Cinci stele EuroNCAP pentru noile Citroen C4 şi Hyundai ix35
- Printeaza
- Comenteaza
-
Trimite pe:
EuroNCAP a publicat astăzi rezultatele testelor de siguranţă la care au fost supuse patru dintre cele mai noi modele lansate sau prezentate recent pe piaţa internaţională. Este vorba de Honda CR-Z, de Suzuki Swift, de Hyundai ix35 şi de Citroen C4, ultimul model urmând să-şi facă debutul oficial de abia la finalul lunii septembrie, în cadrul Salonului Auto de la Paris. Chiar dacă aşteptam cu sufletul la gură rezultatele lui Dacia Duster la aceste teste, modelul românesc a fost deocamdată trecut cu vederea de oficialii EuroNCAP, urmând să fie testat, cel mai probabil, în cadrul proximei sesiuni de testare.
Spre deosebire de ultimele sesiuni de teste, toate cele patru modele testate de organizaţia independentă europeană au primit nota maximă de cinci stele din partea EuroNCAP. "Rezultatele arată că producătorii se ridică la provocările pe care le impun noile norme EuroNCAP şi că prioritizează în continuare siguranţa pe care modelele lor o oferă", notează oficialii organizaţiei în comunicatul ataşat fotografiilor cu cele patru modele.
Trei dintre cele patru modele testate de EuroNCAP vin cu ESP în standard, singura excepţie fiind Citroen C4, care pe unele pieţe dispune de o versiune de bază fără ESP.
Modelul testat a fost însă echipat cu sistemul de siguranţă mai sus amintit deoarece vânzările totale C4 cu ESP vor depăşi clar vânzările versiunii fără acest sistem de siguranţă. Citroen C4 a fost cel mai slab model dintre cele patru şi la capitolul protecţie în cazul unui impact posterior, însă compacta franceză s-a revanşat prin sistemul de cruise control activ care nu se regăseşte şi pe celelalte maşini testate în această sesiune.Citeşte şi...
Adauga un comentariu
Ultimele stiri din Siguranta
-
Euro NCAP a desemnat lista celor mai sigure mașini testate în 2022, adică modelele care au obținut cele mai mari punctaje generale. În premieră, printre câștigători avem două modele Tesla și două modele chinezești. (12.01)
-
Mercedes-Benz este forțat din nou să inițieze o campanie de rechemare amplă. De data aceasta sunt afectate peste 323.000 de SUV-uri Clasa M și Clasa GLE, produse între 2011 și 2019. Problema constă în acumularea de apă lângă pompa de combustibil, iar aceasta poate duce la oprirea subită a motorului în mers. (06.01)
-
Mercedes-Benz a fost nevoit să inițieze o campanie de rechemare pentru circa 123.000 de mașini după ce a fost descoperită o problemă la mai multe vehicule echipate cu trapă. Problema afectează mai multe modele construite între 2001 și 2011, de la Clasa C până la Clasa CLS. (04.01)
-
Detalii despre viitorul Volkswagen Passat, ultima generație cu motor convențional
-
Mazda a creat o semnalizare care se aprinde asemeni bătăilor inimii
-
Dacia oferă gratuit sticle cu apă caldă în Marea Britanie: alternativă la scaunele încălzite
-
Cine este noul Audi Activesphere: o mașină de teren care se transformă în pick-up
-
Volvo confirmă data lansării SUV-ului EX30, noul model entry-level electric al mărcii suedeze
La vremea respectiva existau constructori care aveau in oferta si masini dotate numai cu airbag-uri frontale, dar, dupa cate stiu, EuroNCAP a testat versiunile dotate si cu airbag-uri laterale, ale respectivilor constructori.
Probabil daca Sandero ar fi fost testat in varianta cu airbag-uri laterale, ar fi obtinut 4 stele. Sper sa nu repete modalitatea de testare ( cu mai putine dotari ) si in cazul lui Duster.