Koenigsegg va cumpara Saab

De Mircea Meșter
Publicat Vineri, 12.06.2009
Compania Saab va ramane in Suedia, urmand sa fie cumparata de conationalii de la Koenigsegg.

Producatorul suedez de masini sport Koeniggsegg va cumpara Saab de la general Motors cu ajutorul unor investitori norvegieni. Koenigsegg a semnat deja o scrisoare de intentie, insa negocierile ar putea sa dureze pana la doua luni de acum inainte.

"Suntem foarte aproape de a incheia o intelegere, insa au ramas cativa pasi de urmat", spune o sursa apropiata negocierilor, citata de AFP.

Compania suedeza Saab a fost scoasa la vanzare de catre General Motors, grupul american fiind nevoit sa declare intrarea sub protectia falimentului din cauza problemelor financiare cauzate de scaderea brusca a cererii pe pietele mondiale. Saab a vandut 93.000 de masini in toata lumea in cursul anului trecut. Datoriile actuale ale Saab se leaga de GM - principalul sau creditor (924 de milioane de euro), de guvernul suedez (32 de milioane de euro) si de alti diferiti furnizori si creditori, suma totala datorata acestora fiind de 60 de milioane de euro. Saab are 3400 de angajati in Suedia, insa locurile de munca disparute odata cu o eventuala lichidare a companiei s-ar ridica la 15.000, incluzand aici joburile legate de furnizorii companiei.

Viitorul cumparator al Saab, Koenigsegg, este o companie fondata in 1994.

Sudezii produc 20 de exemplare ale modelelor sale supersport, fiecare avand un pret de vanzare de 1.1 milioane de euro.

via | AFP

Comentarii (10)

  • Hallelujah!
    Desi nu mai cred nimic pana nu vad decizia finala, m-as bucura enorm pentru SAAB sa fie preluati de Koenigsegg. Astfel ar putea ajunge din nou ce au fost sau chiar mai mult de atat. GM au scazut foarte mult calitatea interioarelor la Saab, si daca mai stateau mult sub umbrela GM, aceeasi soarta o avea si restul masinii. Cu siguranta va creste pretul insa isi va recastiga clientela originala. Daca vor fi preluati de Koenigsegg, Saab vor intra din nou pe piata modelelor premium.
    10 0
  • NeoGalaxy
    @Beewhore: Citeste si tu atent textul. Saab are de dat inapoi peste 1 miliard asta in ciuda faptului ca vand putin. Si compania care ii cumpara... vinde 20 de masini pe aici. Ti se par tie niste constructori nemaipomeniti care stiu cum sta treaba cu masinile de serie? Poate ii cumpara, Koenigsegg si din ii paste falimentul o sa fie ii paste falimentul in fiecare zii. Iar de sectorul premium... cred ca ai o imaginatie bogata. Oare este greu sa va ganditi inainte de a posta?

    Koen cumpara sau incearca sa cumpere Saab ca sa nu fie iarasi cumparata marca de altii... nu pentru ca stiu ce sa faca cu ea ci pentru ca se numeste nationalism... Acuma incep problemele cu nationalismul cand apar crizele si lumea incepe sa moara de foame...
    0 7
  • Hmm...
    @NeoGalaxy: Am citit foarte atent textul. Koenigsegg stiu ce se poate face din Saab si nu se bat pentru marca asta doar asa din nationalism. Poate ca esti tu mai destept ca ei... Iar Saab este o marca premium la care GM i-a bagat mai mult bete-n roate decat sa o ajute. Inainte de a fi preluati de GM, Saab se batea cu Mercedes si BMW, insa nu au avut aceeasi pricepere in afaceri. Cat despre chestia cu datoria de 1 miliard, nu cred ca e atat de simplu cum crezi tu... Aici e vorba de tranzactii comlpexe bazate pe niste planuri bine calculate. Doar nu crezi ca Koenigsegg e vreun miliardar de carton ca ai nostri. Oamenii astia, cand fac ceva, intotdeauna isi calculeaza sansele si doar apoi actioneaza.
    8 0
  • bCosmin
    saab
    Cred ca SAAB si VOLVO sunt unele din cele mai bune masini construite vreodata. Este o mare bataie pentru aceste 2 companii.
    5 2
  • NeoGalaxy
    @Beewhore: Ia si citeste aici sa vezi ce inseamna nationalismul si care sunt problemele in zona scandinava. Mai citeste sa vezi cum sta treaba. Eu nu ma gandeam la Koen ca un producator prost pentru ca nu este, doar ca incercam sa-ti spun ca Suedia, Finlanda si Norvegia sunt puternic afectate de un curent nationalist. Vorba aia, de citit citim toti, dar de inteles... maxim 5%.
    0 4
  • NeoGalaxy
    Link util
    http://omg.md/Content.aspx?id=3399&lang=1
    0 4
  • Profesoru'
    Greseala
    Titlul este gresit!
    "Koenigsegg" este corect scris ! Este gresit "Koeniggsegg".
    Va multumesc!
    4 2
  • DADADADA
    Inteleg popoarele din peninsula Scandinava. Nationalism ?! DA !!! Au construit acolo , la ei , cel mai performant sistem de viata din lume. Fac cele mai grozave masini. Cele mai grozave telefoane. SAMD. Si sa vina tot felul de proaspat coboriti din copac sa le dea cu nesimtire si ignoranta randuiala peste cap ??? Inteleg foarte bine .........
    3 0
  • Saab
    ar fi bn sa ajunga la astia decat la chinezi...
    2 0
  • corect, decat cumparata de chinezi mai bine de koenigsegg, acum un an citeam pe un site de stiri auto cum ca koenigsegg avea probleme financiare, se pare ca s-a imbogatit multa lume de atunci de nu mai are probleme si e destul de puternica sa cumpere SAAB. Koenigsegg a evoluat destul de mult, initial folosea motare de la ford, acum isi face propriile motoare. In ceea ce priveste partea tehnologica a SAAB, koeniggsegg nu are ce face 9-3, 9-4x si 9-5 (acestea trei cred ca vor fi in portofoliul cu tot cu 9-3x, 9-3 convertible..)folosesc deja platforme Opel si Chevrolet iar modele-le viitoare tot asta vor face pt ca sunt deja dezvoltate, 9-7 va disparea cu siguranta, unde poate sa faca Koenigsegg diferenta este la management chiar daca nu au experienta cu productie de masa, au in sange sa zic asa realizarea unor produse de calitate, si asta intotdeauna ajuta.
    dar cum sunt stirile astea "maine" poate citim cum ca guvernul Suedez nu mai vrea sa vanda cantre koenigsegg si este deschis altor oferte ca asa li s-a sculat cum a fost in Germania cu Opel, Magna -Opel nu s-a concluzionat nu?
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru