Industria auto slovaca, ajutata de trecerea la euro

De Catalin Dinu
Publicat Marti, 10.06.2008
Odata cu trecerea Slovaciei la moneda euro, producatorii auto locali - Kia, PSA si Volkswagen - vor fi mai avantajati.

Esential

2009 este anul incepand cu care Slovacia va adopta euro drept moneda nationala.
39.7% din exportul total al Slovaciei din 2007 a fost reprezentat de exportul de masini si componente auto.

In Slovacia industria auto este reprezentata momentan de trei producatori: Volkswagen, PSA/Peugeot-Citroen si Kia. Cei trei constructori auto prezenti in Slovacia se vor bucura incepand cu 1 ianuarie 2009 de adoptarea monedei unice europene. Aceasta modificare monetara va conduce la reducerea costurile de productie, dar in acelasi timp va incuraja noile investitii in facilitatile de pe teritoriul tarii.

Directorii executivi ale diviziilor locale a celor trei constructori auto s-au declarat multumiti de conversia monetara care urmeaza sa fie facuta la cinci ani de la aderarea Slovaciei la Uniunea Europeana.

“Conversia la euro are o multime de avantaje”, a declarat Daniela Rutsch, directorul departamenului de comunicare Volkswagen Slovacia, mentionand de asemenea ca printre beneficii sunt incluse stabilitatea planificarilor si reducerea costurilor de administrare si a serviciilor bancare.

“Ne va face viata mai usoara”, spune Dusan Dvorak, purtatorul de cuvant Kia Slovacia, constructorul coreean producand modelul compact c’eed si SUV-ul Sportage la uzina din Zilina.

Fabrica Kia din Slovacia a inregistrat o crestere a productiei cu 93% in 2007 fata de anul anterior, ajungand la un volum total de 571.071 unitati. Cresterea productiei anuale este prevazuta cu inca 12.25 procente in acest an pentru a atinge volumul total de 640.000 unitati.

“Va fi mai putin periculos atunci cand vine vorba pe planificarea afacerilor”, a sustinut managerul general Gefco Slovacia, ramura locala a departamenului de logistica PSA/Peugeot-Citroen.

Pe 3 iunie, ministerul de finante al Uniunii Europene a anuntat ca Slovacia poate adera la zona euro incepand cu anul viitor. Trecerea la moneda europeana este un factor important in procesul de reinviere a economiei slovace.

“Conversia poate fi vazuta ca o evaluare a economiei. Daca tara este suficient de stabila pentru euro, atunci este suficient de stabila si pentru investitiile straine”, declara David Murek, economist sef la banca de investiti Patria din Praga.

Totusi, mutare nu este complet in afara oricarui risc pentru Slovacia.

Odata cu adoptarea euro drept moneda nationala, inflatia va fi un pericol pentru cresterea preturile locale la nivelul altor tari din zona euro. Acest lucru s-a intamplat in Slovenia, care a trecut la euro in 2007.

Exporturile de automobile si componente auto a reprezentat 39.7% din totalul exporturilor din Slovacia anul trecut, insumand 564 miliarde de coroane, echivalentul a 18.7 miliarde de euro.

Via | Automotive News

Comentarii (0)

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru