BMW a patentat un turbocompresor electric revoluţionar

De Sebastian Toma
Publicat Joi, 03.11.2011
Nemţii de la BMW se pregătesc pentru o revoluţie a motoarelor supraalimentate. Mai precis, ei au patentat turbocompresorul electric, menit să elimine întârzierea la răspuns a motoarelor turbo.

BMW a patentat un turbocompresor electric destinat motoarelor supraalimentate care ar putea revoluţiona industria auto prin performanţele sale. Primele schiţe ale patentului au fost publicate de cei de la F30Post.com, o comunitate axată pe noul BMW Seria 3, iar proiectul promite să elimine întârzierea specifică motoarelor turbo. Deşi noile motoare TwinPowerTurbo de la BMW aproape că au eliminat întârzierea la răspuns la apăsarea bruscă a pedalei de acceleraţie, nemţii vor să fie siguri că nu le va mai duce nimeni dorul motoarelor aspirate de cilindree mare. Spre deosebire de simplele compresoare electrice disponibile pe piaţa aftermarket, sistemul celor de la BMW este adânc înrădăcinat în turbina convenţională.

Pe scurt, sistemul ajută turbina să atingă o turaţie la care începe să furnizeze presiune, pentru a optimiza performanţele şi răspunsul la acceleraţie. Atunci când nu mai este necesar motorul electric, acesta funcţionează ca un alternator pentru a-şi încărca propria baterie.

Sistemul are două ambreiaje şi permite decuplarea „părţii reci” a turbinei de „partea caldă”, unite în mod tradiţional de un ax, în locul căruia a fost amplasat un motor electric şi două ambreiaje. O altă funcţie a acestui sistem este limitarea turaţiei maxime a turbinei, eliminând necesitatatea unui wastegate tradiţional.

Pentru moment, nu există nicio informaţie referitoare la data la care va fi introdusă această tehnologie în producţia de serie şi pe ce model. Unele voci spun că viitorul M3 va fi primul beneficiar al noului patent. În orice caz, tehnologia patentată de cei de la BMW ar putea reprezenta adevăratul secret din spatele motoarelor "tri-turbo", cu excepţia cazului în care nemţii mai au încă un as sub mânecă.

Via | F30Post.com

Comentarii (15)

  • BMW
    Cumva ,e o evolutie la care ne asteptam,dar ideea amplasarii motorului electric e una de exceptie!
    10 2
  • da, ma rog!
    bmw vine acum cu o "mare inovatie", turbocompresorul electric, cand alte firme au deja tot motorul electric: renault-nissan, mitsubishi e.t.c..
    7 31
  • saracu barichelu
    Dar Mini E si seria 1 electric (bmw active E) ti-au scapat asa-i ?
    15 1
  • nu am inclus Mini E si seria 1 electric (bmw active E) nici macar in categoria e.t.c. pentru ca spre deosebire de cele enumerate de mine acestea nu se vand (s-au dat doar in leasing pentru teste unui numar mic de persoane)
    cand o sa apara i3 va avea si bmw masina electrica
    3 16
  • @barichelu
    Ca sa iasa bine i3 trebuie bagate la teste mini si seria1. bmw nu isi permite sa se arunce pe piata precum renault-nissan si mitsubushi etc
    6 2
  • Exista oameni pe planeta asta atat de prosti, ba atat de prosti incat sunt in stare sa creada ca BMW nu e in stare sa faca o masina complet electrica...bineinteles acela poate fi doar un fan Renault, dar cand stai si te gandesti cat de mare e prostia in tara asta...
    Einstein zicea: "Doua lucruri stiu sigur ca sunt infinite: universul si prostia omeneasca. De a 2-a nu sunt 100% sigur"
    6 1
  • oricum bmw e specialist in chestii marunte actionate electric;
    daca nu ma insel la ultimele modele are chiar si geamurile actionate electric.
    dar sa faca si el un model cu motor electric, care sa poata fi cumparat, ca de testat testeaza de ani de zile si motorul pe hidrogen si tot degeaba
    0 11
  • @barichelu
    Barichelu, tu crezi ca motorului pe hidrogen nu i-a dat drumu(spre vanzare) fiindca nu e bun ?:)) tu esti chiar pe dinafara...problema e ca nu e pregatita lumea pentru masini cu hidrogen, e greu de stocat in statii de alimentare. Motorul pe hidrogen de la bmw merge f bine si e f sigur chiar si la un impact puternic (asta in cazul in care sti cum se comporta hidrogenul intr-un rezervor). Probabil asa e si cu masinile full electrice...tu esti pregatit sa iei una full electric ? sau prietenii tai ?
    http://www.youtube.com/watch?v=Pohu--Ij7BA

    Sunt curios ce pregatire ai tu barichelu in domeniul auto :)
    5 0
  • Nu stiam ca renault si mitsubishi au inventat electricitatea. Pai asta inseamna ca BMW ar trebui sa le plateasca drepturi de autor!
    2 3
  • si la motoarele biturbo cum le pune: in serie sau in paralel?
    0 3
  • saracu barichelu
    :))
    3 0
  • ca sa nu mai spunem ca nu este un turbocompresor electric ci unul hibrid, avand in vedere ca este actionat si de gazele arse
    1 2
  • ca sa nu mai spunem ca n-ai nici o treaba
    http://www.forbes.com/sites/joannmuller/2011/11/03/bmws-vision-for-the-future-of-automobiles/
    2 0
  • spank you for the informations
    0 2
  • http://techcrunch.com/2011/11/09/meet-bmws-new-all-electric-i3-suv-and-hybrid-electric-i8-sports-car/
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru