GM si Chrysler au cerut inca 18 miliarde de dolari de la stat

De Sebastian Toma
Publicat Miercuri, 18.02.2009
General Motors si Chrysler au cerut inca un imprumut de la Statul american, de data aceasta in valoare de 18.6 miliarde de dolari.

General Motors a cerut un imprumut de 16.6 miliarde de dolari de la Statul american pentru a supravietui. Fara fondurile de la stat, GM va ramane fara lichiditati in luna martie. Pentru a economisi bani, GM va concedia 47.000 angajati pana la sfarsitul acestui an si va inchide cinci fabrici in Statele Unite ale Americii pana in anul 2012. Pe langa aceasta, GM va renunta la marca Saturn in 2012, deoarece aceasta nu furniza profit.

In cazul in care General Motors va primi banii ceruti de la statul american, datorille totale ale companiei s-ar ridica la 30 de miliarde de dolari. GM a primit anterior, in luna decembrie, alte 13.4 miliarde de dolari, sub forma unui imprumut de la stat. GM intentioneaza sa plateasca aceste datorii incepand cu anul 2012. Compania General Motors a prezentat cererea de imprumut impreuna cu noul plan de restructurare.

Pe de alta parte, compania Chrysler a ridicat din nou stecheta, cerand si ea un nou imprumut, de aceasta data de doua miliarde de dolari. Oficialii companiei americane au declarat ca vor reduce costurile companiei prin micsorarea productiei si renuntarea la trei modele. Astfel, Chrysler va produce cu 100.000 unitati mai putin si a vandut bunuri in valoare de 300 milioane de dolari.

Chrysler a renuntat la 32.000 angajati si a redus costurile fixe cu circa trei milioane de dolari.

Din cele sapte miliarde de dolari cerute in decembrie de la Statul american, Chrysler a primit pana in acest moment doar patru. Chrysler se bazeaza pe aliante create cu alti producatori pentru a putea supravietui. Astfel, compania americana a semnat in ianuarie un parteneriat cu Fiat. In baza noului parteneriat, Chrysler va primi o platforma Fiat dezvoltata pentru automobile mici, precum si ajutorul Fiat in distributia pe pietele internationale.

Senatul american va analiza atat cererile cat si planurile de restructurare ale celor doi producatori americani, dupa care va lua o decizie.

Via | Autoweek

Comentarii (5)

  • cosmin
    milioane sau miliarde?
    ca nu mai inteleg nimic din ultimul paragraf.
    0 0
  • stire execrabil scrisa
    F. slab scris articolul, plin de greseli gramaticale si l\total lipsit de logica.
    0 0
  • Bogdan Z
    execrabil
    execrabil tradus/adaptat articol
    0 0
  • cozappz
    Revenind la stire
    Pacat! Cei care spuneau ca e mai bine sa falimenteze decat sa le plateasca oalele sparte isi vad acum confirmate temerile. "Miliarde de $ din banii contribuabilului american risipite" asta e parerea multora acolo peste ocean.
    0 0
  • Ovidiu C.
    Chrysler cel mic
    :) firmele, GM si Chrysler, au facut economii de milioane, dar mai au nevoie de miliarde sa iasa din impas.
    Oricum sunt intr-o mare belea atata timp cat Chrysler au ajuns sa primeasca o platforma dezvoltata pentru masini mici de la Fiat. Nu vezi in fiecare zi o masina gen Albea pe strazile americane ;)
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru