Autostrada Transilvania va fi gata abia în decembrie 2012

De Sebastian Toma
Publicat Luni, 02.05.2011
Termenul de finalizare a Autostrăzii Transilvania a fost amânat cu un an, informează Mediafax. Potrivit agenţiei româneşti, autostrada care duce din Braşov la Borş va fi gata în decembrie 2012.

Esential

19 luni au mai rămas până la termenul nou de finalizare a Autostrăzii Transilvania. Doar 10% din suprafaţă a fost construită.

În urma întărzierii plăţilor pentru lucrările efectuate de Bechtel în 2010, conducerea companiei respective a redus ritmul de lucru pentru Autostrada Transilvania, lucru care va duce la amânarea termenului de finalizare a acestei lucrări. Mai precis, Autostrada Braşov-Borş trebuia terminată până în decembrie 2011, dar noul termen vizează finalizarea lucrărilor până în decembrie 2012. Autostrada Transilvania nu este la prima întrerupere, proiectul fiind sistat şi în 2005, când autorităţile române au început să reanalizeze contractele încheiate de guvernarea precedentă.

Proiectul Autostrăzii Transilvania a început în 2004 în baza unui contract cu o valoare de 2.2 miliarde de euro. Constructorul a rămas acelaşi – americanii de la Bechtel, dar statul român a schimbat între timp partidul de guvernământ şi mai mulţi miniştri ai Transporturilor şi ai Finanţelor, care au avut viziuni diferite în privinţa acestui proiect. La aproape şapte ani de la debutul lucrărilor, cei de la Bechtel au construit puţin peste 10% din traseul total, care are o lungime de 415 kilometri.

Anca Boagiu, actualul Ministru al Transporturilor, a declarat recent în cadrul unui interviu acordat celor de la Ziarul Financiar că nu există niciun ban pentru Bechtel până în vară, când este pregătită rectificarea bugetară.

Aşadar, lucrările pentru tronsonul Suplacu de Bărcău – Borş, nu pot fi finalizate. Pe parcursul anului 2010, statul român a achitat 965.1 milioane de lei, din care 867.8 milioane reprezintă datorii aferente anului 2009. Suma de mai sus le-a fost plătită celor de la Bechtel, care vor mai primi încă 8.5 miliarde de lei până la finalizarea proiectului, dacă lucrările se derulează conform programului. În schimb, pentru anul 2011, Autostrada Transilvania va primi 148 de milioane de lei, informează cei de la Mediafax.

Statul român le datorează americanilor de la Bechtel 104 milioane de euro, plus penalităţi de 2.28 milioane de euro. Contractul cu Bechtel nu este singurul în care statul român a avut probleme, finalizarea Autostrăzii A2 fiind şi ea întârziată, de data aceasta de rezilierea contractului din partea românilor, urmată de plata integrală a datoriilor şi a remuneraţiei francezilor de la Colas.

Via | Mediafax

Comentarii (20)

  • DAN_GRC
    Sigur ca da...nu ca 2012 ar fi un an electoral, este doar o coincidenta asa zisa finalizare la sf lui 2012...
    39 0
  • NU SUNTEM IN STRAE DE NIMIC
    Ministerul de transport nu face nimic .......acest minister stie decat sa ia taxe si impozite ....
    32 1
  • BaditzaEx
    cati ministri, LACOMI, au fost , s-au perindat pe la ministerul asta
    s-au imbogatit ( vezi inclusiv ZEUS ) si NIMIC n-au facut !!!, in schimb banii ai mei, ai tai, ai tuturor au fost incasati si papati la greu ...nu mai e vorba de bani, e vorba e anii din viata a romanilor furati
    Atatea minciuni, gogosi vandute ca intr-un film alb-negru mut in care rolurile principale ale lui Stan si Bran, ale politicianului de Dambovita se distribuie si se castiga in fiecare an electoral, vreau in schimb sa dau de partea filmului in care Prostimea se inarmeaza cu torte, furci si ragete, mugete si incepe sa-mi fugareasca dragul nostru politician !!!
    19 2
  • pai se finalizeaza in 2012 pt ca este an electoral! la noi in tara avem nevoie de cineva dur sa curete gunoaiele de politicieni din Romania!
    10 1
  • Opinie
    Cred ca era mai utila terminarea autostrazii Nadlac-Arad-Timisoara-Lugoj-Deva-Sibiu. Aveau de castigat mai multi oameni (Ardeal-Banat-Oltenia) si e ruta cea mai circulata spre Occident. Sectiunea Szeged - Mako au terminat-o ungurii in nici doi ani. Eu nu cred c-o vor termina nici anul viitor dar vor mai gasi cateva zeci de mii de prosti care sa-i creada, culmea, majoritatea fara masini, si sa mai castige niste voturi. Batalia au pierdut-o insa se pare ca vor un razboi cu propriul popor.

    @ Automarket
    Cand scrieti de cele 4 milioane de biciclete portocalii ce vor veni la anul din China? Faceti o sectiune ”biciclete”.
    9 6
  • sintagmele "Autostrada" si "va fi gata" in aceeasi propozitie?
    6 0
  • PanaMea
    E clar...
    O sa fie gata pe 22-12-2012 nu?
    11 0
  • Andrei
    @Bethurbazal , multe din firmele portocalii au deja biciclete din China.Firma Elis pavaje din judetul alba arhicunoscuta ca firma "portocalie" a dat angajatilor biciclete portocali aduse din China!!! Aceasta firma Elis repara fara motiv drumuri doar ca sa aiba de lucru! Nu ma credeti mergeti in Sebes ,Alba si vedeti cum scoate dale puse tot de ei in urma cu 2 ani, care nu necesitau schimbare.Aici sunt banii dvs!! In firmele "portocali".
    5 0
  • Ce este timpul? O unitate de masura diferita, pentru fiecare fiinta cugetatoare, in functie de pozitionarea ei in spatiu.
    Sunt curios care v-a fii costul final.
    4 0
  • SaabCuantic
    va fi gata si ne va da gata
    Trebuie sa-i credem pe baietii "dastapti" ca o vor finaliza la termenul anuntat, nu-i bai, dar, desi la prima vedere factorul calitate n-ar trebui luat in discutie, in acest sens stand garantie, nu-i asa?, adjectivul "americana" atribuit firmei executante, fiti siguri ca nu peste mult timp va suferi si tronsonul respectiv de sindromul "desprinderii de material" de tip A1 Buc-Pitesti si ce va fi mai placut atunci decat sa ne inghitim dintii sariti din alveole exact cand ne va fi lumea mai draga, respectiv in plina viteza...O sa alunece mai usor cu apa minerala, dar mai incercati si alte sortimente, eventual "Izvorul Minunilor", ca tot nu se prea vinde.
    5 0
  • ever never
    Nu o vor termina nici in 2200 daca nu vin americanii cu finantare.Sintem prea paduchi sa platim atitia bani.Pe culoarul 4 nu sintem in stare sa ne platim partea de 15% de contributie,daramite aici,si la preturi de zici ca e pavata cu aur,asa cum lucreaza nemernicii aia de la Bechtel.Oricum,e o mare minciuna cind spun ca au incetinit ritmul lucrarilor,de fapt nu se mai lucreaza deloc pentru ca au dat afara muncitorii.Asa ca nu mai visati la autostrada.Sint niste lepre ordinare.
    7 1
  • nu e corecta stirea
    Mediafax spune ca nu au cum sa finalizeze autostrada Bechtel in 2012 conform termenului din contract si trebuie ca acesta sa fie prelungit.
    Probabil ca nu va fi gata nici in 2015, avand in vedere ca in 7 ani au fost construiti 50 de km de autostrada, iar anul acesta nu a fost alocat niciun ban.

    Autostrazile in Romania sunt un mare dezastru.

    Citeam recent ca Spania a dat in folosinta, din '90, mai mult de 8.000 de km.
    Sa traim bine!
    7 1
  • siguuur!
    Or sa termine la pulivara!!! Niste hoti!
    9 0
  • Cine crede ala e !!!
    Cine draku ii mai crede pe astia ?
    Poate idiotii si redusii mintali, ca un om sanatos la cap ar trebui sa se uite in alta parte cand apar ei la televizor.
    4 0
  • Care e autostrada
    Apa de ploaie, noi nu avem nevoie de autostrazi. Asta este retorica lui Voiculescu care vrea sa fure sarea... noi avem nevoie de chelnari si semintari burtosi semianalfabeti si manelisti care sa voteze dupa cum le canta Guta.
    4 0
  • ha ha ha
    ha ha ha
    Asta v-a trebuit.......SA TRAITI BINE ...si BASE cu DINSII PE TINE .....daca ati fost fraieri si i-ati votat acuma suferiti BAI FRAIERILOR.....de dat din gura dau si babele pe la tara....daca nu ne unim sa-i gonim din tara, tot asa o vom duce....si n-avem cum altumva, cu oameni cumparati cu mici cruzi, bere pe care o arunca la gard, galeti, sticle cu ulei mucegait si alte timpenii ordinare la care pun botul o gramada de ROMANI batuti in cap si dupa aceea se intreaba de ce o duc asa de BINE...datorita lor, ca-s batuti in cap, de aia...haida pa...
    4 2
  • SaabCuantic
    touche!
    @ha ha ha, chiar ca...ha ha ha! Ai stabilit cel mai realist diagnostic al tavalugului de idiotenie populara care ne sufoca necontenit de 21 de ani incoace...Eu am presimtit inca de acum vreo 9-10 ani, cand PDL (pe atunci, in forma PD) insemna doar un grupulet discret nu prea bagat de nimeni in seama si cand tara era disputata copios de hienele din PSD, ca acest partid care nu releva un impact deosebit pe "esichierul politic" al acelor timpuri "rosii" colcaie intr-ascuns de serpi veninosi, inselatori, maiestuosi in arta manipularii si care de-abia isi tin lacomia devoranta in frau...Sa ma usuc daca mint; imi inchipuiam ca delirez totusi si ca as fi prea tampit ca sa mi se implineasca previziunea...Aveam si un argument solid de partea mea, Gica contra cum sunt de obicei, in sensul ca le ziceam altora: "Vedeti ca adevaratul pericol pentru tara va veni de unde ne vom astepta cel mai putin" , dar lumea nu ma credea, vezi Doamne ca nimeni nu se putea masura cu PSD-ul...si uite cum am avut dreptate eu si cei care au gandit ca mine...De la faza celebra cu lacrimile de brontozaur ale clovnului national Baselu la alegerile din 2004 m-am dumirit pe loc: "Da, clar, chiar o s-o belim cu totii! Si Nastase este un mafiot sadea, dar macar nu ne crede atat de tolomaci precum ne crede licheaua asta de marinar esuat pe uscat!". In fond, la ce sa te astepti bun atata timp cat PSD+PDL=fostul FSN, adica fostul PCR, adica fostii aplaudaci sarguinciosi de la "congresele impuscatului", adica fostii taietori si spanzuratori din teritoriu; nu uitati de avertismentul vesnic viu al lui Lenin: "Sa va feriti de lupul flamand si de burghezia comunista!"...mai ales de cea naparlita post-comunista !!!
    Revenind la prezent, haideti sa nuantam putin un mai vechi dicton si va rezulta versiunea urmatoare: "Spune-mi cu cine votezi ca sa-ti spun ce creier de cercopitec posezi"...
    1 1
  • Mai tari decat japonezii
    mai au de facut vreo 350 de km...avand in vedere ca in multe locuri nici macar nu s-a sapat o fundatie, daca o termina in 1 an, am fi mai tari decat japonezii
    2 0
  • mariusm69
    autosrada
    cum sa fie gata. cindamericani si turcii se grabesc sa-si duca utilajele de lanoi ,in kosovo si oman
    1 1
  • autostrada
    o sa fie gata cand a fi mama inca odata mireasa
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru