Carburantii se vor scumpi cu pana la 15% in prima zi a lui 2009!

De Sebastian Toma
Publicat Luni, 22.12.2008
Din cauza majorarii accizelor si a introducerii normei de mediu Euro 5, carburantii vor fi scumpiti cu 15%.

Esential

436 euro este valoarea accizei pentru o tona de benzina in 2009.
336 euro este valoarea accizei pentru o tona de motorina in 2009.

Preturile reduse ale carburantilor la pompa nu vor ramane mult timp la nivelul scazut la care au ajuns astazi: benzina si motorina se vor scumpi cu circa 15% incepand cu anul viitor din cauza majorarii accizelor, precum si din cauza introducerii noului standard de mediu Euro 5. Acest standard va reglementa mai strict cantitatea de sulf a benzinei si motorinei comercializate de catre companiile petroliere.

La inceputul lui 2009 acciza la benzina va urca de la 425 de euro pe tona, pana la circa 436 euro pe tona. Acciza la motorina va creste si ea, la 336 de euro pe tona, fata de 325 euro, cat este in prezent. Aceasta crestere a accizelor apare in conditiile unei cresteri de circa 11% a cursului de schimb valutar. Cursul leu/euro luat in calcul in vederea stabilirii accizei in anul 2008 este de 3.35 lei pe euro, in timp ce cursul utilizat pentru calculul accizei in 2009 este de 3.73 lei pe euro.

Acciza are o pondere de circa 35% in pretul benzinei, si de circa 26% in pretul motorinei.

De la inceputul anului viitor va deveni obligatorie comercializarea carburantilor care respecta standardele Euro 5, care au un continut mai redus de sulf. Pentru a reduce continutul de sulf, companiile petroliere trebuie sa faca investitii pe partea de rafinare, pe care vor trebui sa si le recupereze ulterior din pretul carburantilor comercializati.

Incepand cu prima zi a anului 2009, companiile petroliere sunt obligate sa retraga de la comercializare carburantii Euro 4. Potrivit normelor europene, este obligatorie inlocuirea standardelor Euro 4 cu standardele Euro 5. Aceasta scumpire a carburantilor intervine in contextul in care preturile la benzina si motorina au scazut in mod constand ca urmare a caderii valorii barilului de petrol pe pietele internationale. Potrivit specialistilor in domeniu si oficialilor companiilor petroliere din Romania, pretul carburantilor nu ar trebui sa creasca cu mai mult de 15%.

Via | ZiarulFinanciar

 

Comentarii (48)

  • Crysty
    Scumpire
    Niste nesimtiti ! Va bateti joc de populatie cu scaderi de nu stiu cat, dar asta urmareati de fapt sa cresteti din nou preturile! Ne pacaliti cu niste barili, cu standarde, cu norme cu dracu sa va ia de hoti ! E o lege: cand se scumpesc carburantii se scumpesc toate! Cand se ieftinesc carburantii la fel cresc toate! Numai in Romania se poate intampla asa ceva! Mi-e scarba de voi... Nu mai putem trai in asemenea conditii !!!!
    1 0
  • toteu
    niste nenorociti
    0 0
  • Calcul simplu
    Facem un calcul simplu, elementar: creste acciza de la 425 la 436 Euro pe TONA... asta inseamna nici mai mult nici mai putin de 0.011 Euro pe LITRU. 0.011 Euro x 4 Ron/Euro (sa zicem) rezulta o crestere de 0.044 Ron pe litru... adica 4.4 bani. Daca un litru de benzina calitate superioara este acum 3.36 ... 3.4 Ron/litru, ce inseamna acei 15%?? aprox 0.51 RON.
    Diferenta intre 0.51 si 0.044 unde este??? In buzunarele cui intra? Pentru ca in nici un caz nu se va duce la producatori.
    0 0
  • ha ha ha ha ha
    Mda, cand peste tot in lume benzina e la minimuri istorice, in romania se scumpeste.
    Orice popor are conducatorii ce si-i merita
    0 0
  • circotasul auto
    Hotie
    Barilul e 40 de USD , de ce ne furati ???
    0 0
  • Nesimtire
    A scazut barilu de la 170 la 45 cu 76.5% si benzina s-a ieftinit cu cateva mii iar acum ca a crescut euro creste pretul benzinei cu 15% ........ Ne cred prea prosti astia si clar ca nu dau 2 lei pe noi.... nenorociti, idioti , imbecili....
    0 0
  • Nesimtire
    276.5% scuze.... imbecililor..
    0 0
  • vai de mine..!!!
    mai fratilor astia daca ar putea ar pune si taxa pe MERSUL PE JOS sau AERUL RESPRAT...puii mei....mie SCARBA DE VOI...!!!
    0 0
  • plumbiX
    Mda
    Acuma ceva timp auzisem ca va creste cu 15 bani nu cu 15%!!! Incredibil cum ne lasam calcati in picioare...
    0 0
  • 1
    si ce-i rau in asta? poate mai lasati si voi masinile acasa.
    0 0
  • George
    euro 5
    Parca masinile EURO 5 sunt obligatorii mai pe la sfarsitul anului 2009, de ce benzina EURO 5 devine obligatorie mai repede. Pentru ca un motor vechi s-ar putea sa dea niste compusi si mai trasniti daca nu are sulful pe acolo.
    0 0
  • Daca i-am votat nu putem sa-i si batem bine,poate le vine mintea la cap si nu mai umbla cu ea prin sacoshe!?Nu exista un raport,/lista din care sa reiasa detaliat pe ce cheltuie astia banii nostri?Sau fiecare baga mana si apuca cat poate si se trezesc ca au ajuns la fundul sacului?Astia chiar nu au auzit de proverbul"te intinzi cat ti-a plapuma"?
    0 0
  • AndreiRN
    Legalizarea hotiei
    Un exemplu concert al hotiei legalizate.
    Pretul corect dupa taxe este
    http://www.losangelesgasprices.com/
    0 0
  • tupeistii
    Ce oameni incapabili avem la guvernare toti se uita sa fure fiecare pe unde apuca, sa jetmaneasca lumea cu tot felu de aberatii, oamenii astia nu merita functiile pe care le ocupa, in loc sa ajute tara ei sunt in stare de orice sa injoseasca si mai mult oamenii!!! Deja este l;a ordinea zilei taxe noi si majorari de taxe. Degeaba se lauda ca maresc ei salarii, pensii alocatii ca le recupereaza inapoi prin taxe si impozite... sau mai bine zis furt legal din buzunarul cetateanului...!
    0 0
  • MARFA
    Am sa emigrez in Cuba sa nu mai aud de HOTII astia
    0 0
  • Ati vandut tot!....
    Cum imperiul austro-ungar a renascut prin grija alesilor prostimii, nu e de mirare ca pretul benzinei stie doar sa creasca. Cand pretul "la sursa" scade de trei ori, evident "se uita" sa se scada si pretul la fraieri....
    Adica, avem ce am votat................. O tara saraca, cu oameni majoritari saraci, care voteaza pe cei ce se declara de dreapta!... Culmea ironiei!.... Ca cei ce se declara "de dreapta" n-au nici o treaba cu ideologia de dreapta ci doar cu doar cu liberalizarea comisioanelor, asta-i cu totul altceva... O situatie fireasca intr-o natie in care fondul principal de cuvinte nu depaseste 300, dar toti considera ca sunt genii...
    0 0
  • Bravo magarilor v-ati atins scopul
    Nesimtiti ordinari ce sunteti,jegosi sa va ia draq pe toti din conducerea tarii asteia acuma o ardeti cu euro 5 sa va fie rusine porcilor sa dea domnul sa va vad taranduva in patru labe si sa cereti apa si eu v-as da m..e,asta e pentru voi.
    Si in prag de sarbatori SA VA IA DRAQ PE TOTI nu va mai ajunge ciolanu.
    Jigodii mi-e scarba de voi niste analfabeti care va bateti joc de noi.
    0 0
  • jigodii
    ai dracu nenorociti scumpesc iar si dau vina pe accize? la cum a evoluat pretul petrolului trebuia sa ramana cel mult acelasi pret.
    0 0
  • Bogdan
    de rahat
    Salarii de rahat, drumuri de rahat, mentalitate de rahat, conducatori de rahat ....de la atata rahat imi creste glicemia ..am fujit.
    0 0
  • turama de oi
    din cate stiam companiile de prelucrare/distributie combustibili sunt private...ce treaba are guvernul. Cu tot respectu', dar cred ca majoritatea se uita in wrong way sa nu spun mai multe. In momentu' de fata as injura lukoil, petrom, rompetrol, etc. Guvernul cel mult ar trebui sa impuna niste nivele de pret, mi-e teama ca nu o va face :(
    0 0
  • @AndreiN
    Deabia astept sa vedem si la noi diferenta de pret intre benzina si motorina cum e la americani:))

    Oricum irelevant situl pentru Romania, SUA nu prea are accize deci nu se poate compara cu UE. Trebuie sa comparam benzina din Romania cu cea din Bulgaria sau Ungaria:)
    0 0
  • Sa vedem
    Sa vedem acum cine mai iasa in strada face petitii etc, la taxa pt second zarva mare, acum ... liniste, desi pretul benzinei afecteaza si pe aia cu taxa si pe aia fara taxa si pe aia cu auto si pe aia fara auto. Meritam tot ce "primim" !
    0 0
  • asa am ales
    Si asa se ieftinise prea tare !
    Oricum asa am ales asa avem !
    Mergem inainte !
    De data asta insa n-au iesit ai nostri !
    0 0
  • accize
    ce treaba avem noi cu cresterea euro??? pai cine stabileste cursul leu/euro ?? sa paca prognoze in mortii mamelor lor asa cum trebuie si sa ne scuteasca cu accizele, nenorocitii dracului. nu se mai satura imbuibatii nenorociti. ce face statul cu tonele astea de bani pe care ii dam noi pe accize la combustibili???? 5 km de autostrada in 4 ani . VREAU SA STIU SI EU CE GARANTIE ARE AUTOSTRADA ASTA DE O FAC AMERICAMOTURCII DE LA BECTEL.
    0 0
  • adry2486
    Romania_tara gunoaielor
    RUSINE BAI NESIMTITILOR CU ROMPETROLUL SI CU PETROMUL MAMII VOASTRE DE JIGODII SI HOTI.MERITATI SA VA DEA LUMEA FOC LA TOATE BENZINARIILE SA VA INVATATI MINTE,BURTOSI INFECTI CE SUNTETI;)
    0 0
  • wormostar
    traiesca pdl
    traieasca pdlsi psd ca de la ei avem trburile astea! le recomand sa se de pe curentul emo si sa-i staie singuri venele ca sa nu ajunga sa le taiem noi
    hoooooo petrom
    hoooooooo rompetrol
    hooooooo omv
    0 1
  • In state varul meu isi face plinul cu 18 dolari, ieri am vb cu el...pentru cei care vor comenta: stiu ca nu am cum sa fac comparatia dar totusi o fac :)
    0 0
  • Doru_Neo
    Niste nesimtiti !!!
    Era prea frumos sa ne bucuram de ieftinirea din ultima perioada.
    0 0
  • fsdfsdsdf
    ultimul stinge lumina
    Asta e unul din motivele din cauza carora vreau sa plec din tara asta de cacat. Plecati dracului toti din buda asta si lasati-i sa se fure intre ei.
    0 0
  • Ceausescu Romania, stima noastra si mandria!
    Si cica Ceausescu a fost om rau...dar nu a fost.
    Pana nu vine unul ca Hitler la putere, nu va fi ordine si bun simt in tara asta. Punct.
    0 0
  • am si eu o intrebare...
    nedumerire
    CAND IESIM IN STRADA SA TERMINAM TOATE ASTEA?
    CAND ARUNCAM IN AER CATEVA BENZINARII?
    CAND RADEM UNU DIN CEI CARE NU LE MAI AJUNG VILELE SI BANII?

    INTREB CAND?
    CAT MAI SUPORTATI?
    CAT?
    0 0
  • putem face ceva...
    Putem face ceva la urmatoarele alegeri: prezenta la urne de 0% si nu mai intra nimeni in Parlament. Oricum nu se face nimic bun acolo, cred ca trebuia privatizat mai demult, merge in pierderi masive din 1990 incoace.
    0 1
  • propunere
    eu zic sa nu ii mai injuram pe hotii astia si sa facem astfel.de fiecare data cand se scumpeste benzina 1 saptamana sau 2 sa mergem putin cu masina ca sa nu mai alimentam de la peco.si astfel vor vedea k ei au de pierdut.numai noi ii putem face sa fie corecti.dar daca noi tot bagam combustibil si ne ducem cu masina chiar si pe distante mici bine ne fac
    0 0
  • Mi-e rusine
    Dupa ce am citit aici.. mi-e rusine ca sunt conational cu voi.
    0 0
  • Ca la noi la nimenea......
    Ca la noi, la nimenea......
    0 0
  • BENZINA
    NESIMTITIILOR!!!!!!!!!!!!!!
    0 0
  • un nou guvern o noua JAPCA!!
    nu prea mai sunt bani la buget ce va mirati atat era normal cum zicea cineva mai sus pana nu dam foc la cateva benzinarii si cateva masini apropo de taxa nu avem ce face, dar suntem o natie de fricosi si lucrurile duc asa cum vor ei.Hai sarbatori fericite si La Multi Ani!!!
    0 0
  • ZgabeartA
    euro 4 sau 5 ?
    Eu nu inteleg ceva. Daca euro 4 iese de pe piata, euro 5 nu va afecta in nici un fel motoarele care functioneaza astazi cu euro 4 ?
    0 0
  • la cat ne fura astia!!!!
    Promisuni au fost multe in campanie! De unde vrei sa isi scoata banii acum? De la accize, tot pe spatele romanului. M-am saturat!!!
    0 0
  • Lupul Singuratic
    SA IESIM IN STRADA
    Ne-am saturat sa fim furati pe fata...propun sa se faca un miting al transportatorilor sa blocheze toate drumurile...nu se mai poate...
    De ce trebuie sa suportam noi toate mizeriile politicienilor...sa si le suporte singuri...
    Rusine! Rusine! Rusine sa va fie!!!
    De ce nu a scazut si pretul combustibililor cu 75% fata de cum a scazut pe piata internationala?????
    Acum in plina criza astia scumpesc toate lucrurile...ASTIA-S ORBI???? Chiar nu vad ca a scazut puterea de cumparare?
    0 0
  • DISCUTII
    CURIOS ESTE CA TOTI VORBIM AICI SI NE VARSAM NERVII SI NU SE INTAMPLA NIMIC...........ASTA E DEMOCRATIA ,POTI SA INJURI CU VOCE TARE SI ATAT
    0 0
  • puscaria
    Oare e posibil sa bagi statul la Puscarie? Pana no o sa fie impuscati in strada astia nu se opresc din furat.... Asta trebuie... cateva exemple cu ce patesti daca mai furi un popor..... si apoi o sa ajungem si noi o tara civilizata....
    0 0
  • de ce ne fura astia
    CAUTATI FILMUL " ZEITGEST " SA VEDETI CUM SI DE CE SUNTEM FURATI
    0 0
  • ssss
    .... :) doamne ce-i asteapta...
    de data asta n-o sa le mai mearga, e pur si simplu nesimtire ...
    0 0
  • NE LUATI DREPT PROSTI
    BAI, KIAR NU AVETI JENA? CUM MAMA DRAKULUI SCUMPITI MA COMBUSTIBILII CAND IN LUME A SCAZUT PRETUL CU 60%? VA M AI TREBUIE O REVOLUTIE?
    CRED CA AM DEVENIT NOI PREA PROSTI, PROSTILOR
    0 0
  • tzara de kkt
    ar trebui sa nu mai alimentam deloc, sa vedem ce vor face
    0 0
  • comunism
    bine mai spui ,Aline.
    eu care consum undeva la 500 litri de motorina pe luna.
    Dar,asa suntem noi rumanii,mereu nemultumiti,constienti ca astie mari me ingroapa de vii,si,NU FACEM NIMIC.
    SUNTEM UN POPOR DE LASI.
    0 0
  • dinu patriciu
    ha ha ha
    suntem un popor de prosti si sincer ne meritam soarta
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru