua paini
    12 0
  • andrei
    rabla
    trei luni valabil....? trei tichete predate 25 febr.acont platit pentru masina noua.masina noua deja sosita la firma dieler auto. (am stat in ea,frumusica!).dosar(cupoane,finantare,copii ci.etc).predate,trimise la Ministerul mediului.nici un raspuns de laMinister!aproximativ trei saptamani au trecut!mai trec cateva si pierd cupoanele! ?.
    8 2
  • Eroare
    "deci posesorii actuali de tichete si cei 26.500 viitori posesori de tichete emise pana in 15 martie vor scapa de grija tichetelor care nu mai sunt valabile dupa trei luni."

    Cred ca e destul de clar scris in articol.
    2 0
  • simion
    tichete
    ati pus-o baietii! o sa va folositi de tichetele, in scurt timp, dupa ce o sa va ridicati de pe wc! pretul lor in viitorul apropiat va fi foarte scazut!
    2 1
  • rabla
    guvernul trage tepe caseaza masini gratuit tot cel cu posibilitati financiare medii vor pierde in favoarea celor smecheri,se scade pretul masinilor in favoarea celor care oricum au 10 masini si isi mai cumpara una pe predarea masinii una singura al celor normali cu salar mediu si zapaciti de taxe ,oameni corecti care nu stiu sa speculeze sa faca bani cum se fac de 20 de ani in ROMANIA,CE SE POT FACE BANI PRIN MUNCA DOAR PRIN PACALELI...O NOUA PACALEALA A GUVERNULUI!!!????????
    1 0
  • AL DOILEA cec
    VA AMINTITI CUM A FOST CU BANI DEPUSI LA CEC PENTRU O MASINA ?EXACT ACEEASI SMECHERIE NE MANINCA BANI NU VIN APROBARI ITI PIERZI MASINA SI BANII,NU MAI SUNT VALABILE VAUCHERELE,PENTRU CEI MULTI ...SUNT VALABILE NUMAI PENTRU SEFI DE CE SA AVEM MASINI NOI NU SE MAI FACE DIFERENTA INTRE SMECHERI CEI CEI PROSTI SI CINSTITI CARE NU TREBUIE SA MAI AIBA NICI O MASINA ,TV,TELEFON....
    1 0
  • cripera
    prostia romaneasca
    cum sa nu fie prost poporul.nu intelege nimeni ca a aparut oferta cu predarea a 3 vaucere ptr a cumpara o masina noua?ce rindas are trei masini personale de predat pentru a beneficia de oferte.asa se inmultesc masinile in parcul auto,se infiinteaza o firma taxi,o scoala de soferi....pentru ei ,nu pentru noi.si gura lor trebe sa maninca ceva.
    0 1
  • PRETURI ACTUALE
    Echitabil este ca vanzatorul si cumparatorul sa imparta egal castigul si nu un sfert vanzatorul si trei sferturi cumparatorul.
    Sfat pentru cumparatori: verificati cu atentie valabilitatea vaucherului si nu cumparati fara verificare la dealer. SI DE PRINCIPIU NU CUMPARATI DECAT DE LA PROPRIETARI DACA VRETI SA EVITATI RISCURI INUTILE.
    Sfat pentru vanzatori: NU DATI VAUCHERUL DE POMANA, in prezent in general cumpara bisnitarii care au impus un pret de 8-900 lei si le revand celor cu adevarati interesati la 1800-2000 lei. ASTA DACA NU LE TRAG TEAPA.
    2 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru