STUDIU: Interdictia telefoanelor mobile la volan nu reduce numarul de accidente

De Sebastian Toma
Publicat Luni, 01.02.2010
Utilizarea dispozitivelor handsfree a eliminat o parte din efectele pozitive asupra reducerii accidentelor in zonele in care s-a interzis folosirea telefoanelor mobile la volan.

Un studiu efectuat de americanii de la Highway Loss Data Institute, organism afiliat IIHS, a relevat faptul ca interdictia utilizarii telefoanelor mobile la volan nu reduce automat numarul de accidente care au loc in zona afectata de interdictia respectiva. Astfel, cei de la HLDI au comparat numarul de coliziuni ale autoturismelor cu o vechime de maxim trei ani in perioada precedenta interdictiei de utilizare a telefoanelor mobile la volan si la trei luni dupa introducerea acesteia. Odata cu compararea acestor date, specialistii de la HLDI au luat in vedere si schimbarea obiceiurilor soferilor si a tiparelor de condus, precum si a fenomenelor care influenteaza aceste lucruri.

Americanii de la HLDI au eliminat astfel posibilitatea ca numarul de accidente din New York, District of Columbia, Connecticut si California sa fie schimbat de vreme, starea economiei si alti factori care influenteaza soferii. Soferii din zonele respective nu si-au schimbat obiceiurile la volan din cazua vremii sau a situatiei economice, iar fluctuatia de la o luna la alta a numarului de accidente a ramas la acelasi nivel atat cu trei luni inainte, cat si cu trei luni dupa ce a fost interzisa folosirea telefoanelor mobile la volan in zonele respective.

"Aceste legi nu reduc numarul de accidente, desi stim ca acestea au redus numarul de persoane care folosesc telefonul mobil atunci cand sunt la volan, iar numeroase studii ne-au aratat ca utilizarea telefonului la volan creste riscul unui accident.", a declarat Adrian Lund, presedintele IIHS si HLDI.

Nemultumirea cercetatorilor sta in faptul ca numarul de accidente nu a scazut atat de mult pe cat s-ar fi asteptat, mai ales in contextul in care utilizarea telefonului mobil la volan creste dramatic riscul de accident, iar numarul de persoane care folosesc in continuare telefoanele mobile atunci cand sunt la volan a scazut extrem de mult. Astfel, cercetatorii americani se asteptau ca numarul de accidente sa scada semnificativ, dar nu au reusit sa afle motivul pentru care acestea nu au fost inca reduse.

Seful IIHS si HLDI considera ca dispozitivele handsfree au cauzat aceasta problema, deoarece acestea sunt legale si le permit soferilor sa vorbeasca la telefon in timp ce conduc, lucru care “taie” din beneficiile acestei legi.

Via | Canadiandriver

Comentarii (1)

  • Opinie
    In vestul Canadei poti sa vorbesti linistit la telefon. Nu exista nici o restrictie. Dar eu cred ca vorbitul la telefon este totusi periculos. Daca bei o bere nu esti mai supus riscului de accident decat daca vorbesti la telefon. Asta cred eu. Nu inseamna ca si poti sa bei la volan.
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru