Consiliul Concurenţei amendează companiile petroliere din România cu 205 milioane de euro

De Sebastian Toma
Publicat Marti, 10.01.2012
În urma unei investigaţii vizând piaţa carburanţilor din ţară, Consiliul Concurenţei a anunţat că va amenda companiile petroliere importante din România cu 3% din cifra de afaceri.

Esential

208 milioane de euro este cuantumul amenzilor primite de companiile petroliere mari care operează în România. Amenda nu a fost încă achitată.

Preşedintele Consiliului Concurenţei din România, Bogdan Chiriţoiu, a anunţat că principalele companii petroliere din România vor fi amendate, anunţă HotNews. În urma unei investigaţii care a vizat modul în care a crescut preţul carburanţilor în ultimii ani, companiile OMV-Petrom, Lukoil, Eni şi Rompetrol vor fi amendate cu sancţiunea maximă posibilă, totalizând 880 de milioane de lei pentru toate companiile de mai sus. Vorbim de cea mai mare sancţiune dată de Consiliul Concurenţei şi, totodată, singura amendă de acest gen din UE.

Potrivit lui Bogdan Chiriţoiu, românii au fost singurii care au găsit dovezi directe ale unor înţelegeri între companiile petroliere. Legea românească le interzice companiilor să schimbe informaţii între ele şi să-şi armonizeze comportamentul în favoarea lor. În mod normal, companiile ar trebui să plătească imediat amenda, dar cei de la Consiliul Concurenţei nu exclud posibilitatea unui proces, care ar putea să dureze trei ani, iar societăţile ar putea să ceară în instanţă suspendarea amenzii.

Pentru a evita problemele ulterioare, organismul de anchetă a cercetat cazul fiecărei companii în parte.

Consiliul Concurenţei doreşte să facă amenzile proporţionale cu încălcarea legii în perioada cercetată. Totodată, retragerea de pe piaţă a sortimentului de benzină "Eco Premium" a lăsat clienţii cu mai puţine sortimente la dispoziţie, circa 20% dintre conducătorii auto fiind nevoiţi să cumpere alt sortiment de benzină.

Via | Hotnews

Comentarii (17)

  • Bine le-a facut ... ar trebui sa continue cu anchetele si in viitor iar amenzile sa creasca spre 10% din CA ( lasand la o parte accizele , in rest au crescut pretul la pompa de cate ori s-a putut , de fiecare data cand pretul barilului de petrol crestea sau cand cursul de schimb era in defavoarea lor , iar atunci cand cele 2 ' componente' recomandau scaderea pretului , veneau cu povesti si preturile ramaneau neschimbate ). Consiliul Concurentei ar trebui sa se sesizeze si in ceea ce priveste grupurile mari de retail , gen Carrefour, Billa, Real , etc , acolo unde , chiar daca nu se exploateaza la maxim situatia de monopol, se fac profituri uriase din taxele colectate de la producatori si se incearca scoaterea de pe piata a micilor intreprinzatori .
    35 0
  • Microsoft are de platit un miliard de euro catre UE ... si le-a dat ... cam ce o sa dea petrom statului roman :)

    dar, cum ar zice romanul cu mansarda nemobilata : BINE LE-A FACUT ... MAMA LOR... ! ... sa boicotam benzinariile ... sa nu mai cumparam de la X-uleanu in data de 30.02.2012 .. etc :)
    13 5
  • deci...
    ...cu cat se scumpeste benzina/motorina in urma acestei decizii?
    40 0
  • daniel
    si noi?
    deci ce se intampla? ei cresc preturile nejustificat, statul le lasa, si la sfarsitul anului le da o amenda, asa luand partea lui.. si de acolo dispar banii, ca oricum nu o sa faca drumuri mai bune fara sa fure. si cine a pierdut?? noi oamenii de rand. trist
    17 2
  • mda
    valuri.....ala e parnosu!!ce naiba preturi de ue salarii de romania!!
    8 3
  • Din pacate , la noi , pe pietele unde ar trebui sa existe cea mai mare concurenta , avem numai situatii de monopol iar statul mai mult ca sigur ca are interese majore in afacerile respective . Daca investigatiile se fac fara rezultate , daca amenzile sunt date si nu incasate sau sunt date o data si apoi liniste , nu se va intampla nimic bun pentru consumator. Este anormal , intr-o economie de piata sa ai atat de putini jucatori ( piata carburantilor - 4,5 , piata de retail - la fel , piata de telefonie mobila - 2+1 , etc ). Nu amenzile ar trebui sa fie prioritare pentru organismele statului ci spijinirea mediului concurential in afaceri , in special pe pietele unde acesta este aproape inexistent.
    5 1
  • probabil ca nu au decartat la partid asa cum s-a cerut

    chiar credeti ca astora din aparatul de stat (guvern, agentii, etc) le pasa de ce se intampla cu mediul de afaceri versus consumator? E o atentionare "oficiala" de platit se va plati dar pe sub masa cu destinatie clara. Iar prostimea va cadea in fund ca "iote, domne' ce bine le face!"

    stupid people....
    10 1
  • extraordinar
    Poate sa primeasca si-un miliard de euro amenda, ce este mai important, adica pretul combustibilului, nu se va schimba, iar aceste pierderi de la amenda si le vor recupera pe viitor cu alte scumpiri, deci cu ce ma incalzeste pe mine? Singura solutie este sa nu se mai consume de la o anumita companie deloc cateva luni si nu va rezista, apoi alta la rand si tot asa, si cand de la profituri uriase se vor trezi cu pierderi reale, atunci se va schimba ceva, pana atunci doar vrajeli
    11 1
  • foarte bine au facut! doar ca acuma tre sa mai cresca un pic preturile sa-si scoata banii de amenda....ca doar nu o sa plateasca sin buzunarul lor nu?
    7 2
  • ******
    cum alte compani mari in vanzari detergenti care sau inteles si au platit sume la fel de mari .....asa trebuie si acesti mari colosi in zona vanzarilor de produse petroliere sa plateasca
    2 0
  • Crysty
    Amenda
    Foarte bine le-a facut!
    Prea s-a scumpit carburantul simultan la toate statiile si consider acest lucru MONOPOL!
    Ma bucur ca aceasta suma (baii nostri pana la urma) nu intra definitiv in buzunarul smecherilor ci trebuie sa-i dea!
    In sfarsit nu mai suntem de capul nostru in UE!
    4 0
  • o minune tine o zi
    stirea este facuta pt a tine max. o sapt. dupa care se va uita gen ( huidu , Sorin Apostu , vamesi, zavo etc.) deci nu are valoare totul este gandit pt a tine prostimea ocupata ................si sunt sigur ca nu vor plati nici o amenda pt ca totul este politic
    5 0
  • Si iar creste pretul la pompa...
    Indiferent ce se intampla cu companiile petroliere, acestea tot vor marii pretul la pompa. Pentru ca aceste companii petroliere sunt ca si bancile: in final, ele nu pierd NICIODATA!
    3 0
  • a fi vesnic circumspect...
    ...este mare-mare virtute in ziua de azi, dincolo de incrancenarea nativa a omului de a da crezare zvonisticii prelucrate oficial sau curentelor de opinie "convenabile"...@isa.t, m-ai convins din doar doua-trei fraze ca te incadrezi in mod salutar in aceasta categorie tot mai rarita si totodata tot mai blamata a celor batrani cu mintea, indiferent de varsta lor biologica...So, welcome to the Cuantic's club ;)
    4 0
  • Niciodata o astfel de stire:
    Amenda de 208 milioane euro aplicata anul trecut companiilor petroliere din Romania, a fost incasata la bugetul de stat, iar cu ajutorul acestor bani s-a terminat autostrada Bucuresti - Ploiesti. (exemplu).

    Doar praf in ochi, asta ofera Romania zilei de azi prin conducatorii nostrii.

    Pacat, avem o istorie frumoasa.
    5 0
  • saracii de...noi
    @: ha .pai la noi s-a scumpit cu 30 de bani motorina...''bine le-a facut'',etc....mai oameni buni amenzile alea se vad deja la pompa...iar dam cu bita-n balta si dupa aceea gindim...bine pe de alta parte e adevarat ca la noi creste valuta ,benzina,preturile si daca o vrabie se gainateaza in alizeul de sud,daca america ataca iranul,daca azi de dimineata au fost 3 grade C si nu 2 grd C daca pe medvedev il stringe pantoful sting etc...nu frate, lasa amenzile,scoate-i de pe piata (or sa vina altii stati linistiti)...asta-i asa de-o campanie electorala,numai ca au calculat prost momentul...tot naivi am ramasi iar astia de ne conduc tot incompetenti si corupti si uite asa se aduna de o...om vedea de ce s-o aduna
    2 0
  • ha ha ha
    p..@
    Ca sa nu mai dea la stiri ca se va scumpi combustibilul, au bagat-o pe asta cu amenda .
    Am vazut vreunul dovada de amenda? ...eu cred ca nu, asa ca ... hai sa-i mai fraierim odata pe fraieri ...
    1 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru