Inovatie: GPS integrat in oglinda retrovizoare

De Mircea Meșter
Publicat Duminica, 15.06.2008
Trei companii europene au dezvoltat un sistem GPS al carui display este integrat in oglinda retrovizoare.

Esential

800 de euro costa sistemul MirrorPilot in statele UE.
2.2 inch este diagonala display-ului MirrorPilot

In timp ce marii producatori de sisteme de navigatie prin satelit se intrec in a prezenta solutii care utilizeaza monitoare cu suprafete din ce in ce mai mari, trei companii europene si-au unit fortele pentru a crea primul sistemul GPS cu display inclus in oglinda retrovizoare. Pachetul se numeste MirrorPilot si face parte dintr-un program complex derulat de austriecii de la Magna, elvetienii de la u-blox si de germanii de la Paragon.

Inovatia majora a sistemului este harta de dimensiuni foarte mici care este afisata in coltul oglinzii retrovizoare. Practic, pe display-ul de 2.2 inch diametru sunt afisate aceleasi informatii pe care le regasim pe un GPS normal. Dimensiunile nu reprezinta insa un impediment in citirea datelor, sustin inventatorii acestui pachet.

"MirrorPilot rezolva inteligent o multime de probleme asociate de obicei instalarii si utilizarii unui pachet GPS extern. Integrarea sistemului de navigatie in oglinda retrovizoare a masinii face ca intreaga armata de cabluri, prize si mufe din trecut sa fie data uitarii", sustine unul dintre oficialii u-blox, co-dezvoltator al proiectului.

Foarte interesant este faptul ca display-ul are functie de zoom, aceasta intrand automat in derulare atunci cand masina se apropie de intersectii. Mai mult, solutia dezvoltata de cele trei companii europene face ca sistemul sa dirijeze soferul pe rute ocolitoare in cazul unor blocaje in trafic.

Pretul pachetului MirrorPilot este de 700 de euro in Germania, Elvetia si Austria, respectiv de 800 de euro in celelalte tari ale Uniunii Europene.

Mai multe detalii tehnice despre MirroPilot gasiti in fisierul PDF de prezentare

via | Inside Line

Taguri: GPS, MirrorPilot

Comentarii (15)

  • Eu personal nu vad nici un avantaj la acest GPS. In primul rand oglinda retrovizoare va deveni foarte butucanoasa. Display-ul de 2.2 inch e mult prea mic pentru a citi informatii mai complexe precum nume de strazi, POI-uri, etc. De distras atentia cand te uiti in oglinda retrovizoare nu mai zic :)

    Dupa aia ... sa stai sa schimbi bateriile in oglinda retrovizoare ? dar card-ul SD ? si cand nu ai card reader ? aduci un cablu usb de 10 metri din casa :) ... naspa. Daca vrei semnal mai bun tot va trebui sa iti montezi o antena pe capota ... deci tot ai 1 cablu si daca o sa ramai fara baterie ca la un PNA normal ... 2 cabluri ... 2 cabluri ai si la un PNA normal considerand o antena exterioara si alimentarea.

    Restul de "inovatii" despre care se vorbeste in articol nu reprezinta o noutate. Uitati-va la un iGo 2008 :)
    0 0
  • MotoSadik
    Ce prostie !!!
    Unii chiar se plitisesc prea tare. Si sa nu mai punem la socoteala faptul ca e si al dracului de scumpa distractia.
    0 0
  • Touch screen?
    E o oglinda de tip touch screen :)) ?
    Cine o curata de amprente?
    Mie mi se pare tare nepractica 'solutia'!
    0 0
  • oglinda
    M..da, tare nefolositoare inventia, oglinda e oglinda, gpsul e gps. Ma mir ca nu l-au pus in oglinda de la sofer :)
    0 0
  • gps
    nu este practic si e foarte scump
    0 0
  • george becali
    Poate nu e facut sistemu asa pt oameni ca voi, vorbesc de cei de sus nu voi decideti despre un anumit produs ca e practic sau folositor cred ca daca ar decide "rumanii" ar trebui demult sa parasim Terra.
    0 0
  • AndRei
    Pt aia de citesc printre randuri
    Cu siguranta sistemul asta nu e facut pt romanii astia care fac mereu tara noastra de ras. Radu tu esti prost rau, dar rau de tot. S-au intalnit austriecii cu elvetienii si germanii, dar din pacate ai aparut si tu romanu. Dc citeai specificatiile tehnice vedeai k n-ai nevoie de cabluri k se alimenteaza de la bateria masinii, (dar tu habar n-ai k dacia ta 1310 nu are decat un ciob lipit cu super glue), nu e touchscreen pt k are telecomanda, si nu e chiar atat de minuscul pt k e le fel de mare cat la un telefon cu GPS. Asa k va rog frumos nu mai comentati aiurea, nu va place nu cumparati, de aia e libertate in alegere. Bine zis george becali. Hai Bafta!
    0 0
  • P.
    Eu folosesc deja de cateva luni o masina inchiriata (Kia Céed) care are navigatorul in oglinga exact cum vad in poza mare de sus...
    Nu mi-a placut de cand mi-au dat masina, pentru ca e incomod sa te uiti pe harta aia mica si sa pierzi din vedere campul vizual.
    Il consider o "inventie" fara rost si sunt convins ca v-a disparea rapid, de altfel acum folosesc un navigator extern fixat de geam.
    Lucrez de peste 10 ani in proiectarea auto dar o prostie mai mare ca asta inca nu am auzit....
    Nu este un sistem tip touch screen, ceea ce e bine, are butoane in partea de jos (daca esti atent le vezi si in fotografie)...
    0 0
  • interesant...
    nu cred ca mai e nevoie de antena daca e fixata pe parbriz in partea de sus...avand in vedere ca multe gps-uri se descurca destul de bine; are card sd si nu baterii..se monteaza la masina..doar ca toate cablurile sunt ascunse sub tapiterie..singura parte proasta e pretul care e cam mare ..cel putin pt mine...pana una alta ma multumesc si cu un mio a701
    0 0
  • "Armata de cabluri" care de fapt e unul singur :))
    0 0
  • Bine ca nu-l in asa fel incat sa proiecteze harta pe tot parbrizul...
    0 0
  • soferu
    binili invinge
    este foarte de aiurea... si eu am pda cu gps, dar il tin in pozitia centrala deasupra bordului, astfel incat in campul vizual observ si gpsul... e aiurea sa fie asa sus, pt ca in oglinda de sus te uiti doar pt putine clipe ca sa vezi ce e in spate. daca ai pierde timp sa te uiti atent la gps, nu vei mai fi atent la ceea ce este in fata ta.
    0 0
  • Andrei
    hmmm
    La cum se uita gagica in oglinda aia , mi-e cam mila de motociclist.... ma refer la poza a doua.. in rest , cine stie... nu mi se pare ca ia din campul vizual la cat de mare e oglinda... dar o chichineaata ca aia.... naspa rau de tot.. tre sa iti iei lunete ca sa vezi acolo...
    in rest , cum e la A6, la E-classe (sunt sofer la o firma mare , conduc masinile astea in mod frecvent) , e foarte bine... eu unul am un ford mondeo , si e cam tampita faza cu 10 mii de fire...
    0 0
  • Emil Tanase
    Harti Europa Est
    Eu am pe Kia C'eed navigatorul in oglinda, merge bine si este foarte precis, dar din pacate am numai hartile pentru Europa West. Stie cineva cum se pot instala si hartile pentru Europa Est? Multumesc!, Emil.
    0 0
  • pe mine mar interesa o schita de montare
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru