Interviu cu Mani Gyenes şi Marcel Butuza, românii din Raliul Dakar

De Bogdan Mirică
Publicat Marti, 18.01.2011
Ediţia de anul acesta a Raliului Dakar a adus o performanţă deosebită pentru românii Mani Gyenes şi Marcel Butuza. Gyenes a reuşit chiar primul loc la categoria Maraton.

Vectra Racing a dovedit anul acesta că rămâne una dintre cele mai puternice echipe înscrise în Raliul Dakar. Mani Gyenes a adus victoria supremă la clasa moto, categoria maraton, scriind istorie pentru România, iar Marcel Butuza a completat efectivul românilor care au performat în cel mai dificil raliul din lume, desfăşurat anul acesta în Argentina şi Chile.

După ce au coborât de pe motociclete şi au decis să se întoarcă acasă, cei doi români au răspuns unei serii de întrebări legate de cea mai bună evoluţie pentru ţara noastră în Raliul Dakar.

Acum când sunteţi la finalul raliului şi vă pregătiţi pentru revenirea în România, cum priviţi Dakar 2011?


Mani Gyenes: Comparativ cu 2007, când am participat la primul Dakar, acesta mi s-a părut mai dificil. Atunci nu aveam experienţa de acum, iar raliul a măsurat în total cu 1000 de km mai puţin decât cel din 2011. În plus, în America de Sud condiţiile sunt diferite. Aici raliul este mult mai obositor pentru că avem etape de legătură foarte lungi. Am mers aproape în fiecare zi sute de kilometri până la startul pe proba specială.

Marcel Butuza: Toţi concurenţii privesc Dakar 2011 ca fiind cea mai grea ediţie de la mutarea raliului din Africa în Argentina şi Chile.

Pentru mine a fost cel mai dificil raliu în care am concurat. Am avut o probă specială unde foarte mulţi dintre noi ne-am depăşit limitele. La revenirea din Chile în Argentina, după ce am fost în Anzi la -3˚C am concurat în proba specială la peste 40˚C, iar eu am ajuns într-un canion cu câţiva concurenţi de la quad. În acel canion era foarte cald, piatra şi nisipul erau extrem de încinse, şi m-am chinuit foarte mult timp să scot motocicleta.

Care a fost pentru voi cea mai grea probă specială?


Mani Gyenes: Pentru mine, cea mai grea zi a fost cea de pe şapte ianuarie, când eram în Atacama şi am avut 456 de kilometri de probă specială, cu multe dune, piatră şi praf.

Marcel Butuza: Au fost multe probe grele, însă penultima a fost cea mai dificilă pentru mine. Au fost 555 de kilometri cu noroi, foarte mult nisip ud care se lipea de motociclete şi fesh fesh (nisip foarte fin). După primii 20 de km toţi eram aproape extenuaţi.

Marcel Butuza a fost dezavantajat încă din prima zi de poziţia la start. Cât de dificil este raliul atunci când intri în concurs cu numărul 80?


Marcel Butuza: Am avut numărul de concurs 80 şi încă din prima zi am plecat după primii 70, pentru că s-a pornit în ordinea numerelor. Este foarte greu pentru că deja traseul se strică după primii 30-40 de concurenţi.

În plus, sunt multe urme pentru că nu pleacă doar motociclete în faţa ta, ci şi quad-uri.

Victoria din acest an, de la clasa Maraton, este a doua pe care Vectra Racing o obţine în Dakar?


Marcel Butuza: Da. În 2009 Frans Verhoeven, care pe atunci era coechipierul nostru, a câştigat Dakar-ul la clasa Maraton, ceea ce a reprezentat o performanţă extraordinară pentru o echipă din România. Anul acesta, Mani a mers foarte bine şi a reuşit să câştige la Maraton.

Amândoi am avut noroc cu cei doi colegi din echipa de asistenţă, Liviu Butuza şi Romeo Duicu, ambii făcându-şi extraordinar de bine treaba. Datorită lor am reuşit să ajungem la finiş şi ţinem să le mulţumim pentru tot efortul depus în cele peste două săptămâni cât a durat Dakar 2011.

Ce urmează în acest sezon, pentru că Dakar-ul a fost doar începutul?

 

Marcel Butuza: Vom încerca să concurăm la cât mai multe etape din Campionatul Mondial de Rally-Raid.

via | Vectra Racing

Comentarii (5)

  • Felicitari!!!
    Bravo Mani Gyenes, Liviu Butuza, Romeo Duicu si echipei Vectra Racing. Ati facut o treaba extraordinara si sper sa aveti cat mai multe succese pe viitor. Va multumim ca ne-ati facut sa fim mandri de Romania.
    13 2
  • bravo
    Bravo baietii,tineti-o tot asa ,felicitari perseverentei de care dati dovada!
    3 0
  • alecstm
    Nume
    Felicitari echipei Vectra Racing! Imi pare rau ca voi ca redactori, nu ati reusit sa le scrieti nici macar numele corect in primele 5 randuri, mai departe nu am indraznit sa citesc."Mani Guenes"; "Many Gyenes" ; "Marcel Butuză"
    0 0
  • wauu
    super tare frate!!!! dar as fi vrut mai multe detalii....de dakar am auzit ,dar n-am auzit pina acum de aceasta echipa(la noi stirile tari sint alea in care se numara pirt-urile lui gigi becali ,in direct sau indirect,pe tot spatiul media)...poate intrati mai in amanunt ,,,
    0 1
  • BV-98-VTL
    FELICITARI !!!
    BRAVO VECTRA RACING ! ! !
    Ma bucur ca un roman este cel care castiga clasa maraton,si toata echipa a terminat cu bine DAKAR-UL! BRAVO BAIETI !!!
    1 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru