20 de lucruri pe care nu le stiai despre... TOYOTA

De Sebastian Toma
Publicat Joi, 25.06.2009
Cel mai mare constructor al lumii intra sub lupa rubricii "Stiati ca...". Citeste 20 de lucruri inedite din istoria marcii Toyota.

1. Prima masina Toyota a fost creata de Kiichiro Toyoda cu un an inainte de infiintarea diviziei auto a companiei Toyoda Automatic Loom Works, infiintata de tatal lui Kiichiro, Sakichi. La un an dupa acest episod, Kiichiro devenea presedintele Toyoda Motor Corporation.

2. Toyota detine actiuni la Isuzu Motors, Yamaha Motors si Fuji Heavy Industries – detinatorii marcii Subaru.

3. Numele companiei Toyota era initial "Toyoda", dupa numele fondatorului. In anul 1936, compania japoneza a organizat un concurs pentru desenarea noii sigle a marcii. Una dintre cele 27.000 de propuneri avea trei litere din alfabetul japonez Katakana, care erau amplasate intr-un cerc. In acel cerc scria "Toyoda", dar Risaburo Toyoda, a preferat sa schimbe numele in Toyota deoarece erau nevoie doar de opt miscari cu pensula pentru a-l scrie

4. Atat in limba Japoneza, cat si in unele dialecte ale limbii chineze, Toyoda inseamna, in traducere directa,"plantatie fertila de orez".

5. In perioada 1947-1960, Toyota a vandut automobile din clasa mica sub numele “Toyopet”. Constructorul japonez a trebuit sa renunte la acest nume cand a intrat pe piata din Statele Unite ale Americii, deoarece particula "pet" inseamna in engleza "animal de companie"

6. Cea mai vanduta masina a tuturor timpurilor este o Toyota. Modelul Corolla a fost vandut in 32.5 milioane de exemplare, prima generatie fiind introdusa in 1966. In 2007, un nou Corolla era produs la fiecare 23.2 secunde.

7. Modelul Corolla este atat de popular, incat este produs in 16 tari si vandut apoi in 140 de tari. Denumirea versiunii hatchback a acestui model a fost schimbata in Auris deoarece directorii Toyota considerau ca denumirea Corolla este "demodata".

Cateva tari inca pot sa cumpare inca modelul Auris cu numele de Corolla.

8. In anul in care Toyota a inceput productia lui Corolla, japonezii fabricau 50.000 unitati pe an. Niponii au construit ulterior o fabrica speciala pentru cel mai de succes model al lor, care a fost produs din acel moment intr-un ritm de 30.000 unitati pe luna.

9. Vehiculele Toyota sunt reciclabile in proportie de 85%, iar metalul nefolosit din fabricile Toyota este reciclat in proportie de 99%.

10. Masina oficiala a Imparatului Japoniei este o Toyota Century Royal. Initial, familia regala japoneza comandase cinci unitati ale acestui model, dar Toyota a fabricat doar patru, din cauza costurilor aferente fiecarui automobil. Acest model este creat exclusiv pentru Familia Regala Japoneza si este echivalentul lui Bentley State Limousine.

11. In anul 1950, Toyota a trecut printr-o criza financiara interna. Japonezii au infiintat atunci Toyota Motor Sales Corporation, divizie care se ocupa de problemele de marketing ale companiei.

12. In anul 1999, Toyota a sarbatorit productia a 100 de milioane de vehicule fabricate in Japonia. Primele 50 de milioane de vehicule produse intern au fost fabricate pana in 1986.

13. Corporatia Toyota detine cinci marci: Toyota, Lexus, Scion, Hino si Daihatsu. Marca Hino este distribuita doar in Japonia, marca Scion este destinata doar Satelor Unite, iar marca Daihatsu produce atat autovehicule compacte, cat si motoare industriale.

14. Toyota a construit si prototipul unui avion, intitulat TAA-1, care a zburat pentru prima data in anul 2002. Gratie faptului ca detine un pachet de actiuni in cadrul companiei Mitsubishi Aircraft Corporation, Toyota face parte din grupul de investitori care vor lansa avionul Mitsubishi Regional Jet.

15. Desi Toyota a devenit cel mai mare producator de automobile din lume in anul 2008, surclasand compania GM, producatorul japonez este unul dintre liderii industriei auto inca din anii 1960, fiind inca de pe atunci mai productiv decat rivalii sai.

Inca de la acea vreme, compania Toyota este cunoscuta pentru calitatea produselor sale si calitatea sistemelor de productie.

16. Toyota Prius ruleaza in marsarier doar cu ajutorul motorului electric. Proprietarii primei generatii ale acestui model nu puteau schimba postul de radio in timp ce rulau in marsarier

17. Desi modelul se afla in al 13-lea an de cariera de piata, Toyota nu a inlocuit nici un set de acumulatori in cadrul sistemului de garantie. Modelul Prius a fost introdus pe piata din Statele Unite ale Americii din cauza vanzarilor slabe inregistrate de acesta in Japonia.

18. Toyota Prius nu are pedale propriu-zise de frana si acceleratie. Elementele pedalierului sunt de fapt doua piese care seamana cu pedalele conventionale, dar sunt controlate prin intermediul curentului electric. Frana si acceleratia sunt aplicate in mod electronic.

19. Toyota Prius are un consum urban mai scazut decat nivelul consumului extra-urban. - Toyota are sapte principii de baza, care se invart in jurul respectului pentru cultura si obiceiurile tarilor in care sunt vandute modelele constructorului japonez, cat si in jurul a dezvoltarii durabile si stabile.

20. Strategia de productie a companiei Toyota este gandita astfel incat japonezii sa fabrice doar numarul de automobile necesar, folosind doar piesele comandate, care sunt programate sa ajunga la fabrica exact atunci cand este nevoie de ele.

Taguri: Toyota

Comentarii (24)

  • Adrian
    toyota
    Interesant.Keep up the good work !
    14 3
  • aditza
    interesant dar astept si cu Skoda :D
    8 8
  • Andrei.P
    Astept cu nerabdare si un articol despre alfa :D foarte misto si asta cu Toyota
    11 3
  • Corporatia Toyota detine patru marci: Toyota, Lexus, Scion, Hino si Daihatsu. 1 2 3 4 ... 5 ?!? :)
    16 0
  • @automarket
    interesant ca lasati un astfel de comentariu pe site si mie mi-ati sters un "fuck".dar e ok si asa.numa sa stim daca ne putem injura, ca ne-am saturat de insulte gen "esti papagal, prost idiot".cu ijuraturi mai asezonam chatul de la voi.ca la futball tati.

    anyway, 2 modele imi plac de la toyoda, si anume corolla a86, o legenda si supra din '90;desi este o copie dupa un model american, este superba.
    4 1
  • Daihatsu
    Nu mai detin actiuni la Daihatsu ???
    de cand ?
    incomplet articol, 4 din 20 de puncte sunt despre Prius :(
    se putea mai bine!

    Asteptam despre Acura, Lexus si Infiniti :)
    7 2
  • @ mowgli
    Salut,

    Comentariul respectiv nu a fost moderat la timp, si de aceea a aparut pe site .

    O seara buna!
    4 0
  • mircea
    @CTR
    Evident ca e incomplet, nu are nimeni pretentia de a transcrie totul despre o marca sau alta in 20 de puncte. Nici macar nu trebuie sa fie cele mai importante legate de marca respectiva.

    Vor veni si celelalte marci.

    @all: Multumim pentru aprecieri.
    7 0
  • marius
    gata...
    Maine ma duc sa`mi fac leasing la o "plantatie fertila de orez":)).
    Beton punctul 20..
    5 0
  • corina
    detinatoare de Toyota, pot spune ca o simt lipita de mine cand o conduc si cateodata face chiar mai mult decat as putea eu.
    5 0
  • george
    ASTA ERA SI IDEEA
    @ Corina

    Ca masina sa faca ceea ce nu poti tu, altfel nu ai mai avea nevoie de ea....
    Probabil vroiai sa spui altceva dar nu ai gasit cuvintele potrivite...

    PS. Si alte masini se lipesc de detinatori...
    4 2
  • @Admin
    Fain articol. Vorba lui Trump: "Keep up the good work". Cand eram de vreo 10 ani eram fan Toyota, pana mi-a aparut in cale Mercedes :)) Sunt intradevar masini foarte bune si fiabile. Personal imi plac modelele Celica. Un lucru care nu imi place la Toyota este designul si personalitatea ca marca...in rest no comment.
    4 1
  • ???
    eu stiam ca cea mai vanduta masina a tuturor timpurilor e Vw Beetle....
    oricum frumoasa serie de articole...
    2 3
  • JIT
    La punctul 20 procesul se cheama Just-In-Time, este una dintre inventiile japoneze care i-a adus unde sunt... din cauza faptului ca sunt cam inghesuiti pe insulita aia a lor, terenul e mai scump decat (a fost) in Pipera, prin urmare nu e rentabil sa tii stoc. De aici JIT, TQM, 6Sigma, etc...

    Bravo Automarket pentru articol. Nu sunt prea multe 'picanterii' in bucataria Toyota, sunt baieti seriosi, iar masinile lor sunt extrem de plictisitoare (parerea mea, desigur, nu aruncati cu pietre), desi fiabile si cu o calitate de fabricatie foarte buna.
    5 0
  • @raul
    mi se pare ca broscuta e pe 3, dupa corolla si civic, trebuie verificat !
    2 1
  • Florin
    Bravo
    punctul 20. e cel mai tare. daca l-ar adopata si romanii nu numai in industria auto, cred ca am avea calitate mai ridicata
    2 0
  • @Florin
    Dacia foloseste deja sistemul "Just-in-Time" in cadrul fabricii sale de la Mioveni.
    5 0
  • prudentul
    implementare în România
    Am lucrat într-o multinaţională care produce componente auto. Trebuie să spun că, în versiunea autohtonă, alimentarea Just In Time nu aducea nici un avantaj, Six Sigma Lean era doar pe planşele cu grafice de care te impiedicai la tot pasul iar principiile Kaizen erau doar teoretice. Personal am propus mai multe măsuri pentru eficientizarea activităţii. Nu numai că nu s-a simplificat nimic, dar s-au implementat măsuri care au dus la mărirea efortului pentru aceleaşi rezultate. Tot ceea ce era simplu şi eficient a fost înlocuit cu chestii stufoase şi care nu au adus nici valoare adăugată, nici uşurare muncii.

    Singurul lucru care funcţiona constant şi impecabil era presiunea continuă. Cantitate, cantitate, cantitate !!! Repede, mai repede, cât mai repede!!!
    6 0
  • asmaticu
    toy ota
    pacat doar ca unele motoare de pe modele de "top" sunt de toata jena... (sper sa nu mai apara vre-un specialist d-ala care schimba un bec cu 80 de militieni sa ma contrazica...)
    Si poate e bine sa se precizeze si cate generatii are modelul Corolla si ce deosebiri sunt intre ele asa ca... e vorba doar de acelasi nume...
    1 2
  • AndreiRN
    HINO
    Punctul 13.
    Hino se vinde chiar bine in USA.
    1 0
  • Hino
    Hino se vinde si in Statele Unite
    http://www.hino.com/
    0 0
  • buna masina dar urata cu draci
    Masina numai buna pt femei...ele nu se uita sub capota....ci la cum arata.....este si urata si proasta....iar modelele vandute in america sunt mult mai bine facute ca cele vandute la ei sau la noi...asta asa ca sa stiti ca am condus si modelul pt euro si pt sua....multe diferente..si tot nasoala....tehnologie multa pusa pe un motor de kkt chiar daca se folosesc de ceva vreme inginerii de la Toyota de tehnologia prelucrarii prin sinterizare a piselor si ansamblelor de la motor.....mai au de mancat pana la europeni si mai ales pana la nemti....care stiu sa faca si motoare si masini
    cica toyota este fiabila .....este dar mai are loc si pt mai bine....
    japonezii sunt buni ei si am respect pt ei si mai ales pt ordinea lor si acuratetea cu care fac lucrurile
    Multumesc automarket pt articol astept sincer ceva mai mult adica un nou articol despre BMW cu mai multe detalii ceva de genul " cum seria 7 si mai precis 750...costa 94 de mii standard si aproape 170 de mii full si poate aflam dc nu au nimerit podiumul cei de la mercedes la premiul pt cel mai bun motor decat la cea mai mare motorizare dupa piatza si asta cu ajutorul AMG" SANATATE SI MS INCA O DATA PT ARTICOL
    2 4
  • design toyota
    poate corolla, versiunea europeana are design ul exterior putin anost... dar interiorul arata excelent, f bun calitativ, motoarele aspirate sunt printre cele mai bune la cilindreea lor, iar noua avensis arata chiar bine si are si motoare bunute!
    @ jonny: off topic: e bine ca ai de unde sa alegi atatea optiuni pt un sapte!! daca i ar fi crescut pretul de baza era mai rau!!
    * mercedes a obtinut total aiurea premiul pt motorul ala de 6,2l; bmw are cel putin 2 motoare cu muuuult mai bune: 4,4l de pe x5/x6M si 6l de pe 760i.. cu siguranta unul din aceste motoare va castiga premiul la anu'!
    numai bine!
    0 0
  • masinile japoneze sunt cele mai bune
    Sunt absolut convins ca, daca ar trebui sa-mi cumpar o masina acum ar fi tot una japoneza.Am un Nissan produs in Anglia la sfarsitul anului 2000 si sunt f multumit de el.In acea perioada (cand l-am luat, prin 2002) avea cea mai mica rata de servis, Acum am inteles ca cea mai mica rata de servis o are toyota yaris.Sunt foarte fiabile, au un consum mic si sunt destul de rezistente
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru