2020: Călătoriile cu maşina vor fi mai ecologice decât cele cu trenul

De Sebastian Toma
Publicat Miercuri, 25.04.2012
Richard Parry-Jones, un inginer reputat în industria auto, estimează că o călătorie cu maşina va emite doar 25 de grame de CO2 per pasager în 2020, semnificativ mai puţin decât o călătorie cu trenul.

Cele mai eficiente automobile ale anului 2020 vor fi mai puţin poluante decât trenurile electrice de mare viteză aflate în serviciu în prezent. Vestea vine de la Richard Parry-Jones, unul dintre cei mai respectaţi ingineri ai industriei auto, care a vorbit la o conferinţă din Londra pe tema transportului inteligent din viitor. Potrivi estimărilor lui Parry-Jones, un automobil ecologic lansat în 2020 va emite aproximativ 40 de grame de CO2 pe kilometru, ceea ce se traduce în 25 de grame de CO2 pe kilometru pentru fiecare pasager, valoare comparabilă cu majoritatea trenurilor electrice folosite de marile căi ferate ale lumii.

"Vorbim despre o dezvoltare remarcabilă, având în vedere faptul că media emisiilor de CO2 per automobil era de 140 de grame per kilometru în anul 2000.", a completat Parry-Jones. Specialistul în transporturi declară că sistemul britanic de căi ferate nu este pregătit pentru creşterea traficului, acesta fiind deja supraaglomerat. În viziunea sa, finanţarea privată este soluţia pentru îmbunătăţirea căilor ferate din Regatul Unit.

Cele 25 de grame de CO2 pe kilometru calculate de Parry-Jones reprezintă o medie, luând în vedere faptul că majoritatea vehiculelor aflate în circulaţie au 1.6 ocupanţi. Secretul acestor automobile ecologice va fi posibilitatea de comunicare de la distanţă, permiţând să informeze sistemele de management ale traficului despre ritmul în care se circulă pe anumite secţiuni, pentru a preveni un ambuteiaj care va duce la creşterea consumului de carburant pentru toţi participanţii la trafic.

Via | Autocar | Sursa Foto

Comentarii (7)

  • Really?!
    Vestea si mai grozava ar fi sa se produca minunea cea mai minunata a tuturor minunilor: ecologizarea totala a lui...coca & piti. De sila, de nevoie, nu conteaza cum, important va fi sa-i vedem pe cei mai "kinky" dintre locuitorii planetei cum stau ca toti amarastenii sa si le bage in priza...Masinile electrice, desigur. Cancios vitezos musculos...Singura alternativa la "zmecheria" consacrata va ramane viteza de...infulecare a shaormei "cu de toate" si de galgaire a "divinei" cola. Pentru dansul. Pentru dansa...smartphoane, super-balcoane, mall-toane si ochelari de firma, faraoane!
    9 23
  • AndreiRN
    Eficienta
    Eficienta a crescut enorm si va creste in viitor odata cu spargerea monoplului petrolier.
    Technologia este duficient de avansata astazi pt a face schimbari majore dar se misca intr-un ritm lent din motive diverse.
    Dar oricum noi vom fi generatia care vom trai aceste schimbari in transportul de persoane.
    Dar iarasi face parte din realitatea zilnica indivizi care au scapat de la institutiile medicale si/sau traiesc intr-o lume virtuala personala.
    9 3
  • 10+
    @SaabCuantic ai un 10+ de la mine!!!
    4 9
  • @SaabCuantic
    Indiferent cu cata emfaza o exprimi, tot mistouri ieftine sunt ce faci tu... Asocierea oricarui lucru cu pitipoancele si cocalarii e un reflex tipic romanesc intrat in peroratia unor neaveniti. Totusi privind inapoi, ce scrii tu nu va avea nicio valoare pentru cei din 2020 si nimeni nu-si va aminti de tine.
    Masinile electrice sunt o solutie de viitor ce va deveni tot mai accesibila celor multi. Masinile electrice sunt aici sa ramana. Ca nu accepti tu... who cares?!!
    16 3
  • eu nu as pune un asa mare "pariu cu vremurile". Masinile evolueaza, dar trenurile nu-s chiar de domeniul trecutului.

    ete un articol (in engleza, dar merge goangleTranslate destul de bine) :
    http://web.mit.edu/newsoffice/2012/profile-sadoway-innovative-approach-batteries-0423.html
    despre un nene si o inventie :)
    acelasi nene, intr-un "spici" la TED : http://blog.ted.com/2012/02/29/reinventing-the-battery-donald-sadoway-at-ted2012/

    asemenea inventii pot sa aduca "pe pamant" enerfia vantului si a soarelui, intr-o forma continua pe care te poti baza 100% din timp.
    3 3
  • @unckle
    Bateriile evolueaza in ritm accelerat fata de trecut, dar solutia "bateriei viitorului" nu cred ca va veni de la americani, ci de la japonezi.
    10 2
  • Vasi...parcă ne debarasaserăm de bolşevism...sau nu?
    Poporul acesta, cu toate păcatele lui milenare, nu-i va recunoaşte nicicum şi nicicând ca provenind din fibra lui etno-spirituală pe slugoii făţişi ai întunericului gen coca & piţi. Punct fără contrapunct! "Cei din 2020"?! Neică, ne îndreptăm implacabil către finish & judgment, nu către conturarea unor peisaje humanoide futuristo-fabuliste de tip Star Trek. Şi să fie sănătoşi toţi cei care "nu dau nici măcar o para chioară" pe persoana mea sau pe ideile mele, căci nu eu voi răspunde în locul lor şi nici invers, ştii tu în ce sens...Dacă vom mai fi suportaţi acolo Sus până în 2020 şi după, va fi numai datorită milei nemărginite a Proniei! Şi, cum mintea ta bate numai până la borna 2020 (poartă-n casă!), fii convins că nici semenii tăi arondaţi veşniciei nu-şi vor mai aminti de mata'...Mulţămit? Dacă m-ai fi atacat strict pe tema SAAB, ţi-aş fi replicat doar atât: (*). Dar eu repudiez de regulă răutatea gratuită şi autoinvitată...On topic: evident că şi eu admit tehnologiile "alternative", dar prefer biocarburanţii pe motiv de consecvenţă...turbo. Având în vedere că destule loturi agricole ale scumpei noastre patrii capitaliste zac necultivate de atâta amar de vreme doar fiindcă suntem noi toţi nişte ciufuţi maniaco-obsedaţi de prea zaharisita "muncă" biro-cyber-telectuală şi de şi mai delicioasa boierire în supraaglomerările acestea urbane, ultradinamizate în cel mai pur stil bovin, oare n-ar fi natural şi mai plăcut, inclusiv pentru impresia celor de Sus, să ne lăsăm complet de flatulenţele metropolitane şi de patimile consumiste, să ne trezim copăcel din maladiva şi inutila letargie shaormisto-acidulată, să înşfăcăm vârtos ad labam terifianta (câh! agheazmă!) sapă şi să purcedem cu avânt patriotic şi conştiinţă proletară spre lucrările salvatoare, dacă nu mântuitoare, ale mult prea hulitului cernoziom, astfel încât să avem efectiv ce să alimentăm de la bio-pompă (un BioPower, de ce nu?) ? Sau, dimpotrivă, "ţării cât mai mult cărbune", căci sursa nucleară este prea periculoasă, cea hidrologică a fost parazitată de băieţii cu ochi albaştri, pardon, băieţii deştepţi, cea eoliană implică prea multe investiţii, iar cea solară...hai, bre, să fim serioşi. Dacă optăm pentru reabilitarea industriei miniere, hop o rezolvăm şi cu generarea electricităţii ieftine şi bune pentru amatorii de "electrice". Hm? Cui i-ar surâde aceste propuneri "perimate", "fanteziste" şi "obraznice"?...Aaaaa, visam şi eu, doar n-am dat cu parul. Pardon, cu bâta de baseball, deoarece parul pare un termen nepermis de rustic, câh...
    2 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru